JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til kamp for doble byttevakter

Staten og hovedsammenslutningene sier blankt nei til søknader om doble byttevakter.21.09.2011
08:51
16.12.2013 17:03

yngvil.mortensen@lomedia.no

Fengselsbetjenter landet over raser over avslaget.

23.august møttes Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio for å vurdere søknadene fra Telemark og Halden fengsel om unntak fra arbeidstidsbestemmelsene.

«Fornyings- og administrasjonsdepartementet og hovedsammenslutningene er enige om ikke å godkjenne søknader om doble vakter», heter det i protokollen fra forhandlingsmøtet.

Doble byttevakter er en ordning der fengselsbetjenter bytter vakter seg imellom slik at en betjent jobber to vakter etter hverandre, inntil 16 timer, for å opparbeide seg avspaseringstid.

Et par uker senere, 8.september, sendte Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) ut et brev der det kom fram at de ikke kommer til å videresende flere søknader om doble byttevakter.

KSF skriver i brevet at enheter som fortsatt praktiserer doble byttevakter må slutte med det.

Slutter

– Mange fengselsbetjenter vil bli nødt til å finne seg en annen arbeidsplass dersom byttevaktsordningen raseres. Foreløpig dreier det seg om over 20 personer, skriver leder for NFF Ila Jan Arve Blom i et brev sendt 15.september til NFFs sentrale ledelse og i kopi til justisminister Knut Storberget, LO Stat og LO.

Blom avviser at byttevaktsordningen med doble vakter har medført helseskader.

– Et stort antall doble vakter gått av et stort antall fengselsbetjenter over svært mange år beviser det, skriver Blom.

Christian Eng, nestleder i NFF Ila, mener det er frustrerende å få avslag fra «våre egne i LO Stat», som NFF er en del av.

– Det er et paradoks at arbeidsmiljøloven som skal beskytte oss, nå er med på å forverre arbeidsmiljøet vårt, sier Eng.

– For mange er dette ikke mindre enn en katastrofe for familielivet. De får ikke kabalen til å gå opp. På Ila har vi også fengselsbetjentpar, med barn, der begge parter går i turnus. Det fungerer når vi har bytteordningen, men uten? Nei, sier Eng.

Forbannet

– Vi er irritert og forbannet på hovedsammenslutningene og FAD, sier Ørjan Fallmo, leder for NFF Halden fengsel.

– Folk er lei av at hovedsammenslutningene og FAD avslår søknadene våre og venter at vi skal akseptere det.

Han sier de aller fleste fengselsbetjenter ønsker å beholde ordningen.

– Bytte av vakter er en frivillig ordning, og aldri noe arbeidsgiverne har misbrukt på noen måte. Vi har sett på muligheten til å kunne gå doble vakter som et gode, understreker Fallmo.

– Folk vil fortsette kampen. Flere snakker om å nekte å jobbe overtid, som en reaksjon. Noen har allerede sagt nei til forespørsel om overtid, forteller Fallmo.

For få faglærte. Også Fallmo er bekymret for at flere nå kommer til å slutte i fengselsvesenet.

– Pendlerne vurderer å finne jobber der de bor. De unge har ofte annen utdanning i tillegg til fengselsskolen og har flere muligheter til å få jobb. Det kan til sammen skape et problem for Kriminalomsorgen, fordi det er for få faglærte betjenter og det utdannes for få nye.

Foreldet argumentasjon

Ole Martin Aanensen, leder for NFF Telemark, frykter at fengselsbetjenter vil se seg nødt til å slutte. Han tror også at det kan bli vanskeligere å rekruttere til yrket.

– Hva skjer framover nå? Hvordan skal vi ordne oss? Folk har lagt opp livene sine etter at det er en viss fleksibilitet, sier Aanensen.

– Noe av argumentasjonen til LO stat er foreldet, og ikke tilpasset virkeligheten i Kriminalomsorgen. Vi opplever at LO Stat ikke greier å sette seg inn i den virkeligheten.

– Har de realitetsbehandlet søknaden, spør Aanensen.

Samstemt i LO og YS

Hovedsammenslutningene og staten er samstemte i avslaget på søknadene om doble byttevakter.

