JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens pusser på EU-direktiv

Statsminister Jens Stoltenberg tar en ny runde med fagbevegelsen om EUs vikarbyrådirektiv.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Etter massive protester fra fagbevegelsen om EUs vikarbyrådirektiv, velger statsminister Jens Stoltenberg (Ap) å ta en ny høringsrunde med nye forslag.

– Vi vil fremme nye forslag rundt EUs vikarbyrådirektiv og be om synspunkter på disse, sier Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Her får Jens nei

– Hva blir de viktigste endringene i forhold til den første høringsrunden?

– Det er ikke helt klart ennå, men vi skal blant annet se på hvordan vi kan styrke Arbeidstilsynet og se nærmere på innsynsrett og solidaransvar. Dette er ordninger som gjør at fagforeningene får innsyn i arbeids- og lønnsvilkår. Vi kommer tilbake med nye forslag som vi sender på høring, og da kan alle uttale seg, sier Stoltenberg.

– Dette gjør vi fordi det kom inn så mange forslag, og vi ser at her må vi gjøre mer, legger han til.

– Les også: Strid om vikarer og EU-direktiv

– Var det debatten under Fellesforbundets landsmøte som gikk inn på deg?

– Det bidro i alle fall til å overbevise meg om at vi trenger flere tiltak

I oktober ble det et massivt nei fra det mektige Fellesforbundets landsmøte til EUs vikarbyrådirektiv.

Her er begrunnelsen i vedtaket, fra innstillingen som ble endret fra ja til nei i løpet av debatten på landsmøtet:

«Landsmøtet er enig i direktivets formål om at innleide arbeidstakere skal ha lønns- og arbeidsvilkår lik vilkårene i innleiebedriften. Dette er et godt formål og må innarbeides i norsk rett. Vårt lov- og avtaleverk har i seg sterke begrensinger i muligheten for midlertidige ansettelser og innleie. Dagens lov- og avtalebestemmelser har blitt til innenfor rammen av EØS-avtalen. Men ved å godkjenne vikarbyrådirektivet er landsmøtet usikker og urolig for hva som kan skje med disse bestemmelsene i framtida. Landsmøtet frykter også at direktivet vil føre til mer innleie fra bemanningsselskaper», heter det i vedtaket.

– Konstruktive

Jens Stoltenberg betegnet etter landsmøtet forbundsleder Arve Bakkes opprinnelige krav for å si ja til direktivet som «konstruktive innspill».

Det gjaldt blant annet solidaransvar og innsynsrett i innleiebedrifter, samt styrking av Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet. Nå forsøker altså Stoltenberg å justere direktivet etter fagbevegelsens ønsker. (ANB)

Annonse
Annonse