JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Vekterne: Dette gjør koronapandemien med streiken

Vekterne står streikevakter i kohorter, unngår at for mange samler seg på et sted og fører lister over hvem som er hvor tilfelle smittesporing. Sånn er det å organisere streik i korona-året 2020.
Gunnar Bentehaugen, avdelingsleder for Arbeidsmandsforbundet avdeling 2 Oslo/Akershus og klubbleder for Avarn i Oslo og Viken.

Gunnar Bentehaugen, avdelingsleder for Arbeidsmandsforbundet avdeling 2 Oslo/Akershus og klubbleder for Avarn i Oslo og Viken.

Jasmina Raja

ane.borrud@lomedia.no

Gunnar Bentehaugen har mange hatter når vekterstreiken organiseres. Han er klubbleder for Avarn i Oslo og Viken, samtidig som han er avdelingsleder for Arbeidsmandsforbundet avdeling 2 Oslo/Akershus. Han er leder for streikekomiteen i avdeling 2 og ansvarlig for håndteringen av streiken i egen klubb.

I tillegg sitter han i tariffrådet for vekterne, og dermed i den sentrale streikekomiteen for alle vekterne som er i streik.

Les også: – Vi har vært et lavlønnsyrke altfor lenge

– Satt langt inne å gå til streik

For Bentehaugen satt det langt inne å gå til skrittet å ta vekterne ut i streik.

– Vi forhandlet langt på overtid, for vi ønsket ikke å gå ut i streik. Men vi hadde ikke noen annen mulighet. Vi kunne ikke komme tilbake til medlemmene med en løsning som ville blitt en lavlønnsfelle, slår han fast.

Da vekter-streiken var et faktum forrige onsdag, var arbeidsgiverne kjapt ute med å påpeke at vaktbransjen er rammet av korona-krise, og at 1000 vektere er permittert.

– Nå er det også sånn at vakt-bransjen har fått mange nye oppdrag i forbindelse med organisering av køer under korona-krisen, påpeker Bentehaugen, og viser til for eksempel oppdrag på sykehus og koronatestesentere.

– Men uansett kan vi ikke bruke korona som en unnskyldning for at vi ikke skal ha en lønn å leve av, understreker Bentehaugen.

– Vi må fortsatt kunne leve av inntekten vår, vi som har dette som yrke!

Fikk du med deg denne? Securitas-sjefen tjener ti ganger mer enn en vanlig vekter

Lønn på vei ned

Selv om det satt langt inne å gå til streik, mener han at det var nødvendig.

– I 2010 streiket vi, og fikk på plass en tekst som sier at vi skal nærme oss en industriarbeiderlønn. Fram til 2016 gjorde vi det. Nå er vi på vei nedover igjen.

I dag tjener vekterne 88,4 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. I tariffavtalen har de en lavlønnsgaranti som skal sørge for at de aldri kommer under 85 prosent.

– Dersom vi ikke hadde gått til streik nå, kunne vi fort ha havna under 85 prosent igjen. Da hadde resultatet fra streiken i 2010 vært nullstilt, slår han fast.

Og legger til:

– Jeg mener arbeidsgiverne løper fra de forpliktelsene de har påtatt seg tidligere. Jeg ser at bussjåførene har det samme problemet.

Vekterne trapper opp streiken. Snart er over 1000 vektere ute i streik

Kohorter og smittesporing

Vekterstreiken i 2010 var det første streiken Bentehaugen var med å arrangere. Også i 2012 gikk vekterne til streik.

– Den gangen mer eller mindre bodde vi på avdelingskontoret. Nå er det teams, Messenger og veldig mye mail!

Bare noe så selvfølgelig som å skaffe streikevester til de streikende er med ett blitt mye mer omstendelig.

– Alle streikevestene ligger på avdelingskontoret, og der ønsker vi å ha minst mulig folk innom. Så nå må alt kjøres ut. Vi løser det med at istedenfor å stå streikevakt får noen i oppgave å være sjåfører og kjøre rundt.

Hensyn til smittevern gjør at streikevaktene så langt det er mulig blir organisert etter kohorter. Og at det er kortreiste streikevakter.

– Vi legger opp til at de som jobber sammen, streiker sammen. Og streikevaktene skal ikke være langt unna. Vi vil begrense behovet for å ta kollektivtrafikk så langt det er mulig.

I tillegg må det dokumenteres hvem som står hvor, i tilfelle det blir behov for smittespredning. Alle skal holde minst en meters avstand, og det ikke det mulig skal det brukes munnbind.

– Vi har tatt med antibak og leverer der vi kan. Hvis det skulle være manko, kan de streikende gå og kjøpe etter avtale med avdelingen, og få igjen pengene. Smittevern er vår høyeste prioritet. Dersom noen streikende mangler smittevernutstyr må de ta kontakt så skal vi sørge for det.

– Har dere fått reaksjoner fra medlemmer som ikke vil stå streikevakt fordi de er redde for smitte?

– Vi er en bransje med mye deltid, og noen av dem som er tatt ut i streik jobber i helsevesenet ved siden av. De har retningslinjer fra sin andre jobb om å unngå folkemengder. I min klubb har vi sagt at det er greit at de ikke står streikevakt.

Stor streikevilje

Selv om det fysiske samholdet blant de streikende vekterne er blitt marginalt, har ikke det noen innvirkning på streikeviljen ifølge Bentehaugen.

– Det er stor streikevilje der ute, og de tilbakemeldingene jeg får, er at publikum støtter oss, avslutter Bentehaugen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse