JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer å droppe Ryanair

Ryanair ligger tynt an på KLPs liste over selskaper de ikke vil investere i. Handel og Kontor har tidligere krevd at norske eiere må presse fram endringer hos Ryanair, som betegnes som fagforeningsknusere.03.12.2007
14:39
16.12.2013 03:12

To ganger i året presenterer KLP en liste over selskaper de ikke lenger vil investere i og selskaper de følger ekstra nøye ut fra kriterier om ansvarlige investeringer, som miljø, menneskerettigheter og faglige rettigheter. I dag ble listen lagt fram, og det kom en klar melding til irske Ryanair om at KLPs eierskap ikke lenger kan tas for gitt.

HK-initiativ

Etter en henvendelse fra Handel og Kontor og den nordiske transportføderasjonen i august har KLP bedt firmaet GES om å gå lavprisselskapet Ryanair nøyere etter i sømmene. GES overvåker at KLPs etiske retningslinjer etterfølges i investeringsselskapene. Resultatet er at Ryanair nå er under aktiv overvåking i forhold til en eventuell eksklusjon. Også Statens pensjonsfond har investert i Ryanair.

KLP leverer pensjonsordninger til norske kommuner og helseforetak, og har rundt 200 milliarder kroner investert i nesten 2000 selskaper. Aksjeposten i Ryanair er liten, bare 5,5 millioner kroner. Fagbevegelsen mener likevel den gir en signaleffekt som skaffer Ryanair ufortjent legitimitet.

Fagforeningsknusing

Ryanair har i en årrekke vært hardt kritisert for sin fagforeningsfiendtlige politikk, og den nordiske transportføderasjonen mener at det kan dokumenteres av selskapet opererer med arbeidsvilkår som i flere land vil være i strid med lovverket. I tillegg driver selskapet fagforeningsknusing ved å reagere skarpt overfor ansatte som organiserer seg, ifølge HK.

– Kravene til dokumentasjon på uetisk fremferd er satt så høyt at retningslinjene ikke kan etterleves som forutsatt, sa faglig sekretær Egil Chr. Bøckmann i HK til HK-nytt i august. HK har tidligere bedt folk «bruke hodet» når de skal ut og fly, men har ikke offisielt gått inn for boikott av Ryanair.

Offisielle kilder

Og KLP er fortsatt ikke overbevist om at Ryanair må ekskluderes fra deres investeringsportefølje. En av årsakene er at det stilles svært strenge krav for å bli ekskludert. Av 3500 selskaper GES overvåker havner mellom 20 og 30 på nei-lista som kommer hvert halvår. Klager fra fagforeninger alene er ikke eksklusjonsgrunn, helst vil GES ha «offisielle kilde» som bekrefter at det er kritikkverdige forhold. FN og arbeidsorganisasjonen ILO er regnet som slike kilder, mens frivillige organisasjoner og fagbevegelsen regnes som partiske.

Streik = oppsigelse

På et presseseminar i Oslo i dag sa imidlertid overvåkingsfirmaet GES fra om at situasjonen i Ryanair ses på som «alvorlig». Blant annet reageres det på at Ryanair har outsourcet alt kabinpersonell til firmaet Crewlink, som har som sin eneste oppgave å forsyne Ryanair med mannskap. GES mener dette er å fraskrive seg ansvaret for sine ansatte. De finner det også kritikkverdig at ansettelseskontrakten inneholder en klausul om at å streike er oppsigelsesgrunn.

GES er derfor nå i kontakt med eksperter på internasjonal arbeidsrett, ulike fagforeninger samt Ryanair selv.

Halliburton inn igjen

KLP markerte i går at det er fem år siden de startet med etiske retningslinjer for sine investeringer, som en av de første store investorene i Norge. I dag er 45 prosent av norske finansielle investeringer underlagt etiske reglementer.

To nye selskaper er ekskludert fra KLPs portefølje dette halvåret, etter råd fra GES. Det ene er franske Alstom, som leverer hydroelektrisk utstyr til Merowe-dammen i Nord-Sudan. Prosjektet innebærer at lokalbefolkningens rettigheter krenkes, rundt 50.000 mennesker tvangsflyttes uten skikkelig kompensasjon. Også australske Wesfarmers ble stengt ute, for å importere fosfater fra Vest-Sahara. Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og det er i strid med folkeretten å utvinne naturressurser fra okkuperte områder.

Samtidig ble den amerikanske oljegiganten Halliburton tatt inn i varmen igjen av KLP. USAs visepresident Dick Cheney var tidligere direktør i konsernet, som ble ekskludert for korrupsjon i forbindelse med oljevirksomhet i Irak og Nigeria. Ifølge GES har Halliburton nå solgt det datterselskapet der korrupsjonen ble avdekket og tatt ansvar for det som har skjedd. Også det australske gruveselskapet Anvil Mining ble reinkludert på KLPs liste i går.

LOs regler

Også LO og enkeltforbund har satt opp retningslinjer for hvordan deres midler skal investeres for ikke å komme i konflikt med fagbevegelsens verdier.

Hovedkasserer Steinar Karlsen i Fellesforbundet sitter på fagbevegelsens største pengebinge, og har ansvaret for 350 investerte millioner som er satt av siden 2001. Av disse er det maksimalt 30 prosent som er investert i aksjefond, halvparten i Norge og halvparten internasjonalt.

– Resten står i obligasjoner og pengemarkedsfond, så vi har en lav risikoprofil, forteller Karlsen.

Oljefondets regler

Fellesforbundet baserer seg på Statens pensjonsfond utlands (oljefondet) liste for etiske investeringer, samt ILOs kjernekonvensjoner i sitt regelverk.

Oljefondet skal ifølge det etiske regleverket ekskludere selskaper som gjør seg skyldige i:

– Grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene som for eksempel drap, tortur, frihetsberøvelse, tvangsarbeid, de verste former for barnearbeid og annen utbytting av barn

– Alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner

– Alvorlig miljøskade

– Grov korrupsjon

– Andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer

God butikk

– Investeringene har vært god butikk. Verdien nå ligger på rundt 460-470 millioner, og da har vi realisert en del underveis, sier Steinar Karlsen. Fellesforbundet har overlatt den praktiske gjennomføringen av investeringene til et eksternt firma, ABN Ambro, som har retningslinjer fra forbundsstyret som rettesnor.

Også LO sentralt har etiske retningslinjer for sine investeringer, der faglige rettigheter er inkludert.

Irsk lavprisselskap, blant Europas største flyselskaper.

Etablert 1985. Fraktet over 4 millioner passasjerer i fjor, på over 400 ulike ruter.

Hardt kritisert av Forbrukerombudet for brudd på forbrukerrettigheter

Kjent som fagforeningsknuser, nekter ansatte å organisere seg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.12.2007
14:39
16.12.2013 03:12Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker