JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler pensjonsoppgjør i 2014

Også arbeidsgiverne er tjent med en bedre samordning av pensjonsordningene i privat sektor, mener LO-leder Roar Flåthen.

sym@lomedia.no

- Jeg mener det er mange gode grunner til brede ordninger som partene kan styre sammen. Det vil også være en fordel for arbeidsgiverne, sa LO-leder Roar Flåthen da han innledet overfor LOs representantskapsmøte.

Men LO-lederen erkjente at så langt var ikke arbeidsgiversida enige i en slik vurdering.

- Men vi har en dialog, fortalte LO-lederen som ikke tror at dette vil være en sentral sak under det kommende mellomoppgjøret mellom LO og NHO.

- Nå blir det jo ikke min oppgave å ta dette opp ved hovedoppgjøret i 2014. Det er det dere som skal bestemme om et år. Men rådet fra meg er at dere gjør det, sa Flåthen.

Todeling

LO-lederen uttrykte også bekymring over todelingen i norsk industri og næringsliv. Mye går veldig bra som fisk, olje og gass. På andre områder sliter derimot mange bedrifter tungt.

- Treforedling er en av bransjene som bekymrer meg veldig. Vi kan ikke miste så veldig mange flere bedrifter før det skaper store problemer for skogsindustrien, påpekte LO-lederen.

Han mente at hovedårsaken til problemene ikke ligger i høyt lønnsnivå er svak produktivitet, men i den økonomiske situasjonen i Europa.

- Hele bransjen sliter. Vi ser det også i andre næringer som aluminiumsindustrien hvor etterspørselen svikter.

Mer å kjøpe for

Men LO-lederen erkjenner at et høyt norsk lønnsnivå kan være en utfordring. De ferske tallene fra Teknisk beregningsutvalg viser en lønnsvekst i gjennomsnitt på fire prosent. Med lav prisstigning på 0,8 prosent gir det en god kjøpekraftsvekst.

- Det siste tiåret har vi hatt en reallønnsvekst på over 30 prosent; men kan dette fortsette?

LO-lederen hadde ikke noe entydig svar på sitt eget spørsmål. Men han trakk fram at den norske produktiviteten er høyere enn i mange andre land.

- Vi er 35 prosent mer effektive enn resten av Europa. Vi har 42 prosent høyere produktivitet enn i Finland. En av årsakene til det er at vi alltid har vært villige til å ta i bruk ny teknologi og foreta omstillinger, mente LO-lederen.

Jobbe mer

Roar Flåthen konstaterte at likelønnsarbeidet går langsomt, men i riktig retning. Han mener at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet er en av hovedårsakene.

- Vi har alt for mye deltid; opp mot 75 prosent av kvinnene i kommunal sektor jobber deltid. Mange vil arbeide mer og vi trenger arbeidskraften, fastslo Flåthen.

LO-lederen ga honnør til helseminister Jonas Gahr Støre som vil legge til rette for mer heltid i helsesektoren og også se på arbeidsorganiseringen i sykehusene. Han mente at dette og de andre heltidstiltakene som nå blir gjennomført, også måtte sees i sammenheng med finansminister Sigbjørn Johnsens uttalelser om at vi må jobbe 100 timer mer i året. Flåthens budskap var klart. Ikke bare er det viktig at flere kan jobbe heltid, vi må også klare å inkludere de som i dag står utenfor arbeidslivet. Enten dette er funksjonshemmede, innvandrere eller uføre som gjerne vil tilbake i arbeid.

På barrikadene

Selv om lønnsveksten har vært solid for mange i en årrekke erkjente Flåthen at ikke alle er like heldige.

- Det var ikke alle som i fjor fikk 4 prosent. Mange steder hvor det går dårlig, måtte man nøye seg med det generelle tillegget.

- Det er bare vi som kan stå på barrikadene for lavlønn og likelønn. Det må vi gjøre hvert eneste år. Ellers vil forskjellene bare øke, fryktet LO-lederen.

Og han avsluttet innledningen med en sterk fagligpolitisk appell hvor han ga honnør til regjeringen som har levert på en rekke områder, ikke minst i kampen mot sosial dumping.

- Vi har fått alt vi har bedt om. Men, vi kommer jo stadig på nye ting, sa han og høstet latter fra forsamlingen.

Han benyttet også anledningen til å advare mot en blå regjering.

- Høyresiden er med arbeidsgiverne, selv om de prøver å skape inntrykk av noe annet. Da vikarbyrådirektivet ble implementert reiste vi en rekke krav til regjeringen. Og de leverte. Det hadde vært noe helt annet om direktivet hadde blitt implementert på arbeidsgivernes premisser, sa Flåthen og påpekte at nå er det arbeidsgiverne som mener direktivet blir for dyrt og er negativt.

Debatten

I den påfølgende debatten var det spesielt likelønn, pensjon, lavlønn og arbeidet mot sosial dumping som var tema.

Annonse
Annonse