JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei-bølge mot postdirektivet

Et avgjørende nei til postdirektivet kommer på Arbeiderpartiets landsmøte, tror Tore Eikeland, leder i Hordaland AUF.28.03.2011
06:55
16.12.2013 15:44

may.berg@lomedia.no

En ny meningsmåling viser at bare 14 prosent av Aps kommunestyrerepresentanter vil innføre direktivet.

I dagene 7. til 10. april holder Arbeiderpartiet sitt landsmøte. Her kommer det avgjørende slaget om EUs 3. postdirektiv til å stå.

SV og Senterpartiet har for lengst flagget sitt standpunkt; de ønsker å bruke reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen til å forhindre at postdirektivet blir innført.

Men det er Ap som er storebror i den rødgrønne koalisjonen, og som har siste ordet.

Nei-bølge

Motstanden mot postdirektivet har etter hvert vokst seg sterk i Arbeiderpartiet.

To uker før landsmøtet, har 11 av 19 fylkeslag i partiet tilrådet regjeringen å si nei. r Bare 14 prosent av Aps folkevalgte i kommunene er for å innføre direktivet, viser en meningsmåling gjennomført blant landets kommunestyrerepresentanter.

56 prosent mener at regjeringen bør bruke reservasjonsretten, mens vet ikke-gruppen er såpass stor som 30 prosent.

– Ingen i Ap er for. Tore Eikeland, leder i Hordaland AUF, har vært med på å sikre et enstemmig nei til postdirektivet i Hordaland Arbeiderparti. Han mener at postdirektivet er på kollisjonskurs med den norske samfunnsmodellen, og en trussel mot et godt, landsdekkende posttilbud.

– Jeg tror ikke det finnes en levende sjel i Arbeiderpartiet som er for postdirektivet. Det er reservasjonsretten, og usikkerheten rundt hvilke følger det vil ha å bruke den, som er ankepunktet. Men mange sentrale Ap-politikere ser også dette som en gyllen anledning til å prøve reservasjonsretten i EØS-avtalen, sier Eikeland.

Finlands metode

Ifølge Eikeland, har enkelte sentrale Ap-folk sett det som en mulighet å ufarliggjøre postdirektivet ved å gjøre som Finland.

Finland har forsøkt å omgå postdirektivet ved å stille så store krav til nye aktører i postmarkedet, at de tapte interessen for det finske markedet. Nå har imidlertid EU-domstolen kjent "den finske metoden" ulovlig.

– Da røk det halmstrået. Det som da gjenstår, er enten full liberalisering, eller bruk av reservasjonsretten, sier Eikeland.

Han synes at det vil være et urovekkende signal dersom Arbeiderpartiet ved å godta direktivet.

– Det rødgrønne prosjektet har vært visjonært og har hindret privatisering og liberalisering på mange områder. Det ville være underlig om Ap nå skal gå på barrikadene for å forringe rettighetene til postansatte og for å svekke posttilbudet i distriktene, sier Eikeland.

Tror på seier

Den unge AUF-lederen tror at motstanden mot postdirektivet er så stor i partiet at de kan vinne landsmøtet. Han forteller om intens lobbyvirksomhet mot de delegasjonene som ennå ikke har tatt standpunkt.

– 11 av 19 fylkeslag har gjennom sine årsmøtevedtak i bunn og grunn forpliktet sine delegater til å stemme nei til postdirektivet. Blant de øvrige delegasjonene er det et overveldende flertall som er sympatisk innstilt til standpunktet. Da spørs det bare om statsministerens kontor klarer å rosemale en moderat uttalelse såpass, at man får med seg mange nok i salen, sier Eikeland.

Viktig med klart vedtak

Han understreker at det er viktig at landsmøtets gjør et krystallklart vedtak, uten rom for tolkning.

– Det kommer til å sitte folk i redaksjonskomiteen på landsmøtet som har et klart mandat; å si nei, nei og atter nei til postdirektivet. Og de kommer til å få så ørene flagrer om de ikke holder på sitt syn. Vi må ikke la oss avspise med en moderat formulering som sier verken fugl eller fisk, sier Eikeland.

