Innvandringsforsker: – Har kanskje vært for feig
Seniorforsker Lars Østby i SSB innrømmer at han ikke har vært aktiv nok til å prege innvandringsdebatten med klare fakta. Det lover han en endring på etter 22. juli.
simen@lomedia.no
Myter om innvandring lever i beste velgående. Du hører dem på bussen. Du ser dem på kommentarfelter på nettavisene.
De siste åtte årene har seniorforsker Lars Østby i Statistisk sentralbyrå (SSB) forsøkt å avkle mytene med fakta og statistikk.
– Noen ganger er det trist å høre folk snakke mot bedre vitende. Særlig det som angår det muslimske flertallet. Det er grepet ut av løse lufta, sier Østby.
– Noen av mytene har blitt mindre aktuelle, andre lever videre uten forankring i virkeligheten, mener han.
– Mye hat
Etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli, erkjenner Østby at han ikke har vært synlig nok med sitt budskap.
I nettdebatter har det tydelig kommet fram at Anders Behring Breivik ikke er alene om å frykte en muslimsk "invasjon" av Norge.
– Når troen på et muslimsk flertall er så utbredt, har ikke vi vært flinke nok til å komme med fakta, erkjenner Østby.
Han har fått føle et hat mot seg og sin person etter at han gjennom media har forsøkt å konfrontere myter om innvandring med fakta.
– Det er nok en del hat der ute, og det har kommet noen skitne karakteristikker. Det jeg har forsøkt å gjøre, er å få fram fakta, og det er interessant å se hvor hete følelser kalde fakta kan utløse, sier Østby.
Selvransakelse etter 22. juli
På nettforumer har Østby blitt kalt for landsforræder. Han har også mottatt drapstrusler.
– Det er ubehagelig å bli hengt ut for å legge fram fakta i media. Da er det mer behagelig å sitte på et kontor og skrive tykke rapporter. At folk trekker min personlige integritet i tvil har nok ført til at jeg har trukket meg mer tilbake fra offentligheten. Omkostningene ble for store, innrømmer Østby.
Etter 22. juli har SSB-forskeren tenkt mye på at han burde vært mer på banen.
– Jeg syns det er leit at jeg har trukket meg litt tilbake og ikke har holdt fanen like høyt.
Vil bli tydeligere
Østby mener SSB og andre fagmiljøer nå må gå ut mer aktivt og avlive myter som kan gi grobunn for ekstremisme.
– Det faglige innholdet forandres ikke, men vi må kanskje bli flinkere til å fortelle noen hovedtrekk.
Han påpeker at det er helt opp til folk hva de vil mene om innvandring og andre områder SSB legger fram statistikk for.
– Alle må fritt få velge sine holdninger og standpunkter, men man kan ikke like fritt velge en virkelighetsbeskrivelse som passer til holdningene. Vårt ansvar er å belyse tingene, med statistikk og tall. Hvilke slutninger folk trekker er utenfor SSBs ansvarsområde.
Avlivet myter i Trondheim
Under Innvandringskonferansen i Trondheim tidligere denne måneden var SSB-forskeren invitert for å holde et innlegg om myter og fakta om innvandring.
Av de sju mytene Østby tok for seg, handlet flere om muslimer.
– Myten om at muslimer vil være i flertall i Norge om 20, 50 eller 100 år er så virkelighetsfjern at vi ikke har tatt den på alvor. Men det er jo noen som tror på det, sa Østby.
– Det kan ikke være sant. Vi vet såpass mye om utviklingen videre, at vi kan avskrive den myten her og nå. Den andelen som nettoinnvandringen fra muslimske land utgjør av samlet innvandring, har sunket kraftig. Den store innvandringen de siste årene skyldes innvandring av arbeidstakere fra EU, særlig fra de nye medlemslandene i øst, og har ingenting med en "islamisering" å gjøre. Heller ikke fødselstallene blant muslimene i Norge er veldig høye. Kvinner fra noen muslimske land får mange barn de første åra etter ankomst, men all erfaring viser at barnetallet etter hvert nærmer seg vertslandets, påpekte han.
Østby kunne opplyse at det i dag er 99 000 registrerte medlemmer av muslimske trossamfunn i Norge. Totalt er det 185.000 innvandrere fra muslimske land, men ikke alle disse er muslimer.
– Ifølge våre beregninger vil det i 2060 være rundt 1,75 millioner innvandrere og etterkommere av innvandrere i Norge. Til sammen vil Norge ha en befolkning på rundt sju millioner.
Av innvandrerne kan det bli anslagsvis 500 000 muslimer, dersom trenden fortsetter, fortalte Østby.
– Integreringen ikke mislykket
Også myten om at henteekteskap, særlig blant norskfødte med innvandrerforeldre, driver dagens innvandring, avviser Østby.
Han viser til at familieetablering står for en liten del av dagens innvandring, og at det i fjor kun var 137 norskfødte med innvandrerforeldre som giftet seg med noen fra utlandet.
Integreringsdebatten har gått hett for seg i Norge de siste årene. Men Østby mener det er en myte at integreringen er mislykket.
– Integrasjonen går langsomt og er vanskelig, men er på rett vei. Det ser vi ved å måle viktige områder som utdanning, arbeid, inntekt og demografi. Særlig betydningen av hvor lenge innvandrere har bodd i landet, og forskjellen mellom innvandrere og deres norskfødte barn, viser at vi er på vei i riktig retning, opplyste Østby.
Økt arbeidsinnvandring
For 40 år siden var det ifølge tall fra SSB rundt 50.000 innvandrere i Norge, først og fremst fra andre nordiske land og EU/EØS-land. At «Norge har så mange innvandrere», er en myte Østby mener både er riktig og feil.
– I dag er det 600.000 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre her i landet. Hvis man sammenligner over tid, har Norge mange innvandrere. Men hvis vi sammenligner med andre land i EU, ligger Norge nær gjennomsnittet. Vi har dessuten den nest høyeste befolkningsveksten i EU/EØS-området, som følge av høy innvandring, høyere fødselsrate og økende levealder, forteller SSB-forskeren.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Pernille Bügel fikk omsider sikret seg en jobb etter utallige forsøk.
privat
Nyutdannede Pernille (31) søkte 93 jobber før hun fikk vikariat og flyttet nordover
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie