JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-landsmøtet

Tor fikk snudd forslaget om grunnrenteskatt på skifer

Arbeiderpartiets landsmøte stemte ned forslaget om grunnrenteskatt på skifer. Det kan bransjen takke Tor Snøve og den trønderske bergverksgruppa i Arbeidsmandsforbundet for.
– Flesteparten av de mineralene vi bruker er importerte. Vi har et stort potensial i å hente dem ut selv her i Norge, sier Tor Snøve.

– Flesteparten av de mineralene vi bruker er importerte. Vi har et stort potensial i å hente dem ut selv her i Norge, sier Tor Snøve.

Privat

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg tror det er viktig for bergverksnæringa framover at man ikke møter hverdagen med en for stor grunnbeskatning, sier Tor Snøve på telefon fra Oppdal.

Han er både letta og glad over at forslaget om grunnrenteskatt på skifer ble nedstemt på Arbeiderpartiets landsmøte i begynnelsen av mai.

Snøve jobber selv med skifer, i bedriften Minera Skifer på Oppdal, og vet hva han snakker om.

– Det er en næring som ikke har den helt store inntjeningen i Norge. Om vi skal fortsette å være konkurransedyktige – samtidig som vi har store utfordringer med å få tak i nok mineraler til den bruken vi har i Norge – så er det viktig å opprettholde skattenivået som det er i dag, sier han.

Det var Larvik Ap som foreslo grunnrenteskatt på uttak av stein, og de fikk også – ifølge NRK – støtte fra fylkeslagene i Vestfold og Telemark på «grunnrenteskatt på uttak av mineral».

Snøve tente raskt på pluggene og fikk bergverksgruppa i avdeling 8 Midt-Norge i Norsk Arbeidsmandsforbund til å komme med en henstilling til landsmøtet om å avvise forslaget.

Trakk i trådene

Snøve forteller at det i Larvik, som forslaget om beskatning kom fra, er en industri som driver med utvinning av mineralet labrador. Dette er en av få næringer som går med skikkelig overskudd – alle andre mineralselskaper i Norge sliter, og det er små marginer som gjelder.

Sammen med den trønderske bergverksgruppa fikk Snøve klar en henstilling. Der heter det blant annet at å «skattlegge distriktsindustri, er ingen god distriktspolitikk. Det minste Arbeiderpartiet nå trenger er en ny upopulær skatteinnføring. Derfor er vår sterke anbefaling overfor dere å ikke stemme for forslaget».

Henstillingen ble oversendt Arbeiderpartiet via kanaler Snøve har i partiet.

Han er nemlig også ordførerkandidat for Arbeiderpartiet på Oppdal, og forteller at de fikk distribuert henstillingen ut til delegatene fra Trøndelag.

Det satt også en fra Oppdal i redaksjonskomiteen, Kristian Torve, som de hadde kontakt med.

Torve jobbet sammen med redaksjonskomiteen og fikk til en avvisning av forslaget.

– Men er det ikke naturlig at næringer som tjener godt av naturressurser som tilhører fellesskapet må betale skatt?

– Ja, det har du rett i, men størsteparten av mineralnæringen foregår på privat grunn. Man kan godt kalle det fellesskapets ressurser, men de er jo i privat eie allerede. I skifernæringa i Norge er det bare et selskap som driver skikkelig godt, og det er Minera på Oppdal. De fleste andre sliter, sier han.

Viktig med bevissthet

Snøve forklarer at samfunnet vil ha behov for mineraler i framtida, og at vi nok ikke er klar over hvor stort dette behovet er.

Det tror han det er viktig å skape en bevissthet rundt.

– Flesteparten av de mineralene vi bruker, er importerte. Vi har et stort potensial i å hente dem ut selv her i Norge. Det er viktig at vi blir bevisste på dette. Det er en del av jobben til den trønderske bergverksgruppa i Norsk Arbeidsmandsforbund, sier han.

Nå er han mest lettet for at forslaget om grunnrenteskatt ble nedstemt.

Selv om det ikke er sikkert at forslaget hadde gått gjennom i Stortinget dersom Arbeiderpartiet hadde vedtatt det, tror Snøve at det ville vært en sannsynlighet for at det ville dukket opp et forslag om det på et senere tidspunkt.

– Nå gjør det ikke det, og det tror jeg gjør hverdagen lettere for mange i bransjen, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse