På en rusfri vei tilbake
For å få plass på rusmestringsenheten ved Indre Østfold Fengsel (IØF), avdeling Trøgstad må man først erkjenne sitt rusproblem. Det kan legge grunnlag for en rusfri tilværelse også utenfor murene.
– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle si dette, men for første gang gleder jeg meg til å slippe ut. Når jeg har sonet ferdig tidligere har jeg stått der med to søppelsekker med klær, og ingenting å gå til. Rusmestringsenheten har gitt meg en sjanse til å endre livet mitt. Nå føler jeg at jeg har en sjanse når jeg slipper ut, forteller Stig Johansen (46).
Han sitter på en ti måneders dom og har tilbrakt to måneder på rusmestringsenheten, og har åtte uker igjen til han skal klare seg selv.
Det vil si, det er nettopp det han ikke skal.
En av fordelene ved den spesialiserte avdelingen er nettopp tilretteleggelse av videre behandling og oppfølging ved løslatelse i tett samarbeid med hjemkommunen. Men det er mens man sitter på IØF grunnlaget skal legges for den videre ferden mot en varig rusfri tilværelse.
Åpnet av Storberget
I våres ble avdelingen i Trøgstad offisielt åpnet av justisminister Knut Storberget, men uoffisielt ble den nye avdelingen tatt i bruk allerede i fjor høst. Enheten er et samarbeid mellom IØF og sykehuset Østfold HF ved sosialmedisinsk poliklinikk (SMP) i Sarpsborg.
Tre betjenter i turnus, pluss en førstebetjent skal sammen med blant andre en psykolog fra SMP sørge for at de innsatte blir bedre forberedt til en hverdag i frihet uten rus.
Gruppetilhørighet
Fengselsbetjent Tonje Andersen har vært med siden oppstarten, og hun påpeker viktigheten av at de som søker seg til enheten erkjenner at de har et rusproblem.
– Jeg tror nok at mange innsatte ikke mener at de har et rusproblem. For at de skal fungere på denne enheten må de innrømme at de har et problem, ha et ønske om å sone rusfritt og godta hyppige urinprøver. Dessuten må de kunne fungere i en gruppe, og kunne snakke ut om ting i sammen med andre innsatte og oss som jobber her, sier hun.
Blottlegger seg
Stig Johansen har 15 år bak seg med dop, de siste syv på metadon, og understreker også viktigheten av samtalegruppene.
– Det kan bli heftige diskusjoner, og det er tøft å skulle blottlegge seg. Men jeg bruker det for alt det er verdt. Vi som er her lever tett på hverandre, men er også blitt flinke til å hjelpe hverandre, innrømmer han og legger til at muligheten til samtaler med psykolog også er viktig.
Krever mer
Servicetorget ved IØF er en annen viktig faktor i forberedelsene til en rusfri tilværelse.
Turi Ludvigsen i prosjektet NAV i fengsel og Heidi Gundelsby i Kriminalomsorgen skal sørge for tiltak og virkemidler etter løslatelse, gjerne i samarbeid med lokale NAV-kontor.
– Vår jobb er å kartlegge muligheter for de innsatte når de slipper ut. Det unike ved Rusmestringsenheten er at vi får en trekantsamtale hvor kontaktbetjenten også er med. Det er viktig og blir nesten som en ekstraservice for den innsatte, forklarer Heidi Gundelsby.
Under oppholdet på enheten skal det jobbes aktivt for å at den innsatt skal være bedre rustet til å takle områder som bolig, arbeid, sosiale nettverk og en eventuell videre behandling. Det kreves mer av de innsatte, men de får også ekstra goder.
Ut på tur
– Vi bruker nærområdet her mye mer enn vanlig, og er ofte på turer – gå-, sykkel- og fisketurer. Man kan vel si at det er mindre bowling og pizza, og mer fysisk. Dessuten er det viktig for de innsatte å tilbringe tid sammen med oss i sivile klær utenfor gjerdene. Vi skal prøve å skape gode holdninger og håper at de holdningene fungerer også etter løslatelsen, forklarer Tonje Andersen.
Det er litt tidlig å trekke for mange konklusjoner på hvor vellykket opplegger ved rusmestringsenheten fungerer, men Andersen kan fortelle at de allerede har fått tilbakemeldinger fra tidligere innsatte som har klart seg som rusfrie etter oppholdet.
– Noen hører vi fra, andre ikke, konstaterer hun.
Mangler penger
Et annet moment som understreker at man er i en oppstartsfase er økonomien og mangel på stillinger. NTL-tillitsvalgt Espen Hvidsten er fornøyd med intensjonene, men ikke så imponert over den foreløpige gjennomføringen.
– Jeg føler at det ikke er gjort skikkelig når man ikke har økonomi til å dekke opp med vikarer under vanlig sykefravær. Det har rett og slett fulgt for lite midler med til prosjektet, og da faller jo noe av ideen bort, mener han.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning