JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Vekterne klarte ikke å bli enige om ny lønn med arbeidsgiverne

Tirsdag møttes Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel.
Dersom partene ikke blir enige i meklingen, blir det streik. 

Dersom partene ikke blir enige i meklingen, blir det streik. 

Paul S. Amundsen

ane.borrud@lomedia.no

Vekternes mål har i mange år vært at vekterlønna skal nærme seg en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, nærmere bestemt 95 prosent av denne.

– Dette har vært vårt langsiktige mål i mange år, og vi kommer ikke til å gi opp det, slo forbundssekretær Terje Mikkelsen fast før partene satt seg ved forhandlingsbordet på tirsdag. 

Natt til torsdag ble det brudd i forhandlingene mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel om ny vekteroverenskomst.

Oppgjøret går dermed til mekling. 

Dersom partene ikke blir enige i meklingen, blir det streik. 

Vekterne streiket både i 2010, 2012 og 2020 for å få gjennomslag for kravet. Ved forrige hovedoppgjør, i 2022, kom partene til enighet uten å måtte be om hjelp hos Riksmekleren. 

Vekteroverenskomsten gjelder ifølge NHO Service og Handels for 8.685 årsverk i medlemsbedrifter. Nesten 4.000 av dem som jobber i en bedrift med tariffavtale er medlemmer i Arbeidsmandsforbundet.

Aktuelt: Vekterne skal få ny lønn – krever kraftig lønnshopp

Rundt 430.000 i årslønn

En vekter som jobber fulltid, som har maksimal ansiennitet og som jobber 37,5 timers uke, tjener 220,72 kroner i timen. Det er rundt 430.000 kroner i året.

I 2016 var lønna 90,7 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men etter det sank lønningene sammenlignet med industriarbeiderne. Da vekterne gikk til streik i 2020 var prosenten falt til 88,4.

Etter det har andelen falt ytterligere, og i dag tjener en vekter 87,5 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. 

Derfor må vekterne få et kraftig lønnshopp, mener Arbeidsmandsforbundet. 

Forbundsleder Brede Edvardsen ledet forhandlingene.

– Vi klarte ikke å komme til enighet i forhandlingene om ny overenskomst for vektere, på tross av forhandlinger flere timer på overtid, sier Edvardsen på forbundets hjemmeside.

Han påpeker at vekterne har hatt en kraftig reallønnsnedgang over flere år.

– Vi godtar ikke at denne trenden fortsetter, slår han fast. 

Parat brøt også

Samtidig som Arbeidsmandsforbundet forhandlet med NHO Service og Handel på vekteroverenskomsten, forhandlet arbeidsgiverne med Parat om deres vekteroverenskomst. Også i disse forhandlingene ble det brudd i natt. 

– Vi ble ikke enige om det økonomiske resultat for våre medlemmer, sier Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen i en pressemelding. 

Partene fant heller ingen løsning på vaktbransjens urimelige bruk av turnusvakter på kun tre timer. 

– Partene kontakter nå Riksmekleren, og stiller seg i kø for meklerens hjelp, sier Larsen.

– Skuffet over at vekterne brøt forhandlingene

– Vi strakte oss svært langt og er skuffet over at Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Parat i natt brøt forhandlingene om ny vekteroverenskomst, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm.dir. i NHO Service og Handel i en pressemelding.

Hun peker på at arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i sikkerhetsbransjen sammen har oppnådd mye de siste årene når det gjelder å styrke bransjens betydning i trygghet- og beredskapsarbeidet i Norge.

– Til tross for dette, og økt lønn og bedre betingelser, kom vi ikke i havn med forhandlingene. Det beklager vi, sier Kaltenborn.

Dato for mekling er ikke satt, men blir tidligst 14-16 dager etter forhandlingsbruddet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse