JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil til Kina

Amerikansk fagbevegelse bryter en lang boikott og besøker kinesisk fagbevegelse. Nå skal det satses på samarbeid og solidaritet.

Norsk LO har høstet mye kritikk for sitt bevisste engasjement overfor kinesisk fagbevegelse. Etter massakren på Tianmen Square i 1989, ble ACFTU langt på veg isolert. Nå er mye endret.

- Det er ikke bare amerikansk fagbevegelse, men hele den internasjonale fagbevegelsen, som nå begynner å engasjere seg mer og mer med Kina og ACFTU, sier Anita Chan, ekspert på kinesisk arbeidsliv og ansatt ved Australian National University i Canberra.

Fram til nå har amerikanerne betraktet ACFTU, All-China Federation of Trade Unions, utelukkende som en del av det kinesiske statsapparatet. Nå erkjenner man at Kina i så stor grad påvirker amerikansk økonomi og egne arbeidsplasser at videre boikott ikke kan forsvares.

- Hvis de organiserer Wal-Mart i Kina, så bidrar de til å øke kostnadene opp mot amerikansk nivå, forklarer James Hoffa, som leder de amerikanske transportarbeiderne, The Teamsters Union.

Forbundet tilhører de sju forbundene som for et par år siden brøt ut av AFL-CIO og dannet organisasjonen Change to Win, med til sammen seks millioner medlemmer. Det er representanter for disse forbundene som nå er på en to-ukers reise til Kina. Delegasjonen som ledes av Change to Wins leder, Anna Burger, besøker arbeidsplasser, akademikere og aktivister, bedriftsledere og representanter for fagbevegelsen og myndighetene.

ACFTU er fremdeles den eneste tillatte fagorganisasjonen i Kina. Det innebærer derimot ikke at de kinesiske myndighetene eller ACFTU har full kontroll over arbeidslivet. I fjor ble det registrert over 300.000 arbeidskonflikter, nær en fordobling på fem år. Denne utviklingen gjør det også enklere for blant annet amerikansk fagbevegelse å engasjere seg. Bedre arbeidsforhold og høyere lønninger for kinesiske arbeidere tjener så absolutt interessene til fagbevegelsen utenfor Kinas grenser. Det erkjenner nå også deler av amerikansk fagbevegelse.

KILDER: Financial Times; BBC, VOA og the Change to Win.

Annonse
Annonse