Han mener at alle andre utfall enn et nei til postdirektivet vil være en skuffelse og et urovekkende signal om hvilken holdning Arbeiderpartiet har til det rødgrønne prosjektet.

– Hvis landsmøtet sier et klart nei, er det ingen grunn for regjeringen til å vente med å vedta å reservere Norge mot postdirektivet, sier Eikeland.

Eikeland er motstander av postdirektivet, men tilhenger av norsk medlemskap i EU.

Han synes Norge skal være til stede og påvirke der norsk politikk blir vedtatt, ikke sitte ved siden av en faksmaskin og ta imot EU-direktiv uten å ha innflytelse på innholdet i dem.

Motstand i alle partier

I meningsmålingen NorgesBarometeret har gjennomført på oppdrag av Postkom, er det bare 15 prosent, uansett parti, som mener at direktivet bør innføres.

Det er stor motsttand mot postdirektivet i alle partier bortsett fra Høyre, hvor 39 prosent er for å innføre direktivet.

Vet ikke-andelen er stor i nesten alle partier, minst i SV med 14 prosent. (Se tabellen)

Undersøkelsen skiller også mellom tilhengere og motstandere av EØS-avtalen og deres syn på direktivet.

Den viser at også blant de som er for EØS-avtalen, er det dobbelt så mange som vil benytte reservasjonsretten kontra de som ønsker å innføre direktivet.

Et representativt utvalg på nærmere 1000 kommunestyrerepresentanter har deltatt i undersøkelsen, som ble gjennomført i februar.

– Signal fra grasrota

– Vi er svært fornøyd med det klare signalet grasrota i partiene gir. Det må oppfattes som en klar beskjed til de partiene som skal behandle denne saken på sine landsmøter i løpet av våren, sier Postkoms leder Odd Christian Øverland, som er fornøyd med at forbundet ser ut til å ha nådd fram med sin kampanje mot postdirektivet. Fram mot Arbeiderpartiets landsmøte intensiverer Postkom sin kampanje.

Øverland viser til at det er gjennomført to juridiske vurderinger knyttet til bruk av reservasjonsretten i EØS-avtalen mot postdirektivet, og at begge konkluderer med at konsekvensene vil være minimale.

– Norge vil bli unntatt fra EUs postpolitikk, og det er jo nettopp det vi vil, sier Øverland, som tror at dette er blitt fanget opp av lokale folkevalgte.

NorgesBarometeret har gjennomført en spørreundersøkelse blant landets kommunestyrerepresentanter om deres holdning til postdirektivet. Slik svarer de:

Spørsmålet: EUs tredje postdirektiv er vedtatt i EU. Direktivet kan dermed bli en del av norsk lov gjennom EØS-avtalen. Hvordan mener du regjeringen bør forholde seg til direktivet?

Innføring av EUs 3. postdirektiv åpner den siste skjermede delen av postmarkedet i EU, brev under 50 gram, for fri konkurranse.

Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å gjøre implementere direktivet i norsk lovverk. Alternativt må Norge benytte seg av reservasjonsretten som ligger i avtalen.

Norge har aldri tidligere reservert seg mot et EU-direktiv.

Postdirektivet er gjort gjeldende fra 1. januar 2011 i EU. Ti land har fått utsettelse til 2013. Norge har utsatt å innføre direktivet på ubestemt tid. Regjeringen ventes å ta en beslutning i løpet av året.

SV og Sp har vedtatt å gå for at Norge skal reservere seg mot postdirektivet.

Saken kan bli avgjort på landsmøtet i Ap 7.–10. april

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.03.2011
06:55
16.12.2013 15:44Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot et nytt forslag fra regjeringen

Debatt

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Equinor minner litt om en hest uten rytter. Staten eier 70 prosent av aksjene, men vil ikke bestemme noe som helst., skriver Rødts Mímir Kristjánsson.

Nadia Frantzen

«Gjenreis Statoil nå!», skriver Mímir Kristjánsson

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

Jan-Erik Østlie

Regjeringen vil bruke 402 milliarder kroner. Se hva opposisjonen mener om budsjettet

Colourbox.com

Mann omkom i arbeidsulykke i Tysvær i Rogaland


Flere saker