Fritid og arbeidstid:
Vektere måtte ringe én time før jobb for å si at de ikke hadde forsovet seg. Nå må ordningen skrotes
Det er en uting å pålegge voksne folk en ulønnet oppgave som dette utenom arbeidstid, sier regionstillitsvalgt.
Securitas avvikler ordningen med våkenmelding for vekterne i Oslo tinghus etter at LO og Arbeidsmandsforbundet stevnet vaktselskapet for Arbeidsretten.
Paul S. Amundsen
aslak@lomedia.no
Kan arbeidsgiver pålegge arbeidstaker våkenmelding før arbeidstiden starter? Spørsmålet meldte seg for alvor etter at Securitas påla våkenmelding for vaktselskapets vektere ved Oslo tinghus én time før de begynte på jobb om morgenen. Det betydde blant annet at disse vekterne måtte ringe en automatisk svartjeneste klokka 0700 om morgenen for å bekrefte at de kom på jobb som planlagt klokka 0800.
– Dette er et kontrolltiltak som ikke har vært drøftet med de tillitsvalgte i bedriften. Praksisen er blitt veldig dårlig mottatt. For en voksen vekter er det en uting å måtte ringe til arbeidsgiver én time før for å si ifra at man ikke har forsovet deg. Man må ha tillit til at det er voksne personer som jobber i bedriften, sier Robert Ball, regionstillitsvalgt i Securitas, til FriFagbevegelse.
ph
Måtte ringe klokka 0700
Saken skulle opp i Arbeidsretten i februar, men NHO og LO inngikk forlik før rettslig behandling og dom ble avsagt. Securitas vil nå avvikle ordningen med våkenmelding i Oslo tinghus. I samarbeid med tillitsvalgte skal vaktselskapet også gjennomgå andre oppdrag for å avdekke om noen andre bruker våkenmelding.
– All den tid pålegget i saken var innført uten noen drøftelser med de tillitsvalgte på forhånd, samt at bedriften mente at pålegget om våkenmelding ikke var å anse som arbeidstid og at dette skulle utføres uten noen form for godtgjøring, var ordningen tariffstridig og måtte avvikles, sier LO-advokat Eirik Pleym-Johansen, som har hatt saken for forbundet og vekterne, til FriFagbevegelse.
Gjelder også for kjøpesentre
Det var i juni 2019 at LO og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) valgte å stevne Securitas for Arbeidsretten. Da hadde praksisen pågått i nesten to år. Hovedargumentet var at ordningen måtte opphøre fordi den var i strid med hovedavtalens tilleggsavtale om kontrolltiltak i bedriften, skriver LO-advokatene på sin Facebook-side.
ph
LO og NHO på arbeidsgiversiden har i fellesskap begjært saken hevet for Arbeidsretten, og tvisten for vekterne i Oslo tinghus er dermed løst. Det er regionstillitsvalgt Robert Ball glad for.
– Vi har fått gjennomslag for vårt syn, og det vil få betydning også for de rundt 100 medlemmer som er tilknyttet kjøpesentertjenester. Det viser seg også at et flertall av kjøpesentrene som våre vektere åpner om morgenen, har denne ordningen med våkenmelding, forteller Ball.
Blir tatt på alvor
Tvisten har pågått siden 2017 og begynte med at vekterne synes det var en uting å bli pålagt en våkenmelding utenom arbeidstid og ikke bli lønnet det. Praksisen med våkenmelding har kun vært kontraktfestet mellom Securitas og oppdragsgiver.
– Nå ser vi fram imot å få kartlagt dette ved kjøpesentrene og om mulig andre oppdrag for å få avsluttet ordningen med våkenmelding. Det er bra at vi blir tatt på alvor og skal gjøre dette sammen med arbeidsgiver, sier Ball.
Eldrid Odden Otterlei, som er markedssjef i Securitas, skriver i en e-post til FriFagbevegelse at partene opprettholder sine prinsipielle standpunkt når det gjelder tarifforståelsen.
– I kjølvannet av tvistesaken vil vi vurdere ordningen med våkenmelding og vil, i den utstrekning det følger av lov og avtaleverk, involvere de tillitsvalgte, skriver hun.