Datakrim på jobben
Nye «verktøykasser» for kriminelle gjør det raskt og enkelt å starte nettangrep, og små arbeidsplasser er mest utsatt.
Det viser en ny rapport fra sikkerhetsselskapet Symantec.
Angrepsverktøyene er både enkle og effektive og blir derfor stadig mer populære hjelpemidler for nettkriminalitet: I dag stammer faktisk flertallet av internettangrepene fra slike «verktøykasser».
En av de vanligste «verktøykassene», Zeus, utgjør særlig en trussel mot mindre bedrifter fordi den brukes til å stjele bankkontoinformasjon.
Det at små virksomheter ofte har enklere sikkerhetstiltak enn store, gjør dem til målskive for angrepene Zeus kan generere.
Svart marked
Ifølge rapporten «Angrepsverktøy og ondsinnede nettsteder» har tilgangen på enkle verktøy for å lage virus og internettangrep gjort det mulig for kriminelle å begå forbrytelser på internett uten særlig datakunnskap.
Rapporten viser også at dette har skapt et lønnsomt og livskraftig svart marked som er globalt og godt organisert.
– I dag kan hvem som helst kjøpe et dataprogram som gjør det ganske enkelt selv for en nybegynner å sette i gang et nettangrep, sier Hans Peter Østrem i Symantec Norge.
– Før måtte hackere kunne programmere ganske godt, så antallet begrenset seg selv. Nå venter vi at kriminaliteten på internett, og dermed også risikoen for å bli angrepet, vil øke sterkt.
Omfattende angrep
Angrepsverktøyene er programvare som er enkle å bruke for å gjennomføre omfattende angrep mot datamaskiner via internett.
«Verktøykassene» gjør det mulig for en angriper å fyre av mange ferdiglagde angrep mot datasystemer, kamuflere programkoden og automatisere angrepene. De passer for så vel nybegynnere som eksperter.
Effektiviteten i «verktøykassene» gjenspeiles av stigende priser: Mens det populære verktøyet WebAttacker kostet rundt 450 kroner på det svarte markedet i 2006, tilbys Zeus i siste versjon for nærmere 50.000 kroner.
Trusselbildet
I september 2010 ble en amerikansk gruppe nettkriminelle arrestert, mistenkt for å ha brukt Zeus i et nettangrep i den hensikt å stjele over 70 millioner dollar fra nettbanker og e-handel i løpet av halvannet år.
I takt med at lønnsomheten i nettangrepene har økt, har de ferdige verktøysett for angrepene blitt stadig mer populære, noe som igjen har bidratt til mer stabile og sofistikerte verktøy.
I dag selges verktøyene ofte på abonnementsbasis, med regelmessige oppgraderinger, kundestøtte og ekstratjenester som gir flere funksjoner.
Hurtigere spredning
Via funksjoner i de nye verktøyene spres informasjon om sikkerhetshull i datasystemer og hvordan de kan utnyttes raskere over hele kloden enn noen gang.
Det gjør det enkelt å oppdatere ondsinnede koder raskt og utnytte sikkerhetshullene bare dager etter at de er oppdaget – ofte raskere enn ofrene rekker å oppdatere programvaren sin og tette hullene ved hjelp av nødvendige sikkerhetsoppdateringer.
Illegalt marked
Fordi angrepsverktøyene er så enkle å bruke, er ikke lenger internettkriminalitet forbeholdt de avanserte programmererne.
Dagens datakriminelle omfatter så vel IT-flinke som personer med bakgrunn fra tradisjonell kriminalitet.
Symantec regner med at en bredere rekruttering og bedre tilgjenglighet, vil føre til at antallet angrep fortsetter å øke. (ANB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad
Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix