Etisk klesvask i Norge
– Vi må få bukt med den kriminelle produksjonen av klær for det norske markedet. Forbrukerne må få opp øynene for det som skjer, sier Stein Kristiansen. I dag deltok HK-nestlederen på lanseringen av kampanjen ”Rene klær”.
Norge er det tolvte landet i verden som starter kampanjen ”Rene klær”. Hovedmålet er å bedre arbeidsforholdene til tekstilarbeiderne i utviklingsland. Mange jobber under umenneskelige forhold for å produsere billige klær til det vestlige markedet. Handel og Kontor står bak kampanjen sammen med Framtiden i våre hender (FIVH) og Changemaker.
Billig, billig, billig
I dag startet de kampanjen med en pressekonferanse og en aksjon utenfor to kleskjeder i Oslo.– Det er det jeg vil kalle McFashion som har en stor del av skylden for de arbeidsforholdene vi ser i produksjonslandene. Folk forventer stadige nyheter på klesstativene og stadig billigere klær. Men vi ser også at forbrukerne lurer på hvordan det er mulig å selge en t-skjorte til 39 kroner, sier Carin Leffler som er koordinator for kampanjen i Norge. Hun mener det gir håp om en holdningsendring blant norske forbrukere som kan hjelpe på veien mot målet om en lønn å leve av, normale arbeidstider, faglige rettigheter og anstendige arbeidsforhold for tekstilarbeiderne.
Forbrukerne viktige
Ifølge Leffler er det viktig at forbrukerne hjelper til. De kan gjøre som aksjonistene i dag, nemlig spørre i butikkene om de vet hvilken lønn produsentene har, om de har rettigheter og hvor lange arbeidsdager de har for å produsere klær til norske butikker. – I tillegg kan de selv ta kontakt med ledelsen i kjedebutikkene eller de kan delta i lynaksjonene vi har på nettsiden vår, sier Leffler til HK-Nytt. – Kan de handle rene klær et sted? – Nei, det er dårlig med helt rene klær, så forbedringspotensialet er enormt. Det finnes noen smale, smale initiativer, men vårt poeng er å få forbedringer der det virkelig monner. Og det er å få kjedene til å kreve at lønna til tekstilarbeiderne økes. Bare noen få kroner ville utgjøre enorm forskjell. Der har det jevne forbrukerpresset mye å si, sier hun.
Moralsk støtte
Handel og Kontor er med på kampanjen, først og fremst for å gi moralsk støtte til initiativet. – Vi må få disse problemene på dagsordenen. Det kan ikke være billigkjedene som skal sette standard for arbeidsvilkårene. Vi må få bukt med den kriminelle produksjonsvirksomheten som foregår i enkelte land, sier Stein og viser til slavelønn, trakasseringer, forbud mot fagorganisering og arbeidsdager opp mot 12 timer.
Utfordrer flere
– Du er ikke redd for at dette skal oppfattes som et angrep på billigkleskjedene, hvor Handel og Kontor selv har medlemmer?– Absolutt ikke. Våre medlemmer er dessuten ikke noe mindre opptatt av rettferdighet enn andre. Svenskene har hatt denne kampanjen i lang tid, og vår søsterorganisasjon Handels melder om at det fungerer utmerket, sier Kristiansen. Han håper at flere LO-forbund kan bli med på kampanjen, og at fagbevegelsens nettverk kan brukes for å sette fokus på arbeidsvilkårene i produksjonsladene.– Det hadde vært fint om Fellesforbundet, som selv organiserer tekstilarbeidere, vil engasjere seg. Da kunne vi kanskje fått til et samarbeid med fagbevegelsen i de landene det gjelder, sier Stein Kristiansen.
Det norske klesforbruket er nesten doblet siden 1990
Klesprisene er halvert siden 1990 og ligger nå på 1983-nivå
Tekstilarbeidernes lønn utgjør 0,4 prosent av utsalgsprisen
Halvparten av prisen går til butikken/kjeden
61 prosent av norske forbrukere vil vite mer om produkter fra utviklingsland
45 prosent sier at de har dårlig samvittighet fordi de ikke vet noe om den etiske standarden på varer de kjøper
Minstelønna til tekstilarbeidere i Bangladesh er 160 kroner i måneden
Kampanjen Rene klær er en del av Clean Clothes Campaign som ble etablert i Nederland for snart 20 år siden
Kampanjens viktigste mål er å oppnå organisasjonsfrihet, retten til kollektive forhandlinger, lønn til å leve av, kortere arbeidstid, bort med barnearbeid og bedre helse, miljø og sikkerhet for dem som produserer klær og sko for salg i norske butikker
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB