JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp for doble byttevakter

Staten og hovedsammenslutningene sier blankt nei til søknader om doble byttevakter.21.09.2011
08:51
16.12.2013 17:03

yngvil.mortensen@lomedia.no

Fengselsbetjenter landet over raser over avslaget.

23.august møttes Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio for å vurdere søknadene fra Telemark og Halden fengsel om unntak fra arbeidstidsbestemmelsene.

«Fornyings- og administrasjonsdepartementet og hovedsammenslutningene er enige om ikke å godkjenne søknader om doble vakter», heter det i protokollen fra forhandlingsmøtet.

Doble byttevakter er en ordning der fengselsbetjenter bytter vakter seg imellom slik at en betjent jobber to vakter etter hverandre, inntil 16 timer, for å opparbeide seg avspaseringstid.

Et par uker senere, 8.september, sendte Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) ut et brev der det kom fram at de ikke kommer til å videresende flere søknader om doble byttevakter.

KSF skriver i brevet at enheter som fortsatt praktiserer doble byttevakter må slutte med det.

Slutter

– Mange fengselsbetjenter vil bli nødt til å finne seg en annen arbeidsplass dersom byttevaktsordningen raseres. Foreløpig dreier det seg om over 20 personer, skriver leder for NFF Ila Jan Arve Blom i et brev sendt 15.september til NFFs sentrale ledelse og i kopi til justisminister Knut Storberget, LO Stat og LO.

Blom avviser at byttevaktsordningen med doble vakter har medført helseskader.

– Et stort antall doble vakter gått av et stort antall fengselsbetjenter over svært mange år beviser det, skriver Blom.

Christian Eng, nestleder i NFF Ila, mener det er frustrerende å få avslag fra «våre egne i LO Stat», som NFF er en del av.

– Det er et paradoks at arbeidsmiljøloven som skal beskytte oss, nå er med på å forverre arbeidsmiljøet vårt, sier Eng.

– For mange er dette ikke mindre enn en katastrofe for familielivet. De får ikke kabalen til å gå opp. På Ila har vi også fengselsbetjentpar, med barn, der begge parter går i turnus. Det fungerer når vi har bytteordningen, men uten? Nei, sier Eng.

Forbannet

– Vi er irritert og forbannet på hovedsammenslutningene og FAD, sier Ørjan Fallmo, leder for NFF Halden fengsel.

– Folk er lei av at hovedsammenslutningene og FAD avslår søknadene våre og venter at vi skal akseptere det.

Han sier de aller fleste fengselsbetjenter ønsker å beholde ordningen.

– Bytte av vakter er en frivillig ordning, og aldri noe arbeidsgiverne har misbrukt på noen måte. Vi har sett på muligheten til å kunne gå doble vakter som et gode, understreker Fallmo.

– Folk vil fortsette kampen. Flere snakker om å nekte å jobbe overtid, som en reaksjon. Noen har allerede sagt nei til forespørsel om overtid, forteller Fallmo.

For få faglærte. Også Fallmo er bekymret for at flere nå kommer til å slutte i fengselsvesenet.

– Pendlerne vurderer å finne jobber der de bor. De unge har ofte annen utdanning i tillegg til fengselsskolen og har flere muligheter til å få jobb. Det kan til sammen skape et problem for Kriminalomsorgen, fordi det er for få faglærte betjenter og det utdannes for få nye.

Foreldet argumentasjon

Ole Martin Aanensen, leder for NFF Telemark, frykter at fengselsbetjenter vil se seg nødt til å slutte. Han tror også at det kan bli vanskeligere å rekruttere til yrket.

– Hva skjer framover nå? Hvordan skal vi ordne oss? Folk har lagt opp livene sine etter at det er en viss fleksibilitet, sier Aanensen.

– Noe av argumentasjonen til LO stat er foreldet, og ikke tilpasset virkeligheten i Kriminalomsorgen. Vi opplever at LO Stat ikke greier å sette seg inn i den virkeligheten.

– Har de realitetsbehandlet søknaden, spør Aanensen.

