JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikevår i Danmark

Etter mange år med moderate lokale lønnsoppgjør, forventet danske arbeidere å få noe igjen i år. For mange ble det med forventningen og dermed har antall såkalte lønnstreiker nådd nye høyder denne våren.

Antall såkalte lønnsstreiker er høyere enn på mange år, melder Fagbladet 3F. Både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er enige: Allerede nå har våren 2007 bydd på alt for mange streiker. Flere streiker pågår og den endelige statistikken er ikke klar, men at det bli mange flere enn de foregående årene slås fast.- Allerede nå har vi i år sett minst like mange arbeidsnedleggelser som i hele 2004, da vi sist forhandlet overenskomst. Og i forhold til de siste to årene er antall streiker også markant høyere, sier Bjarne Mortensen, forhandlingssekretær i 3F’s Industrigruppe til Fagbladet 3F .

I følge det danske nettstedet 180 grader har rundt 80 virksomheter siden 1. mars vært rammet av arbeidsnedleggelser i forbindelse med lokale forhandlinger. Flere av de store industrivirksomhetene har vært rammet av streik.

Ingen liker

utviklingen i noen grad, men Mortensen sier også:- Jeg tror årsaken til de mange arbeidsnedleggelsene er at folk i år forventet å få sin del av selskapenes overskudd. De ser at økonomien er tilstede. Samtidig må man huske at medarbeidere har holdt seg avventende ved lønnforhandlingene de siste årene, sier han.

I 2004 ble det satt rekord i antall nulloppgjør i lokale lønnsforhandlinger. Økonomer i Danmark lot seg forundre. De er overrasket over at lønningene har holdt seg i ro, tross store overskudd, rekordomsetninger og stor mangel på arbeidskraft. Men nå ser de at lønnskurven er på vei opp. På mange arbeidsplasser der det er kommet til enighet ligger oppgjøret mellom fem og ti kroner mer i timen.

Annonse
Annonse