JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha slutt på gratisarbeid i treningsbransjen

Eli Langli Eriksen og Veronika Andersen i ELIXIA har planen for tariff­oppgjøret klar: De vil ha slutt på gratisarbeid i treningsbransjen.

Martin Folmoe

Ser du den ene, så er ikke den andre langt unna. Når Eli starter en setning, er det ingen som hever et øyebryn hvis det er Veronika som avslutter den.

– Vi er jo kusiner, og har vokst opp sammen. Så vi er som søstre, slår Eli fast.

I over 15 år har de jobbet på samme treningssenter. Det hele startet i 1996, da SATS etablerte treningssenter på Kråkerøy. Veronika var først ute. Hun hadde jobbet på Stabburet fabrikker, men trengte nå jobb etter å ha vært hjemme med barn en periode. Søsteren til Veronika hadde fått jobb på SATS som instruktør, og tipset Veronika om at de trengte en ansatt til barnepass. Veronika søkte, og fikk jobben.

Eli på sin side jobbet på Simo barnevognfabrikk, men trengte en ekstrajobb. Da det ble en ledig deltidsstilling hos SATS, tipset Veronika henne. Eli fikk jobben, og etter hvert ble det treningssenter på heltid.

SATS på Kråkerøy ble Spenst og Spenst ble ELIXIA, som det er i dag. Eli og Veronika har hatt mange forskjellige arbeidsgivere på samme arbeidsplass.

– Det har vært en del fighter, sier Eli.

Mellomledere ble byttet ut, og nye runder måtte tas.

– Ja, vi har jo egentlig hatt fighter hele veien, sier Veronika.

Plutselig i Arbeidsmandsforbundet

Eli og Veronika har alltid vært organisert.

– Det ligger lissom i blodet våres. Jeg var i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) da jeg jobbet på Stabburet, sier Veronika.

– Og jeg var i Fellesforbundet da jeg jobbet på Simo, supplerer Eli.

– Fedrene våre har vært aktive i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet, forteller Veronika.

– Vi må stå på for å få til noe, det er det vi er lært opp til, tilføyer Eli.

Men det var ikke noen selvfølge at de havnet i Arbeidsmandsforbundet.

– Da vi begynte på treningssenteret, var det så som så med arbeidsmiljøet, sier Veronika.

En kollega av dem var med i Handel og Kontor (HK), og fikk kusinene inn der.

– Det var ikke noen fritids- og opplevelsesavtale i Arbeidsmandsforbundet den gang. Vi måtte være med og lage vårt eget bilag i HK-avtalen, forteller de.

Resultatet var de fornøyd med. De gikk opp nesten 25 kroner i timen, og det ble rolig på arbeidsplassen. Etter noen år fikk de plutselig et nytt fagblad i postkassa.

– Det var sånn vi fant ut at vi hadde bytta forbund. Plutselig fikk vi Arbeidsmanden i postkassa, forteller Veronika.

De gikk til Handel og Kontor og spurte hva som hadde skjedd, og HK tok dem tilbake.

– Jeg tror HK og Arbeidsmandsforbundet fighta om oss, men til slutt ble det slått fast at vi skulle være i Arbeidsmandsforbundet. Og det var greit for oss, fortsetter hun.

Etter at de kom med i Arbeidsmandsforbundet, ble det kurs.

– Vi fikk informasjon om kurs av Mette Øyen, kontorsekretær i avdeling 1, og for et par-tre år siden hilste vi på organisasjonsarbeider Jan-Erik Brøste. Vi ble med på forbundsskolen, og vi lærte masse, slår Eli fast.

Lønn for arbeidet

Eli og Veronika er servicemedarbeidere på ELIXIA. De står i resepsjonen, jobber på ELIXIA Kids, og har tilsyn med at senteret er rent og pent. Sammen med en tredje kollega har de samme stilling, til ulike arbeidstider.

