Avviser all Mongstad-kritikk
Avgjørelsen om Mongstad-nedleggelsen er ikke noe nederlag, fastholder oljeminister Ola Borten Moe (Sp) og sier regjeringen ikke kan kritiseres for å ha høye miljøambisjoner.
På en pressekonferanse fredag kunngjorde regjeringen at arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes innen nyttår.
– Vi legger ned satsingen med dagens fullskalaanlegg, men vil ha Stortinget med oss på en målsetting om å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020, sier Borten Moe.
– Les også: – Det beste for klimaet
Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup forstår ikke hvorfor Borten Moe mener Stortinget skal vedta dette på nytt.
– Alle partier på Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet, ble i klimaforliket fra juni 2012 enige om å bygge et fullskala renseanlegg innen 2020. Dette vedtaket står seg helt uavhengig av hva som nå skjer på Mongstad, sier Astrup, som lenge har vært kritisk til kostnadsnivået på Mongstad-satsingen.
Han sier Høyre er positive til teknologisenteret.
– Regjeringens vedtak kommer på et pussig tidspunkt. Vi mener et fullskala-renseanlegg for CO2 alternativt kan bygges på Svalbard, eller i Grenlandsområdet i Telemark, sier Astrup.
Stoltenberg i forsvar
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) pekte ut Mongstad som den rødgrønne regjeringens «månelanding» i sin nyttårstale i 2007. Til NTB sier han at regjeringen ikke kan støtte byggingen av renseanlegg på Mongstad med de kostnadsberegninger som i dag foreligger.
– Jeg er sikker på at det beste for klimaet er at vi legger om satsingen for karbonfangst, men legger til rette for satsing andre steder, sier han.
Stoltenberg avviser at det ligger noen bestemt strategi bak beslutningen om å gå ut med dette akkurat nå og sier beslutningen om å legge om driften på Mongstad skyldes oppdatert informasjon.
– Les også: Bellona: – Svært pinlig
17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø- og Mongstad-anleggene. Borten Moe sier til NTB at denne rapporten ikke har hatt noen innvirkning på regjeringens beslutning.
– Dette har vært en langvarig prosess for regjeringen, og det har vært en krevende beslutning, fordi dette har vært så viktig for oss, sier Borten Moe.
Har brukt 7,2 milliarder
Olje- og energiministeren sier de har brukt omtrent 7,2 milliarder kroner på Mongstad, men at over 5 milliarder av disse pengene er brukt til utvikling av teknologisenteret.
– Fram til i dag har vi ikke brukt mer en 1,2 milliarder på fullskalaprosjektet, det meste av denne teknologien vil være nyttig i andre prosjekter. I statsbudsjettet for 2014 vil regjeringen øke bevilgningene til CLIMIT, et CO2-program som administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd. Vi vil i tillegg bevilge 400 millioner til teknologisenteret på Mongstad, sier Borten Moe.
– Les også: Vil legge ned gasskraftverk
Venstre og KrF sammen med en samlet miljøbevegelse slakter Stoltenbergs månelanding, og Venstre-nestleder Terje Breivik sier hele prosessen med CO2-rensingen har vært en fiasko.
Naturvernforbundet mener gasskraftverket på Mongstad nå må legges ned.
– Dette er utslipp som må bort dersom vi mener alvor med å kutte klimautslippene. Hvis gasskraftverket ikke legges ned, frykter vi at hele klimaforliket står i fare, sier leder Lars Haltbrekken.
Bellona-leder Frederic Hauge mener det er svært pinlig at den rødgrønne regjeringen dropper CO2-prosjektet på Mongstad.
– Dette er den styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett, sier han til NTB. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen