– Hule klimaløfter
Forskere ut mot de borgerliges klimapolitikk.
Avtalen formuleringer er hule og uforpliktende, fastslår Steffen Kallbekken, som er forskningsleder ved senter for klimaforskning.
– Ekstremt krevende å etterleve, sier klimarådgiver Svein Tveitdal, tidligere direktør for FNs miljøprogram.
Kalbekken tror formuleringene først og fremst er skrevet med tanke på å berolige velgerne om at klimapolitikken ikke blir snudd på hodet når Frp kommer i regjering, mener Cicero-forsker.
I samarbeidspartienes felleserklæring står det at de skal bygge sin politikk på føre var-prinsippet og at den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som da vi overtok den fra våre forfedre.
– Det må i så fall bety at CO2-utslippene må ned med i hvert fall 90 prosent innen 2050, sier Kallbekken.
– Les også: – Vag og uklar avtale
– I dag har vi høyere utslipp enn i 1990. Det betyr at vi må redusere utslippene mye raskere og til en langt høyere pris enn hittil, sier Tveitdal.
Han viser til FNs nye klimarapport som fastslår hvor mye klimagasser vi kan slippe ut hvis vi skal hindre at snitt-temperaturen på jorda øker mer enn to grader i forhold til førindustriell tid.
– Det betyr at minst to tredeler av verdens kjente reserver av olje, gass og kull må bli liggende. Hvis samarbeidspartiene skal stå ved sitt føre var-prinsipp, betyr det at Norge ikke lenger kan vinne ut all den oljen og gassen vi allerede har funnet. Og i forhold til den fattige verden må rike Norge gå foran, understreker Tveitdal.
Han sier at selv om vi lykkes i å nå togradersmålet, vil det bety at kloden ikke vil være i samme forfatning.
– Flere øystater vil være ubeboelige, og 30 prosent av verdens arter utryddet, sier Tveitdal
Folkelig motstand
Kalbekken peker på at aksepten i befolkningen for strenge klimapolitiske tiltak i dag er lav.
– Mange av tiltakene som skal til for å få utslippene dramatisk ned vil være svært upopulære. Og et parti som Frp vil ha veldig tungt for å selge inn økte avgifter på bilbruk og restriksjoner på bruk av bil i storbyene, sier han.
– Fly har dessuten veldig høye utslipp. Man må definitivt gjøre noe med utslippene fra luftfarten, og det vil bli svært upopulært dersom det vil koste mye mer å dra på langhelg til storbyer eller på ferie til Thailand, sier han.
– Les også: – Har partiet bak oss
Men både Kalbekken og Tveitdal peker på positive punkter i samarbeidserklæringen, som utbygging av fornybar energi, økning i avkastning fra miljøteknologifondet og løftet om ikke å åpne for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i stortingsperioden. Men de understreker at det siste punktet bare bidrar til reduksjon av framtidige utslipp. Det reduserer ikke dagens utslipp.
– Satsing på ny teknologi er helt fundamentalt både for klimaet og for norske arbeidsplasser og samfunnsutvikling. Vi er allerede i ferd med å bli utkonkurrert. Da Norge på 1970-tallet begynte olje- og gassproduksjon, brukte staten masse penger for å stimulere oljesamfunnet. Nå må pengene tas i bruk for å stimulere fornybarsamfunnet, understreker Tveiten, som blant annet trekker inn subsidiepolitikk som verktøy.
– Elbiler har for eksempel fått gunstige rammevilkår i Norge, og vi ligger nå i tet på dette feltet, sier han. Også Kallbekken understreker viktigheten av å utvikle klimavennlig teknologi. - Men dette er tiltak som først vil virke på mellomlang sikt, understreker han.
– Legger lista høyere
Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup sier at avtalen legger listen høyere i klimapolitikken enn dagens regjering gjorde.
Samarbeidspartiene er veldig tydelig på at vi ønsker å styrke klimapolitikken, blant annet ved å styrke kollektivtrafikken og satse på miljøvennlig teknologi, sier Astrup. Kritikken mot petroleumsindustrien bommer, mener han.
– Reduksjon i utvinningstempo i Norge utover den naturlige nedgangen vi har hatt - og som vil fortsette i årene fremover - gjør ikke verden grønnere, det betyr bare at etterspørselen blir dekket på andre måter. Det er først og fremst utvikling av alternativer til fossil energi i for eksempel kraftsektoren og transportsektoren som vil ha effekt, sier Astrup. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie