JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bankene slanker staben

Finanskrisa vil føre til langt færre bankansatte. DnB Nor har allerede vedtatt å kutte flere hundre stillinger i løpet av to år. Også Sparebank1 varsler rasjonalisering.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det kom fram på HKs tillitsvalgtkonferanse om finanskrisa tirsdag. Men toppsjefene i bankene lover også å vise moderasjon når det gjelder lederlønninger.

Naturlig avgang

Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor kunne fortelle at de har vedtatt å kutte 752 årsverk. Ifølge Bjerke vil cirka halvparten av disse kuttene skje ved naturlig avgang. – Aldersgjennomsnittet er høyt i bransjen. I DnB Nor vil rundt 600 gå av med pensjon eller slutte av andre årsaker i år. Tallet for 2010 er tilsvarende høyt. Vi vil derfor jobbe sammen med de tillitsvalgte for å få til eventuelle ytterligere nedbemanninger på en så smidig måte som mulig. Men jeg kan ikke utelukke at vi også i årene som kommer vil ty til bruk av pakker. Hvis ikke er jeg redd for at alle ansatte vil rammes av den nedgangen vi nå er inne i, sa Bjerke.

Han viste til at halvparten av de amerikanske bankene har gått over ende. Bjerke er redd for konsekvensene det kan få for de nordiske bankene dersom Europas finansbransje smittes av USA.

Mer rasjonelt

Også administrerende direktør i Sparebank1 Knut Oscar Fleten mente at mange norske banker nå vil lete etter mer rasjonelle måter å drive på. Han tror ikke bankene vil være uten folk i framtida, men at det vil stilles større krav til de ansatte. – Teknologi vil alltid utfordre oss og føre til færre ansatte. Men en annen innfallsvinkel er at krisa viser at det nettopp er behov for gode rådgivere i bransjen. Men disse vil nok måtte tåle et sterkere offentlig lys på jobben de gjør i framtida, tror Fleten.

Han var imidlertid rask til å minne om at finansnæringen tross alt er bedre stilt enn mange andre bransjer i dagens økonomiske nedgangstid. – Vi får ikke livene snudd opp ned i løpet av natta. Vi kan derfor få til omstillinger mer skånsomt enn mange andre, sa Sparebank1-sjefen.

Tenke over kravene

Rune Bjerke hevdet at det må felles innsats til for å redde arbeidsplassene i norske banker. Han mener blant annet at de ansatte i bransjen har oppsiktsvekkende gode pensjonsordninger, og oppfordrer de tillitsvalgte til å tenke igjennom hva de vil opprettholde og hva de kan droppe av ordninger i framtida. – For rause ordninger vil true bedriftene. Da kan slå hardt tilbake på alle de ansatte, sa han.

Bremse egen lønn

På spørsmål om hva han synes om lederlønningene, svarte Rune Bjerke at han synes utviklingen har vært for bratt. Han mener alle må bidra for å komme over krisa. – Lønnsutviklingen for ledelsen bør gå hånd i hånd med lønnsutviklingen for de ansatte, framholdt Bjerke.

Han gikk også langt i å si nei til opsjoner og det han kalte kortsiktige belønningsordninger. – Opsjoner er ikke noe å hige etter. Vi må dessuten skille mellom gode og dårlige insentiver for avlønning. Vi har sett hvor galt det kan gå, sa Bjerke.

Finanskommisjon

Leder av samfunnspolitisk avdeling i LO, Stein Reegård, etterlyser en finanskommisjon som kan se på hele finansmarkedet og dets samfunnsrolle. Reegård mener det er på høy tid å forby opsjoner og andre aksjekursstyrte belønningssystemer i bransjen.

Statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet hadde også klare forventninger til at banktoppene holder seg i skinnet. – Det vil være både overraskende og skuffende hvis lederne ikke ser at de må føre en ansvarlig lønnspolitikk, sa Axelsen.

Annonse
Annonse