Samarbeidsprosjekt blir landsomfattende
Vekterne og politiet styrker samarbeidet
For to år siden startet politiet og sikkerhetsbransjen i Oslo et pilotsamarbeidsprosjekt. Det har vært så vellykket at prosjektet nå blir landsomfattende.
Samarbeid: Vektere er ofte først på stedet når noe skjer. Den nye nasjonale samarbeidsplattformen skal gjøre samhandling i hverdagen lettere for partene, men skal også gjelde ved ekstraordinære hendelser og kriser.
Tri Nguyen Dinh
ane.borud@lomedia.no
Ganske nøyaktig to år etter at partene i Oslo startet opp pilotprosjektet for vekterne og politiet i hovedstaden, undertegnet politidirektør Odd Reidar Humlegård og NHO-sjef Kristin Skogen Lund en landsomfattende avtale som skal styrke samarbeidet mellom politiet og sikkerhetsbransjen i Norge.
– Politiet og sikkerhetsbransjen har gjensidig interesse av et samarbeid for å bedre partenes oppgaveutførelse. Det er også ønskelig ut fra et samfunnssikkerhetsperspektiv å utvikle gode former for samarbeid for å sikre at partene utnytter ressurser og kompetanse best mulig i sitt arbeid med å forebygge og forhindre kriminalitet, samt å opprettholde sikkerhet, ro og orden. Samarbeidet skal også gjelde ved ekstraordinære hendelser og kriser, sa direktør Kristin Skogen Lund i NHO ifølge Aktuell Sikkerhet da hun undertegnet avtalen.
Les også: Arbeidsmandsforbundet vil at LO i fellesskap skal sikre en bedre pensjon
Lokale samarbeidsavtaler
I Oslo har samarbeidets hovednav vært et malstyrt rapporteringssystem, som har gjort det lettere for den private sikkerhetsbransjen og det offentlige å snakke sammen. I tillegg har partene hatt møter hver tirsdag. Nå skal de forskjellige politidistriktene finne sine arenaer for samhandling, som skal forankres i lokale samarbeidsavtaler. Avtalene kommer ikke til å bli identiske.
– Rammene for samarbeider er lagt, men det er forskjellige behov fra distrikt til distrikt, og avtalene skal tilpasses deretter, forteller fagsjef i NHO Service og Handel, Runar Karlsen.
Ikke politioppgaver
Han understreker at vekterne ikke skal gjøre politioppgaver.
– Men noen ganger skal vi støtte politiet der det er forsvarlig. Vi skal utnytte hverandres kunnskap og tilstedeværelse for å gjøre en bedre jobb, fortsetter han.
Karlsen er tilfreds med at Oslo-avtalen har blitt landsomfattende.
– Jeg hadde et håp om at avtalen skulle bli nasjonal, og det gikk raskere enn jeg hadde trodd, sier han.
• Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden
Innfridde forventningene
Da pilotprosjektet skulle prøves ut i Oslo på nyåret i 2016, sa hovedtillitsvalgt i Nokas, Ole Morten Karlsen, at han trodde resultatet ville bli positivt.
– Nå får vi en mulighet til å imøtekomme hverandre uten å komme i konflikt med de ulike rollene vi har. Et samarbeid mellom den private sikkerhetsbransjen og det offentlige vil gi en tryggere by, der politiet vil bruke færre ressurser for å komme fram til de riktige svarene. Informasjonen er jo ofte der, sier den hovedtillitsvalgte for Nokas.
At prosjektet nå blir nasjonalt tar han som en bekreftelse på at forventningene han hadde i 2016 er innfridd.
– Det at de nå skal gjøre prosjektet gjeldende over hele landet tyder på at det er en suksess, sier Karlsen.
Og han er ikke overrasket.
– Det er en fordel for alle med et slikt samarbeid, både for vaktbransjen og politiet, men også for mannen i gata, for butikker og de som driver i eiendomsnæringen.
Anerkjennelse
Også Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, er veldig positiv til den nasjonale avtalen.
– Det er en anerkjennelse av at bransjen faktisk har noe å bety for samfunnssikkerheten generelt, og at vi er nyttige for å ivareta sikkerheten for folk. Jeg ser på dette som en slags offentlig godkjenning av bransjen, og ikke minst av den jobben vekterne gjør, avslutter han.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.