Kjemper for Royal Mail
– De som vil kjøpe aksjer i Royal Mail, skal vite at de tar en risiko. Selskapet nasjonaliseres igjen med Labour ved roret.
may.berg@lomedia.no
Sammen med 200 fagforeningskolleger på UNI-kongressen demonstrerer postbud Amarjite Singh fra Communication Workers Union (CWU) imot privatisering av det nasjonale postselskapet i Portugal. På hjemmebane kjemper han for sin egen arbeidsplass gjennom 27 år, Royal Mail.
Den konservative regjeringen i Storbritannia har forberedt en lovendring for å privatisere Royal Mail, hvorav 10 prosent av aksjene skal tilbys de ansatte og resten legges ut i aksjemarkedet.
Avtale med Labour
CWU har inngått en avtale med Labour, hvor Labour har lovet at om de kommer til makten, skal de nasjonalisere Roy Mail igjen. Det skjedde med Network Rail for noen år siden, da jernbanens infrastruktur, som ble privatisert på 80-tallet, igjen ble statseid.
CWU håper at trusselen om ny nasjonalisering av Royal Mail vil skremme investorene fra å investere i Royal Mail-aksjer.
– De bør tenke seg om to ganger. De risikerer at aksjene blir kjøpt tilbake til en lavere pris enn aksjonærene betalte opprinnelig, sier Singh.
– Hva frykter dere privatisering vil medføre?
– Vi frykter at lønns- og arbeidsforhold kommer til å forverres; at nye eiere vil gå til angrep på pensjonsfondet vårt, og våre rettigheter og gode avtaler, som betalt spisepause. Royal Mail ville tatt samme kurs som Nederland for flere år siden hvis ikke vi hadde snakket dem bort fra det. Og vi har sett hvor den veien bærer, sier Singh.
Han sikter til at privatiseringen av det nasjonale postselskapet i Nederland har rasert lønns- og arbeidsforholdene for nederlandske postansatte, samtidig som servicen for innbyggerne har blitt stadig dårligere.
Singh kommer fra Cardiff i Wales, et område med sterke gruvetradisjoner og gammel stålindustri, hvor arbeidsfolk har erfart hva som kan skje når arbeidsgiverne går løs på rettighetene. I disse dager stemmer 125 000 postansatte i CWU over om de skal streike mot privatiseringen, en streik som kan bli iverksatt mot slutten av oktober.
– Jeg tror at kollegene vil stemme for streik, sier Singh.
Kamp mot privatisering i hele Europa
Trusselen om privatisering henger over flere postselskap i Europa. Finanskrisen har påskyndet utviklingen.
På et av torgene i Evora vaier faner og plakater på flere europeiske språk. Byen ligger et par timers kjøretid inn i landet fra hovedstaden Lisboa. Av de frammøtte demonstrantene er flertallet deltakere på UNI Europa Post og Logistikk sin konferanse, som arrangeres i denne historiske byen.
– V i er imot privatisering av Portugal Post, det er mottoet for i dag, roper Jose Oliveira ut over torget, hvor to hundre fagforeningskamerater fra 21 europeiske postforbund står sammen med sine portugisiske fagforeningskamerater, alle sammen med røde tørklær rundt halsen.
Postselskaper til salgs
UNI-konferansen gir et bredt innblikk i situasjonen for postselskapene i Europa. I vertslandet Portugal er situasjonen kritisk. Postselskapet er nærmest konkurs, og en pengelens regjering vil legge selskapet ut for salg.
Så langt er flertallet av de nasjonale postselskapene i Europa fortsatt statseid. Det kan fort endre seg. Behovet for å kutte kostnader på statsbudsjettet, gjør at flere regjeringer nå ser på mulighetene for å selge sine postselskaper.
Portugal, Hellas og Romania har erklært at de vil privatisere posten. Italia vurderer det samme for å redusere underskuddet i statsfinansene. Når dette leses, har Storbritannia etter alt å dømme lagt de første aksjene i Royal Mail ut for salg. Nederland har for lengst privatisert sitt postselskap, i Tyskland har staten kontroll over en fjerdedel av aksjene, mens 50 prosent av aksjene i det belgiske og det østerrikske postselskapet er på private hender.
ROYAL MAIL:
Royal Mail Group leverer post til 29 millioner adresser i Storbritannia og Nord-Irland.
Royal Mail ble grunnlagt av Henrik VIII i 1516 og har vært et statseid selskap siden 1669.
Selskapet har 150 000 ansatte.
UNI
UNI Europa Post og Logistikk er en sammenslutning av Postkoms søsterorganisasjoner i hele Europa, og har en million medlemmer.
UNI er en verdensomspennende arbeidstakerorganisasjon som representerer 20 millioner medlemmer fordelt på 900 fagforeninger verden over.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie