JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et todelt arbeidsliv

Verktøykassa trenger absolutt flere redskaper for å bekjempe sosial dumping og økonomisk kriminalitet, ble det konstatert på Sørmarka torsdag.

nina.sandaas@lomedia.no

Nye varianter i den svarte delen av arbeidslivet vokser; mange arbeidsgivere er registrert som Norsk utenlandsk foretak (NUF). Slik kan de undra seg å betale norsk skatt og slippe innsyn i virksomheten. Går foretaket på ryggen, har arbeidstakerne ikke en krone å hente. Enkeltmannsforetakene der gjerne en utenlandsk håndverker jobber, er problematiske. Men i tillegg avdekkes at selv med allmenngjorte avtaler, så følges ikke norske arbeids- og lønnsvilkår og helsebestemmelser.

Kjønnsperspektiv

Dette bakteppet tegnet LOs nestleder Gerd Kristiansen, da hun i dag innledet LOs konferanse om det useriøse arbeidslivet, sett i et kjønnsperspektiv.

– Som tillitsvalgte må vi opprette kanaler til de som kommer hit. Vi har en kjempeutfordring med å organisere de som blir utsatt for sosial dumping. For vi har ikke sett enden på svart økonomi og kriminalitet i arbeidslivet, sa Kristiansen.

Tilsynsrolle

Arbeidsdepartementet jobber med å styrke regelverk og tilsyn, fortalte politisk rådgiver Jon Reidar Øyan. Blant annet vurderes det å gi Arbeidstilsynet en utvidet rolle for å følge opp offentlige myndigheter og etterlevelsen av ILO-konvensjon 94.

– Vi må feie for egen dør og behandle alle arbeidstakere skikkelig, understreket Øyan.

Forholdene er like graverende i kvinnedominerte bransjer, eksempelvis renhold og hotell og restaurant, som de man har sett på norske byggeplasser eller i landbruket der folk er blitt lønnet med 15 kroner timen. Regionale verneombud skal derfor på plass, som i byggebransjen. I en ny stortingsmelding til våren som beskriver utviklingen i arbeidslivet tar man opp ufrivillig deltid – et problem som mest rammer kvinner.

Utvidet stilling

Peggy Hessen Følsvik, nestleder i HK, etterlyste en lovfestet rett til å få en utvidet stilling. Regjeringen har ikke konkludert i saken, men den kommer opp på Ap-landsmøtet til våren i sin fulle bredde. Det gjør også kravet om rett til fast ansettelse, fortalte statssekretæren.

Også andre offentlige myndigheter som var invitert til konferansen, vitnet om en urovekkende utvikling i arbeidslivet. Arbeidstilsynets regiondirektør Ørnulf Halmrast mente at vi er i ferd med å få et todelt arbeidsliv, et for de seriøse virksomhetene som følger lover og regler, og et annet der folk blir utnyttet på det groveste. Nå handler det ikke bare om polske snekkere, men unge, kvinner og svake grupper som utnyttes. Og det dreier seg ikke bare om lønn- og andre arbeidsvilkår, men lavere HMS-standarder enn påkrevet.

Dumping

Arbeidstilsynet bruker over 50 årsverk på sosial dumping. Det vurderes blant annet om det skal gis forelegg ved konkrete brudd på lover og regler i arbeidslivet.

– Vi må også få en bred enighet i den seriøse delen av arbeidslivet og i befolkningen om hva problemene består i, hva som er kriminelt og ikke. Det er for eksempel ikke sikkert at en timelønn på 120 kroner betyr sosial dumping, mente Halmrast.

En annen tankevekkende informasjon kom fra Claus Jervell ved Likestillingsombudet. (LDO) Ifølge Jervell får LDO sjelden henvendelser eller saker fra de som rammes av useriøse arbeidsgivere. De fleste sakene LDO har gjelder gravide kvinner som blir diskriminert i den mer serøse delen av arbeidslivet. Tror noen at den gravide vaskehjelpen får beholde jobben?

Annonse

Flere saker

Annonse