JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samling for solidaritet

Det er folk som forandrer verden, mener norsk fagbevegelse og Norsk Folkehjelp. De ønsker at flere skal engasjere seg i internasjonal solidaritet.

nina.sandaas@lomedia.no

Fagbevegelsen og Norsk Folkehjelp er to sider av samme sak som har samarbeidet tett i mange år om faglig og internasjonal solidaritet for å bygge arbeidstakerrettigheter og demokrati internasjonalt. I dag sammenkalte de til konferanse for igjen å vise at solidaritet nytter, og at det kan skje på mange nivåer. Det finnes en god del lyspunkter i mørket, eksempelvis i Sør-Sudan der en folkeavstemning nylig har foregått i rolige former med selvstendighet som mål, minnet styreleder Finn Erik Thoresen om.

Økende press mot fagbevegelsen

Trine Lise Sundnes, LO-sekretær og medlem i ILOs organisasjonskomité, ga et innblikk i hva slags saker og hvor mange land komitéen har til behandling på sine halvårlige møter. Antallet saker øker og presset mot organisasjons- og forhandlingsfriheten øker, men det skjer på ulike måter ute i verden. Mange fagorganisasjoner sliter og trenger vår solidaritet, ifølge Sundnes.

–En fri fagbevegelse er en forutsetning for demokrati og derfor er det så viktig at vi bidrar til at den kan virke. Vi ser tydelig at i land uten demokrati kan fagbevegelsen representere en politisk opposisjon, sa Sundnes.

Opplæring i Øst-Timor

Industri Energi bærer med seg en lang solidaritetstradisjon fra de fire forbundene som gikk sammen til det nye IE. For eksempel var Kjemisk sterkt engasjert i internasjonalt faglig arbeid og solidaritet, fortalte Frode Alfheim, nestleder i IE. 3 prosent av kontingentinntektene som utgjør til sammen 5,5 millioner kroner årlig, går nå til dette formålet.

Et av prosjektene som ble presentert gjelder Øst-Timor, et land som fortsatt er preget av frigjøringskrig og langvarig borgerkrig etter kolonistyret. IE har i fire år lært opp sine kamerater i den nasjonale organisasjonen SME-TL om det norske trepartsamarbeidet. Målsetting er ikke liten; å bidra til at arbeidstakerne skal få ta del av landets oljerikdommer og få trygge arbeidsplasser i denne sektoren. Transportmidler og kontorhold er medfinansiert, språk- og sikkerhetsopplæring likeså. Bidragene kommer i form av konkrete ressurser, i stedet for rene pengegaver.

Bygger opp Malawi-forbund

Internasjonal solidaritet i praksis ble også eksemplifisert av Norsk Tjenestemannslags (NTL) forbundssekretær Dag Westhrin som fortalte om NTLs samarbeidsprosjekt med søsterorganisasjonen CSTU i Malawi. Her er målsettingen å utvikle organisasjonen, bygge opp nødvendig kompetanse sentralt, øke antallet medlemmer og bedre kontingentinnkrevingen som oftest skjer manuelt.

–En så enkel sak som at det kjøpt inn noen sykler slik at kontingentinnkrevingen kan skje raskere, betyr mye for dem, fortalte Westhrin.

En uavhengig evaluering viser at det er framgang på flere områder. Blant annet har NTL gjennom prosjektet bidratt til at en splittet fagbevegelse er blitt forenet. Det er oppnådd mer likestilling og økt kvinnebevisstgjøring i fagbevegelsen. Økonomistyringen er dessuten bedre, og flere medlemmer og tillitsvalgte får opplæring.

Annonse
Annonse