Tariffavtale
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund. Vurderer å ta saken til retten
Tusenfryd har tariffavtale for sine ansatte, men de avtalte godene gjelder ikke sesongarbeiderne. Det betyr at over 700 unge ikke får betalt som de skal, mener Norsk Arbeidsmandsforbund.
Unge i sommerjobb på Tusenfryd blir systematisk underbetalt, mener Norsk Arbeidsmandsforbund.
Martin Guttormsen Slørdal
merete.holtan@lomedia.no
Nettavisen har over flere saker rettet oppmerksomheten mot unge sesongarbeidere som ikke får betalt etter tariffavtalen Tusenfryd har signert.
Avtalen er inngått mellom Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Reiseliv, og gjelder arbeidstakere som er omfattet av den såkalte fritids- og aktivitetsavtalen.
Akkurat hvem dette er, er Arbeidsmandsforbundet og Tusenfryd uenige om. Mens Tusenfryd har forklart til Nettavisen at de mener tariffavtalen bare gjelder for de fast ansatte på avdeling for vedlikehold og teknisk drift, slår NAF fast at den gjelder for alle ansatte i fornøyelsesparken, også sesongarbeiderne.
Forbundet mener derfor at de unge med sommerjobb har fått for lite betalt i overtid, for lite feriepenger og blitt avspist med én times betaling for vakter som har falt bort.
I tillegg har sommervikarene fått halv lønn under opplæring, som tilsvarer omtrent tre dagers arbeid.
En full timelønn er i seg selv ikke all verdens å skryte av: Startlønna er 104 kroner i timen for de mellom 16 og 18 år.
– Tusenfryd har signert en tariffavtale, men velger å bruke den bare på deler av de ansatte. Det er ikke greit, sier NAFs Janita Blomvik til Arbeidsmanden.
– Hadde ikke trengt å utnytte ungdommene
NAF er altså fagorganisasjonen til de fleste arbeidstakerne på Tusenfryd, og jobber for å få ordnede lønns- og arbeidsvilkår for disse.
Nettavisen tok derfor kontakt med Arbeidsmandsforbundet for å gå gjennom arbeidskontrakten til en av sesongarbeiderne. Konklusjonen var at den ikke holdt mål.
NAF var allerede kjent med saken da Nettavisen tok kontakt, og var i gang med å kreve bedre betaling og vilkår for sesongarbeiderne i fornøyelsesparken.
Janita Blomvik synes det er ekstra alvorlig at det er ungdommer som blir dårlig behandlet på jobb.
– For de fleste er sommerjobben deres første arbeidsplass. Og så blir de lurt av en bedrift som flagger av de er en tariffbedrift, men ikke følger avtalen. Det setter en standard for hva slags arbeidsliv de unge er kommet inn i, sier Blomvik, som er organisasjonsarbeider i NAFs avdeling på Østlandet.
Hun mener også at det er vanskelig for de unge å komme med krav eller kritikk overfor arbeidsgiver, da de er redde for ikke å få jobb neste sommersesong.
– De vil heller ikke stå fram og være den som lager bråk på den aller første arbeidsplassen de er på, sier Blomvik.
Les også: Sommarvikar Martin (16) var den første som fekk besøk: – Var litt skummelt
Så godt som hele arbeidsstokken rammes
Tusenfryd har omtrent 720 sesongarbeidere i sving fra april til begynnelsen av november. Tallet på øvrige ansatte er rundt 30. Halvparten av disse er teknikere som Tusenfryd mener er omfattet av tariffavtalen.
Det betyr at fornøyelsesparken underbetaler så å si hele arbeidsstokken, om NAF tolker regelverket rett.
Regnskapstall viser at Tusenfryd, med unntak av pandemi-sesongen 2020, har gode overskudd på driften. I 2019 var tallet på 14 millioner kroner i pluss.
– Tusenfryd hadde ikke trengt å utnytte disse ungdommene, sier Janita Blomvik.
Flere brudd på reglene
I hovedsak dreier det seg om fire områder hvor NAF mener at Tusenfryd bryter tariffavtalen. I to av tilfellene mener forbundet at bedriften også bryter arbeidsmiljøloven.
Dette er hva sesongarbeiderne går glipp av:
• De får bare 40 prosent overtidsbetaling, mens tariffavtalen sier at de skal ha 50 prosent. Når det gjelder tillegg for arbeid på natt og helg, sier Tusenfryd at de har bakt dette inn timelønna.
• Ungdommene får for lite i feriepenger – bare 10,2 prosent mot tariffavtalens bestemmelser om 12 prosent.
• De risikerer å komme på jobb og bli sendt hjem igjen på grunn av dårlig vær, men bare fått betalt for en times arbeid og ikke for reisen til jobb. Arbeidsmiljøloven slår fast at arbeidsgiver har lønnsplikt for vakter avtalt 14 dager i forveien.
• De får bare halv betaling for opplæringstida. Den er på 24 timer, noe som tilsvarer i overkant av tre dagers arbeid, og opplæringa må gjennomføres hver sesong. Det ligger ikke i tariffavtalen at det skal være lavere betaling for opplæringstimene, mener Norsk Arbeidsmandsforbund.
NAF vurderer å prøve saken for retten
Med press fra Norsk Arbeidsmandsforbund og mediedekningen til Nettavisen, har Tusenfryd vært i dialog med Arbeidsmandsforbundet.
I juni hadde NAF et møte med HR-avdelingen til Tusenfryd, hvor også arbeidsgiverens organisasjon NHO Reiseliv var til stede.
Der kom NAF med krav om at tariffavtalen også skal gjelde sesongarbeiderne.
– Men vi ble ikke møtt på kravene våre. Tusenfryd sier at de kan se på betalingen for opplæring, men det er ikke godt nok. Dette handler om å sette til side et helt avtaleverk, sier Janita Blomvik.
Hun sier at dialogen skal tas opp etter sommerferien, og at kravene står ved lag. Hvis ikke Tusenfryd retter opp i praksisen, vurderer Norsk Arbeidsmandsforbund å ta saken til Arbeidsretten for å få det prinsipielle spørsmålet prøvd.
Dette sier Tusenfryd
Arbeidsmanden har gitt Tusenfryd anledning til å kommentere kritikken fra NAF, og svare på hvorfor de mener tariffavtalen ikke gjelder for sesongarbeiderne.
– Dette handler om spørsmål vi fortsatt er i dialog om. Vi synes derfor ikke det er riktig å uttale oss til media nå, sier HR-sjef Silje Myrseth i Tusenfryd.
Les også: Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.