Samstemt i LO og YS

Hovedsammenslutningene og staten er samstemte i avslaget på søknadene om doble byttevakter.

– En av grunnene til avslaget var at disse fengslene allerede hadde fått dispensasjon for vakter på inntil 12 timer og 15 minutter. Partene ble da enige om ikke å gi dispensasjoner som medførte arbeidsperioder som strekker seg utover dette, uavhengig av om det er bytte av vakter eller ikke, forklarer sekretær i LO Stat, Randi Stensaker.

Økt risiko

Stensaker viser til en rekke studier som dokumenterer at lange arbeidsdager medfører økt risiko for arbeidsulykker.

– Fra arbeidsmedisinsk hold er det anbefalt at arbeidsperioder ikke bør være over åtte timer fordi menneskets reaksjonstid økes dramatisk, noe som igjen kan gå utover sikkerheten, påpeker Stensaker.

– LO Stat er opptatt av at arbeidstidsordningene skal ivareta de ansattes helse- og velferd både på kort og lang sikt, samt gjøre det mulig å utøve tjenestene på en faglig forsvarlig måte. Aktive vakter på 14 og 16 timer i døgnet er ikke forsvarlig, fastslår Stensaker.

– Det er nødvendig å løfte blikket og vurdere konsekvensene av arbeidstidsordninger som avviker så fundamentalt fra de ordinære grensene for arbeidstid, konkluderer LO-sekretæren.

– Jobber med saken

Forbundsleder Geir Bjørkli sier NFF jobber for å bevare de doble byttevaktene.

– Vi gjør alt vi kan for å tydeliggjøre vårt syn på de doble byttevaktene overfor LO Stat. Både LO Stat, YS Stat og FAD vet akkurat hvordan en strengere praktisering av arbeidstidsbestemmelsene påvirker våre medlemmer. Dette har vi diskutert med dem siden i fjor høst, sier Bjørkli.

Han understreker at det verken er NFF eller KY som bestemmer om det skal eller ikke skal være lov med doble vakter uten overtidsbetaling.

– Loven er det Stortinget som vedtar, og når KSF har søkt om unntak fra loven og inngåelse av byttevaktsordning med doble vakter, er det en sak som avgjøres av hovedsammenslutningene og FAD, sier NFF-lederen.

Tilpasning

Bjørkli mener at det er behov for et lovverk som gjør det mulig å tilpasse arbeidstiden i større grad etter den enkelte arbeidstakerens livssituasjon og behov.

– I fengsler og friomsorgskontorer har både ansatte og kriminalomsorgen vært fornøyd med muligheten til å bytte vakter, også doble vakter. Den muligheten har redusert belastningen det er å jobbe turnus. Vi skulle ønske at dette fortsatt var mulig, sier han.

Adecco

– Samtidig, vi ønsker sjølsagt ikke å bryte loven, arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Etter Adecco-skandalen i fjor krevde myndighetene at arbeidstidsbestemmelsene skulle praktiseres strengere i vår etat. Og Justisdepartementet kan ikke administrere lovbrudd.

– Hittil har ansatte søkt arbeidsgiver om å bytte vakter, også slik at det oppstår doble vakter, og som regel fått dem innvilget.

Endring av loven

– Jeg tror at på et tidspunkt i framtiden med et endret arbeidsliv kommer LO til å se på om arbeidsmiljøloven må endres for at vi kan ha mer fleksible ordninger i vår og andre berørte etater. Da må det vurderes om arbeidsmiljøloven gir oss det vi trenger når det gjelder arbeidstid. Utfordringen vil bli å hindre at vernet av arbeidstakerne svekkes og at arbeidsgiverne ikke utnytter ansatte, sier Bjørkli.

En ordning der fengselsbetjenter bytter vakter seg imellom slik at en betjent jobber to vakter etter hverandre.

Ordningen kan gi en sammenhengende arbeidstid på 16 timer i løpet av ett døgn.

Arbeidsmiljøloven sier at den daglige arbeidstiden ikke skal overstige 9 timer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.09.2011
08:51
16.12.2013 17:03Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet


Flere saker