JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret blir vinner

Forsvaret blir en av vinnerne i neste års statsbudsjett.

kjell.werner@anb.no

Dette bekrefter kilder på regjeringshold overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Regjeringen vil innfri den fireårige opptrappingsplanen som innebærer at nivået på Forsvaret skal løftes med 800 millioner kroner.

For å oppfylle denne planen trengs det et ekstra løft på rundt 225 millioner kroner på neste års statsbudsjett. 2012 skal være det siste året i opptrappingsplanen, og det vil komme som en overraskelse på mange at regjeringen innfrir denne planen i et ellers stramt statsbudsjett. Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har tidligere røpet at det settes av 30 millioner kroner ekstra for tiltak rettet mot veteranene blant soldatene som har deltatt på utenlandsoperasjoner.

Mer til bistand

Både i Ap og Senterpartiet har man satt mye inn på at Forsvaret skal få de pengene som er lovet i langtidsplanen. Her gjelder det å bevise troverdighet i forsvarspolitikken. På den annen side er det glede i SV over at bistandsbudsjettet havner på rundt 1 prosent av landets brutto nasjonalinntekt. Begge disse magiske grensene lå ikke inne i finansminister Sigbjørn Johnsens utkast til budsjett tidligere i høst. På denne bakgrunn er det ikke så overraskende at regjeringen må øke matmomsen fra 14 til 15 prosent for å få de økonomiske endene til å møtes.

Ellers vil regjeringens budsjett være preget av fire S-er: Sykehjemsplasser, samhandlingsreformen, samferdsel og skole. Det må satses videre for å kunne nå målet om 15.000 nye sykehjemsplasser innen 2015. Videre vil kommunene få overført fem milliarder kroner for å kunne starte ordentlig på samhandlingsreformen for helsesektoren. Reformen går i korthet ut på at flere pasienter skal behandles lokalt i kommunene framfor å havne på sykehus.

Vei og bane

Regjeringen legger også opp til å følge opp samferdselsløftene for vei og bane som er gitt i den nasjonale transportplanen. Også på skolefronten skal det satses. På toppen av dette kommer kostnadene til flere barnehageplasser som følge av at kontantstøtten fjernes for toåringene.

Finansministeren har tidlig varslet at regjeringen vil bruke mindre oljepenger enn de fire prosentene i avkastning som følger av den såkalte handlingsregelen. Statsminister Jens Stoltenberg fulgte opp i samme spor da han tirsdag talte til Arbeiderpartiets landsstyre. Her gjorde statsministeren det klart at han er forberedt på protester siden det nå holdes igjen på pengebruken.

– Det betyr helt konkret at vi på flere områder foreslår å bruke mindre penger enn det mange forventer og ønsker seg, sa Stoltenberg.

Økte utgifter

Økte pensjonsutgifter, lavere skatteinntekter enn først antatt og et dyrere lønnsoppgjør enn beregnet fører til at regjeringen må prioritere hardt. Det er uventet mange som har gått over på avtalefestet pensjon som følge av at det nå er mulig å jobbe videre uten å tape pensjon.

Også kommunene får det tøft av omtrent de samme grunnene neste år. Kommunene kan likevel belage seg på en realvekst på rundt fem milliarder kroner. Nesten fire av milliardene kommer i form av såkalte frie inntekter.

På den annen side har mange pendlere grunn til å glede seg over statsbudsjettet, for neste år blir skattefradraget justert i gunstig retning.

Regjeringen legger også opp til en helhetlig gjennomgang av kjøps- og bruksavgiftene på biler. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse