Yngve passer på at Europa får gass: – Media skjønner ikke hvor viktige vekterne er
Yngve Sæle er tillitsvalgt for vekterne på prosessanlegget Kollsnes i Vestland. Da politiet og Heimevernet ble satt inn for å øke sikkerheten, så de på vekterne som en ressurs.
Yngve Sæle er tillitsvalgt for vekterne på gassanlegget Kollsnes utenfor Bergen.
Privat
camilla.yndestad@lomedia.no
I Øygarden utenfor Bergen ligger Kollsnes. Dette er Gassleds prosessanlegg for gass, og det er her gassen blir tørket og komprimert før den transporteres videre til Europa via ulike rørsystemer.
Etter Russlands invasjon av Ukraina, leverer Norge nå nesten 40 prosent av naturgassen som blir brukt av EU. Rundt 40 prosent av denne gasseksporten går via Øygarden, fra landanlegget der Yngve Sæle og vekterkollegene jobber.
Da det 28. september i år ble kjent at Equinor ville skjerpe sikkerhetsnivået i Norge, var Kollsnes et av flere landanlegg der det ble innført ekstra sikkerhetstiltak.
– Vi ble litt overrasket over hvor raskt det gikk før det kom endringer, men det var godt å se at noe ble gjort. At sikkerheten ble tatt på alvor, sier Sæle.
Det er her gassen blir tørket og komprimert før den transporteres videre til Europa.
Øyvind Sætre/Gassco
Nye kolleger
I løpet av kort tid ble det satt inn folk fra både politi og heimevern i prosessanlegget, og Sæle og vekterkollegene følte at de ble tatt på alvor av de nyankomne.
– De kom og rådførte seg med oss som kunnskapspersoner på anlegget. Det var godt å bli tatt på alvor – som de fagpersonene vi er, forteller Sæle.
Men, det å bli tatt på alvor, er ikke noe Yngve og vekter-kollegene har følt så veldig på fra medias side etter at de ekstra sikkerhetstiltakene ble satt inn.
Reagerer på framstillingene
– I noen av sakene skulle en tro at anleggene sto helt ubevoktede før politi og heimevern var på plass. Det var litt sånn «det kommer en Securitas-vakt gående, vi vet ikke hva han holder på med»-stemning, sier Sæle.
Det han reagerer sterkest på, er medias framstilling av sikkerheten på anleggene. Han føler det ble gjort narr av den sikkerheten som allerede var der før politi og heimevern kom på plass.
– I veldig mange av sakene som har blitt publisert, er det politi og heimevern som blir trukket fram. Vi er folk som har livsverket vårt her – noen har jobbet på anlegget i 20 år. Vi sitter på mye erfaring og er stolte av å arbeide her.
Sæle beskriver en innholdsrik arbeidsdag, der vekterne på sett og vis er Equinors ansikt utad.
– Vi er ofte de første man støter på, eller spør, om det er noe man lurer på. Vi er på en måte et service-apparat, i tillegg til at vi passer på anlegget. Det er en variert arbeidsdag, sier han.
Fulltidsjobb
Sæle forteller at han og kollegene har ristet en del på hodet over sakene som har kommet.
– Det er merkverdig at det er et sånt inntrykk man har av sikkerheten på anleggene. Vi merker at det er en oppfatning av at folk kanskje ikke vet hva vi vektere faktisk gjør, sier han.
Sæle forteller at mange av vekterne ute i distriktene, som på anlegget på Kollsnes, har dette som fulltidsjobb.
– I sentrum av byene er det mer studenter som har vekterjobben som deltidsarbeid, men her ute i distriktene er det dette som er profesjonen vår. Vi er glade i den, og vil gjerne få fram at vi gjør en god jobb, sier han.
– Vi har god oversikt
29. november kom beskjeden om at politiets bistand til vakthold fra Heimevernet skulle avsluttes. Grunnen var at politiet hadde fått bedre kontroll og oversikt over situasjonen.
På samme måte som da sikkerhetsnivået ble skrudd opp, skjedde, ifølge Sæle, den nye omstillingen også raskt.
– Nå er vi så godt som tilbake til der vi var før oppskaleringen, forteller han.
På spørsmål om den spente situasjonen i Europa tynger vekterne på Kollsnes, er svaret delt.
– Vi vet jo litt om hva som skal til for at det skal skje noe på disse anleggene. Vi blir alvorstyngede av sitasjonen i Europa, men ikke av situasjonen på anleggene våre. Vi har god oversikt og er ikke engstelige, sier Sæle.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.