– Som servicemedarbeidere har vi timelønn. Det er slått fast i fritids- og opplevelsesavtalen. Men det står ingenting om dem vi jobber sammen med på sentrene, instruktører og personlige trenere, i tariffavtalen. De er ansatt på treningssentrene, og tilhører vår avtale, mener Veronika.

– I dag får personlige trenere kun provisjon. De kan gå hos oss i 12 timer, men bare få betalt for de timene de har kunder. De får godt betalt når de først har en kunde, men de burde ha en fast timelønn i tillegg til provisjonen, slår Eli fast.

Også instruktørene vil de ha inn i
avtalen.

– I dag er det ELIXIA sentralt som setter timelønnen for en instruktør.
Vi vil ha dem inn i avtalen, så det kan
forhandles om, sier Veronika.

For selv om en treningstime for en instruktør i seg selv ikke er dårlig betalt, peker hun på at det ligger veldig mye arbeid bak hver time, og at lønna blir veldig lav hvis du regner inn denne tiden.

– Instruktørene skal lage opplegg for timene, og sette musikk til. De må kunne opplegget til punkt og prikke selv, før de introduserer programmet i timen. Det krevet nytt program hver tredje
eller fjerde måned, og det tar flere uker å sette sammen et nytt program, forklarer Veronika.

På tariffkonferansen til Arbeidsmandsforbundet ville flertallet at forbundet skal gå for et samordna oppgjør, der LO forhandler for alle, og med pensjon som tema. Mens Eli og Veronika ønsket et forbundsvist oppgjør.

– Pensjon er viktig for oss. Faren min sier: Du får ikke AFP du, vettu. Det er 25 år til du skal gå av med pensjon, sier Veronika.

– Men det aller aller viktigste for oss er å få en tariffavtale som gjør at folk ikke jobber gratis. Vi synes så synd på de personlige trenerne. De kan gå på senteret fra formiddagen til langt på kveld for å kapre kunder. Og de kan ende opp med å få betalt for en time
eller to…

Flere tariffavtaler

På ELIXIA på Kråkerøy i Fredrikstad har de tariffavtale. Det har Eli og Veronika sørget for. De har også fått til tariffavtale på ELIXIA på Tunejordet og Rolvsøy.

– Hvert treningssenter har sitt organisasjonsnummer, så vi må inngå egne avtaler på hvert enkelt senter, forklarer Veronika.

Begge understreker at de ikke har noe å utsette på ELIXIA.

– Du må huske å ta med at ELIXIA på toppen er greie, og at de ikke ser noen trussel i tariffavtaler, instruerer Eli.

– ELIXIA er den mest ryddige kjeden vi har jobba for, føyer Veronika til.

– Det er jo sånn at det som er bra - det vil vi jo ha med alle på. Tariffavtaler er bra, og vi vil at alle treningssenter i Norge skal ha tariffavtale, sier Eli.

At det kun er 10 treningssentre i Norge som har tariffavtale, lar de ikke ta piffen fra seg.

– Vi har et kjempepotensial. Det er bare å kjøre på, sier Eli.

– Vi har sagt oss villige til å bli kjøpt fri, for å reise rundt og organisere og få på plass tariffavtaler. Vi har lyst, men kan ikke gjøre alt dette kun på fritiden, supplerer Veronika.

Eli understreker at det er viktig
at det er noen fra bransjen som gjør denne jobben.

– Det gir større troverdighet.

– Og vi ser jo med en gang vi kommer inn på et senter, hvordan miljøet er der, fortsetter Veronika.

Men først skal innholdet i tariffavtalen bli bedre. Dersom det blir forbundsvist oppgjør, skal de begge være med under vårens tariff-forhandlinger. De gleder seg.

– Vi har lang erfaring - og vi kan bransjen, slår de fast. Nesten i kor.

«Tariffavtaler er bra, og vi
vil at alle treningssenter i Norge skal ha tariffavtale.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse