Regjeringen varsler lovendringer etter kritikk av Bring-kontrakter.
Ole Palmstrøm
Regjeringen vil ivareta sjåfører og bud:
Bring-sjåførene har ingen garanti for sin inntekt. Nå varsler regjeringen lovendringer
Posten får kritikk etter Klassekampens avsløringer av Bring-selskapenes systematiske bruk av innleide sjåfører på uforutsigbare og dårlige vilkår.
alf@lomedia.no
Gjennom datterselskapene i Bring, inngår Posten Norge kontrakter med innleide sjåfører og som selv må kjøpe uniform og betale for Bring-foliering av bilen.
Bilen kan ikke brukes til annet enn Bring-oppdrag, men budet garanteres ingen inntekt eller en fast oppdragsmengde. Det mener myndighetene er uakseptabelt.
Nå varsler regjeringen lovendringer – i kjølvannet av Klassekampens avsløringer om hverdagen for innleide sjåfører og bud i Bring.
Burde være fast ansatte
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier til Klassekampen at hun mener Brings sjåfører bør være fast ansatte og ikke selvstendig næringsdrivende bud. Statsråden varsler lovendringer til høsten.
Persen vil utforme regler som gjør den typen kontrakter Bring opererer med ulovlige.
– Det handler om at de ikke har makt over sin egen arbeidsdag. Da er prinsippet at de skal kategoriseres som arbeidstakere med de rettigheter og de plikter som følger, sier hun til avisa.
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) mener Brings sjåfører bør være fast ansatte, og ikke selvstendig næringsdrivende bud. Statsråden varsler lovendringer til høsten.
Martin Guttormsen Slørdal
Bring er en del av Posten, som er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet skriver at det er en «selvfølge at både Posten og alle andre i norsk arbeidsliv følger lover og reguleringer. Som eier har vi klare forventninger til Posten og de øvrige selskapene».
Arbeidsministeren mener lovverket i dag ikke er godt nok til å avgjøre om Bring-kontraktene er ulovlige. Derfor varsles det blant annet endringer som skal begrense muligheten til innleie.
– Det er det arbeidet vi holder på med og kommer med til høsten, sier Persen.
Sammen med samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ønsker Persen å rydde opp i varebilsektoren ved blant annet å styrke retten til hele, faste stillinger og begrense muligheten til innleie, lage handlingsplan mot sosial dumping og utrede kjøre- og hviletidsbestemmelser og løyveplikt for varebilsektoren.
Les også: Gratis frakt: – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder
Helt på sin plass
Hos Fagforbundet Post og finans har man i lengre tid ønsket en opprydding i transportbransjen. Det kan virke paradoksalt at det er forholdene i Postens eget datterselskap som utløser handling fra regjeringens side.
Leder i Fagforbundet Post og finans, Gerd Øiahals, er glad regjeringen varsler handling. Hun sier at forbundet har vært en pådriver for den oppryddingen som nå ser ut til å komme – også internt i Postens rekker.
– Vi har lenge foreslått at man i stedet for innleide skal benytte fast ansatte, sier Øiahals.
– Vi er glad for de varslede lovendringene. Vi krevde allerede i januar i brev til Samferdselsdepartementet at det måtte ryddes for å få orden i bransjen. Da var poenget at folk skulle få arbeidstakerbeskyttelse, sier hun.
– Det er viktig at Posten rydder. Vi har i flere år diskutert dette med Posten. Vi har foreslått at driftsmodellen for datterselskapene som bruker enkeltmannsforetak (ENK) skal gå over til å bruke ansatte, sier Øiahals.
– I sin tid prøvde vi å få en sak om ansettelse i retten, men det aktuelle medlemmet aksepterte et forlik. Vi må ha noen som vil krige for å få gjort noe rettslig på dette, fortsetter hun.
Øiahals er tydelig på at dersom regjeringen begrenser bruken av enkeltpersonforetak og innleide, vil det være et viktig og bra første skritt i oppryddingen. Men hun understreker at det er mye mer som skal til for å få en regulert og ryddig bransje, med gode vilkår for arbeiderne.
– Vi har understreket betydningen av å stille krav til kjøre- og hviletid, arbeidstid, samt kompetanse og godkjenningskrav for transport, sier Øiahals.
– I tillegg bør det innføres egenkapitalkrav for å drive transportvirksomhet, og et virksomhetsregister. Dessuten må myndighetene styrke ressursene og sanksjonsmulighetene for kontroll- og håndhevingsapparatet, fortsetter hun.
Øiahals understreker at kravene bør gjelde alle kjøretøy og transportmidler – og at det ikke bør være noen nedre vektgrense på bilene.
Hun slår fast at omtalen av forholdene innleide Bring-sjåfører opplever selvsagt er skadelige for konsernets omdømme hos publikum.
– Det er synd, men vi fortsetter å holde trykket oppe. Vi har allerede fremmet sånne krav overfor Posten før avsløringene, og vi mener Posten ikke skal vente på lovendringene før man tar egne grep, sier Øiahals.
Vil vurdere driftsmodellen
Postens konsernsjef Tone Wille sier til Klassekampen at hun skal se på avtaleverket og vurdere betalingen til sjåførene og budene, men lover på nåværende tidspunkt ikke noe konkret.
Pressesjef Kenneth Pettersen opplyser til Posthornet at man nå skal ta driftsmodellen opp til vurdering.
– Vi starter nå et arbeid med å se på driftsmodellen for budvirksomheten, inkludert forholdet mellom innleide sjåfører og egne ansatte. Det vil gå i retning av flere egne ansatte varebilsjåfører i konsernet. Utfallet av disse vurderingene vil vi komme tilbake til høsten, sier Pettersen.
Posthornet har bedt Posten Norge om å tallfeste hvor mange fast ansatte sjåfører man har i de aktuelle Bring-selskapene, kontra hvor mange innleide sjåfører man benyttes – og antall oppdrag fordelt på disse. Disse spørsmålene har Posten ikke ønsket å besvare.
Les også: Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.
Jan-Erik Østlie
Erna ønsker å bli statsminister igjen
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.
Martin Guttormsen Slørdal
Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland
Kommentar
Kai Hovden