– En av grunnene til avslaget var at disse fengslene allerede hadde fått dispensasjon for vakter på inntil 12 timer og 15 minutter. Partene ble da enige om ikke å gi dispensasjoner som medførte arbeidsperioder som strekker seg utover dette, uavhengig av om det er bytte av vakter eller ikke, forklarer sekretær i LO Stat, Randi Stensaker.

Økt risiko

Stensaker viser til en rekke studier som dokumenterer at lange arbeidsdager medfører økt risiko for arbeidsulykker.

– Fra arbeidsmedisinsk hold er det anbefalt at arbeidsperioder ikke bør være over åtte timer fordi menneskets reaksjonstid økes dramatisk, noe som igjen kan gå utover sikkerheten, påpeker Stensaker.

– LO Stat er opptatt av at arbeidstidsordningene skal ivareta de ansattes helse- og velferd både på kort og lang sikt, samt gjøre det mulig å utøve tjenestene på en faglig forsvarlig måte. Aktive vakter på 14 og 16 timer i døgnet er ikke forsvarlig, fastslår Stensaker.

– Det er nødvendig å løfte blikket og vurdere konsekvensene av arbeidstidsordninger som avviker så fundamentalt fra de ordinære grensene for arbeidstid, konkluderer LO-sekretæren.

– Jobber med saken

Forbundsleder Geir Bjørkli sier NFF jobber for å bevare de doble byttevaktene.

– Vi gjør alt vi kan for å tydeliggjøre vårt syn på de doble byttevaktene overfor LO Stat. Både LO Stat, YS Stat og FAD vet akkurat hvordan en strengere praktisering av arbeidstidsbestemmelsene påvirker våre medlemmer. Dette har vi diskutert med dem siden i fjor høst, sier Bjørkli.

Han understreker at det verken er NFF eller KY som bestemmer om det skal eller ikke skal være lov med doble vakter uten overtidsbetaling.

– Loven er det Stortinget som vedtar, og når KSF har søkt om unntak fra loven og inngåelse av byttevaktsordning med doble vakter, er det en sak som avgjøres av hovedsammenslutningene og FAD, sier NFF-lederen.

Tilpasning

Bjørkli mener at det er behov for et lovverk som gjør det mulig å tilpasse arbeidstiden i større grad etter den enkelte arbeidstakerens livssituasjon og behov.

– I fengsler og friomsorgskontorer har både ansatte og kriminalomsorgen vært fornøyd med muligheten til å bytte vakter, også doble vakter. Den muligheten har redusert belastningen det er å jobbe turnus. Vi skulle ønske at dette fortsatt var mulig, sier han.

Adecco

– Samtidig, vi ønsker sjølsagt ikke å bryte loven, arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Etter Adecco-skandalen i fjor krevde myndighetene at arbeidstidsbestemmelsene skulle praktiseres strengere i vår etat. Og Justisdepartementet kan ikke administrere lovbrudd.

– Hittil har ansatte søkt arbeidsgiver om å bytte vakter, også slik at det oppstår doble vakter, og som regel fått dem innvilget.

Endring av loven

– Jeg tror at på et tidspunkt i framtiden med et endret arbeidsliv kommer LO til å se på om arbeidsmiljøloven må endres for at vi kan ha mer fleksible ordninger i vår og andre berørte etater. Da må det vurderes om arbeidsmiljøloven gir oss det vi trenger når det gjelder arbeidstid. Utfordringen vil bli å hindre at vernet av arbeidstakerne svekkes og at arbeidsgiverne ikke utnytter ansatte, sier Bjørkli.

En ordning der fengselsbetjenter bytter vakter seg imellom slik at en betjent jobber to vakter etter hverandre.

Ordningen kan gi en sammenhengende arbeidstid på 16 timer i løpet av ett døgn.

Arbeidsmiljøloven sier at den daglige arbeidstiden ikke skal overstige 9 timer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.09.2011
08:51
16.12.2013 17:03Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Se bildene

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien

Lise Åserud / NTB

Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.

NTB Scanpix

Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden


Flere saker