Hun som holder ut
Erna Hagensen har vært leder i Arbeidsmandsforbundet i to perioder. Hvis valgkomiteen og landsmøtet vil det, tar hun gjerne gjenvalg.
ane.borrud@lomedia.no
Hagensens første møte med fagorganisering var da hun jobbet som barkeeper og servitør på Ekebergrestauranten. Hun og mange av kollegaene hennes organiserte seg for å få en tariffavtale. Sjefen sa nei. Det ble en utrivelig stemning på jobben. Tillitsvalgte ble frosset ut, og sluttet. Etter hvert sluttet flere av de andre. Hagensen også. Om denne erfaringen lærte henne at det ikke er noe vits i å organisere seg? Tvert imot.
I dag er hun leder av LOs syvende største forbund. Den første kvinnelige lederen i forbundets historie. I åtte år har hun vært leder. Og hun har lyst på nye fire år.
– Dette er en utrolig spennende jobb. Selvfølgelig har jeg lyst til å fortsette en periode til, utbryter hun.
Men det er under forutsetning av at valgkomiteen spør henne da. Selvfølgelig.
Ikke planlagt
Hun hadde aldri planlagt å bli leder av Arbeidsmandsforbundet. Da hun sluttet på Ekebergrestauranten begynte hun som renholder på heltid i Romerike Renhold. Moren hennes var renholder, og Hagensen hadde jobbet på si som renholder fra hun var 13 år. På Romerike Renhold ble hun fort vervet av den tillitsvalgte. Så ble hun verneombud. Deretter tillitsvalgt.
– De ville vel ha meg fordi jeg ikke klarte å holde kjeft, slår hun nøkternt fast i dag.
Til landsmøtet i 1995 ble hun spurt om å stille til valg som forbundssekretær. Først sa hun nei. Følte at hun ikke hadde nok kompetanse. Hun ble spurt på nytt, og til slutt sa hun ja.
– Jeg tenkte at: ja, ja. Jeg blir sikkert ikke valgt allikevel.
Men det ble hun. Og fire år senere ble hun valgt til nestleder. Heller ikke det hadde hun planlagt. Men likevel. I dag, når hun ser tilbake på karrieren, er hun tilfreds.
– Jeg er veldig fornøyd med hvor jeg har havnet. Det har vært artig. Og jeg har lært utrolig mye disse årene, slår hun fast.
Sisyfos?
Hagensens leder i Arbeidsmanden for fire år siden handlet om sosial dumping i renholds- og anleggsbransjen og krav om regionale verneombud i renhold. Temaer som er like aktuelle i dag som den gang. Sisyfosarbeid heter et utrykk, etter kong Sisyfos som fikk en evig straff med å rulle en stein opp på et fjell. Hver gang steinen er nesten oppe, ruller den ned igjen. Og Sisyfos må begynne på nytt.
– Føler du deg noen gang som kong Sisyfos?
– Nei. Vi får tross alt til mange ting, selv om det ofte tar lang tid.
Hun kan bli lei seg når det er saker forbundet ikke får gjennomslag for. Men jobben blir hun ikke lei. Den er spennende.
Sosial dumping
Kampen mot sosial dumping opptar henne fortsatt sterkt.
– Det sprer om seg, og vi har ikke klart å få til gode resultater. Vi har fått EU-utvidelse, EØS-regler og flere innvandrere, som setter et press på arbeidsmarkedet. Men løsningen er jo ikke å gi opp. Det betyr bare at vi må ha et enda større trøkk. For det er blodig urettferdig at fattigdommen stiger i Norge, og at arbeidere ikke kan leve av lønna si, fordi bransjen de er i er utsatt for sosial dumping.
Hun tenker aldri at det ikke nytter, og at hun like gjerne kan gi opp.
– Jeg tenker at LO og forbundene må ha en annen strategi, slår hun fast.
Hvis det er en mytologisk skikkelse hun sammenligner seg med, så er det heller Atlas. Hans straff for å ha deltatt i kamp mot gudene var at han måtte bære himmelhvelvingen på sine skuldre. Atlas’ navn blir oversatt til «Den som holder ut».
– Jeg holder ut. Jeg er seig som faen, sier hun, og ler.
Tilbakeblikk
I mai er det landsmøte i Arbeidsmandsforbundet. Når forbundslederen ser tilbake, er det tre ting hun spesielt trekker fram som hun er spesielt fornøyd med.
– Vi hadde to streiker under lønnsoppgjøret i fjor, som var vellykkede. Både innen renhold og vakt viste vi at vi har en organisasjon som fungerer. Dette gir et signal til arbeidsgiverne. Og så fikk medlemmene mer etter streikene. Og det er jo det viktigste, slår hun fast.
Hun trekker også fram medlemsøkningen. Etter at Hagensen tok over som leder i 2003, er det drøyt 2.000 flere medlemmer.
– Vi har mange bransjer med stor turnover, og vi må ha et høyt trykk på verving bare for å holde medlemstallet stabilt. At vi har medlemsvekst betyr at våre folk gjør en god jobb ute, sier hun.
Særlig legger hun vekt på at antall unge medlemmer vokser. Fra forrige landsmøte er det blitt 1.000 flere medlemmer under 31 år.
– Det lover bra. Det er ungdommen som er framtida. Jeg er sikker på at den jobben som ungdomssekretæren har gjort har hatt påvirkning på disse tallene. Til landsmøtet i 2015 skal vi ha enda flere medlemmer under 31 år, sier hun entusiastisk.
Til slutt trekker hun fram stortingsvalget i 2009.
– Fagbevegelsen klarte å mobilisere sånn at regjeringen fikk fornyet tillit. Jeg håper medlemmene våre ser at det har en betydning for oss hvem som sitter ved makta.
Landsmøtet
Under landsmøtet håper hun det blir mest fokus på forbundets politikk.
– Det er landsmøtet som skal utforme forbundets politikk for de neste fire årene.
– Hva tror du blir de viktigste sakene?
– Sosial dumping og anbudspolitikk. Og så tror jeg det blir debatt rundt næringspolitikk, spesielt bergverk. Og siden næringsminister Trond Giske kommer, så er det sannsynlig at noen av våre medlemmer fra Mesta kommer til å si noen ord til ham.
At forbundet står foran store utfordringer i åra som kommer, feier hun ikke under teppet.
– En av våre viktigste utfordringer er å få gjort noe med fattigdommen. Vi må få de lavlønte opp på en anstendig lønn. Og vi må styrke organisasjonen vår. Hvis vi skal få politisk gjennomslag, så krever det at vi har en enda sterkere organisasjon, slår Hagensen fast.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden