JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Følger opp sin «LO-bok» med selvbiografi

Allerede før boken om det som førte til hennes avgang som LO-leder, er på markedet, har Gerd-Liv Vallas bestemt seg for å skrive en selvbiografi.

Vallas bok om sin avgang som LO-leder og hennes versjon av historien er en av bøkene på Cappelens høstliste, men utgivelsesdatoen er ennå ikke bestemt.

På Cappelens høstpresentasjon i Oslo mandag leste hun et avsnitt fra boken som handler om den 31. januar i år og hennes første møte med Fougner-utvalget.

Gjorde Valla redd

Dette utvalget ble opprettet av LOs sekretariat for å granske Vallas forhold til Ingunn Yssen. Og det Fougner sa på dette møtet, gjorde Valla redd, går det fram av det avsnittet hun leste fra.

På møtet kom det fram at advokat Jan Fougner hadde bestemt seg for å opprette en tipstelefon i saken og at ansatte skulle forklare seg i hemmelige intervjuer. Samtidig sa han at granskingen skulle følge jussen regler om full kontradiksjon.

– Men hvordan kan man det bli full kontradiksjon med tipstelefon og hemmelige intervjuer med LO-ansatte? spurte Valla tilhørerne under presentasjonen.

Innsyn og taushet

Til tross for at Valla ikke vil si noe særlig mer om bokens innhold, er det klart at granskingsutvalgets framgangsmåte og rapport har en sentral betydning i Vallas egen versjon av historien om hennes avgang. Denne utløste ifølge henne den største mediejakten en person har vært utsatt for i Norge.

Telefontipsene og intervjuene samt underlagsmaterialet for granskingsrapporten har også vært sentrale for Valla og hennes advokat Harald Stabell i tiden etter at hun trakk seg som LO-leder 9. mars i år.

I midten av juni bestemte LO-sekretariatet at Stabell og Valla kunne få innsyn i dette materialet mot at de undertegnet en taushetserklæring. Lesningen av materialet skulle være tidsbegrenset, og den skulle skje på Fougners kontor.

Overfor NTB tar Valla sterk avstand fra påstander om at hun skal være interessert i underlagsmaterialet for å få navn på folk som har uttalt seg til utvalget.

– Det er en myte at vi er på jakt etter navn. Jeg er interessert i hvordan Fougnerutvalget og utvalgets psykiatriske samarbeidspartnere har brukt materialet. Materialet inneholder ikke navn, de som er anonyme, vil forbli anonyme, sier Valla til NTB.

Kastet nylig krykkene

Selvbiografien sier hun ikke så mye om, bortsett fra at hun har bestemt seg for å skrive om sitt liv fra barndommen og fram til i dag. Men hun kommer til å vie en god del plass i biografien til sin tid ved Universitetet i Oslo der hun markerte seg politisk som student ytterst på venstresiden.

Valla har vært gjennom en operasjon for en alvorlig akillesskade, og det er bare en ukes tid siden hun kastet krykkene. Og nylig fikk hun beskjed fra legene om at det er gode sjanser for at hun blir helt frisk.

– Det viktigste er å bli helt bra. Jeg vet ikke når jeg blir friskmeldt og kan vende tilbake til LO, sier Valla.

Men hun og LO-ledelsen er enig om hva hun skal drive med når hun returnerer. Hun skal jobbe med LOs arkiver og sortere dokumenter fra sine år i LO-ledelsen og finne ut hva som skal til Arbeiderbevegelsens arkiv.

– Å dokumentere 20 år i LO, er en viktig jobb, sier Valla. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse