Lønnsvinnerne er fortsatt i Vest-Tyskland
BERLIN: Mer enn tjue år etter gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland tjener østtyskerne nesten 20 prosent mindre enn sine vestlige kolleger.
Til tross for at den tyske stat siden gjenforeningen i 1990 har brukt kjempebeløp for å utjevne forskjellene mellom Vest-Tyskland og det tidligere DDR, er det fortsatt meget store lønnsforskjeller mellom øst og vest. En undersøkelse fra det fagforeningsnære Økonomisk og sosialvitenskapelig institutt (WSI) ved Hans-Böckler-Stiftung i Düsseldorf viser at gjennomsnittsinntekten i de nye forbundsstatene som før utgjorde DDR, bare ligger på 82 prosent av nivået i det vestlige Tyskland.
Samtidig viser undersøkelser som den tyske storavisen BILD har foretatt enda større forskjeller. Avisen har undersøkt 100 utvalgte yrkesgrupper, og påviser lønnsforskjeller helt opp til 33,1 prosent. Gjennomsnittlønnen i øst ligger imidlertid ifølge BILD-undersøkelsen nesten nøyaktig likt tallene fra WSI, nemlig på 83 prosent i forhold til vest.
Freserne tjener minst
Ifølge BILD er det østtyske freseriarbeidere som kommer dårligst ut sammenliknet med vestlige kolleger, men også i yrker som finmekaniker, gass- og vanninstallatører, trykkere, elektroinstallatører og -montører, industri- og bilmekanikere, snekkere og sentralvarmeinstallatører ligger lønningene mer enn 25 prosent under nivået i vest.
Kun i to av de 100 utvalgte yrkesgruppene, nemlig postbud og frisører, ligger lønningene i øst beskjedne 2-4 prosent høyere enn i vest.
Tariffekspert Reinhard Bispinck ved WSI-instituttet i Düsseldorf sa på en pressekonferanse i forrige uke at en av hovedgrunnene til at østtyskerne tjener dårligere er at forholdsvis mange bedrifter i øst ikke lønner sine ansatte i henhold til tariffavtaler. Dessuten er organisasjonsgraden blant arbeidstakerne i øst svært lav.
–Omlag halvparten av arbeidstakerne i det tidligere DDR omfattes ikke av noen tariffavtale, sier Bispinck. I det vestlige Tyskland blir 63 prosent av arbeidstakerne lønnet etter tariffavtaler.
Tillegg bare etter tariffavtale
Tariffavtale er viktig spesielt for en rekke tillegg som ellers ikke er lovpålagt. Det gjelder spesielt feriepenger (som regel en halv månedslønn) og julegratiale (mellom 30 og 100 prosent av månedslønn). Det må likevel legges til at også en rekke tariffavtaler inneholder forskjellige lønnssatser for øst og vest, men flere av fagforbundene har de siste årene stilt krav om å fjerne denne forskjellsbehandlingen, riktignok uten å få gjennomslag hittil.
Et annet forhold som tariffeksperten Reinhard Bispinck trekker fram er at det er forholdsvis få storbedrifter i det østlige Tyskland. Mange av storbedriftene fra DDR-tiden ble nedlagt i løpet av 1990-årene. Erfaringen er at jo mindre en bedrift er, desto mindre er også lønningene, sier Bispinck.
De lave lønningene i det østlige Tyskland vil ha virkninger for mange tiår framover siden det selvsagt slår direkte ut i tilsvarende lave pensjoner.
Unge kvinner tjener minst
En annen undersøkelse fra WSI viser at kvinner, og spesielt yngre kvinner, tjener vesentlig mindre enn menn i sammenlignbare stillinger. En slags ”trøst” for østtyskerne kan det kanskje være at de kjønnsbetingede lønnsforskjellene er størst i det vestlige Tyskland.
Forholdene som avdekkes i undersøkelsen er på tysk TV blitt kalt en ”lønnsskandale”. Forskjellen mellom kvinner og menn med høyst tre års yrkespraksis er hele 18,7 prosent mindre i lønn. Og det blir faktisk verre med årene. For kvinner og menn med ti års yrkeserfaring er lønnsforskjellen over 21 prosent, i kvinnenes disfavør. Det er selvsagt store bransjemessige forskjeller, og spesielt i bank og forsikring er de kjønnsbestemte lønnsforskjellene store.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen