Mer penger gir flere medlemmer?
Avdelingene mener de fortjener en større del av kontingentkaka – og ligger an til et stort millionstykke etter landsmøtet.
erlend.angelo@lomedia.no
26 millioner kroner. Det er røfflig økningen i inntekter for avdelingene om representantskapets innstilling går gjennom på landsmøtet. Det innebærer både en større del av kontingenten – og penger fra egenkapitalen til forbundet (se faktaboks).
– Dette fortjener – og trenger – avdelingene. Vi gjør en større jobb nå enn tidligere, noe jeg ikke er så sikker på at forbundet sentralt har fått med seg, sier Bjørn Romsbotn i avdeling 730 i Stavanger.
«Forlenget klubbkontor»
Samme argumentasjon går igjen i mange av de nær 100 landsmøteforslagene som går på fordeling av forbundets midler. Romsbotn styrer selv en avdeling som bruker av oppsparte midler for å få ting til å gå rundt. Med representantskapets innstilling ligger han an til å få rundt 200.000 ekstra i året fra kontingentpengene. En sum i tilsvarende klasse kan bli overført fra overskuddet på egenkapitalen i forbundet.
– Avdelingene er blitt et forlenget klubbkontor. Det gir oss mindre tid til å være ute i felten, hvor vi må være for å møte og verve medlemmene, mener Romsbotn, og får støtte av kollega Eldar Myhre.
– Vi har 100 klubber, hvor de fleste mindre enn 30 stykker. Mindre klubber betyr mindre ressurser lokalt, noe som krever mer hjelp fra oss, sier lederen av avdeling 25.
Kampanjesuksess
I Rogaland har avdelingene og distriktskontoret i år samarbeidet for å få opp medlemstallet i de såkalte ISO-fagene (isolasjon, stillas, overflate). Kampanjen har vært en stor suksess, med over 450 nye medlemmer – over 30 prosents økning.
– Det er en veldig gledelig utvikling, men vi har et stort arbeid foran oss. Vi må ut og snakke med dem, men det er ikke enkelt å nå dem som jobber offshore, sier distriktssekretær Morten Larsen.
– Dette er en vanskelig og ressurskrevende medlemsmasse å nå ut til. Det nytter ikke å satse på engangsraid, supplerer Helge Larsen, sekretær ved distriktskontoret.
Avdelingslederne håper på en dominoeffekt: Mer penger gir mulighet til å være mer i felten. Det gir bedre grunnlag til å verve flere medlemmer. Som igjen vil bidra til mer penger i både forbunds- og avdelingskassa.
– Hjertene til medlemmene vinnes ved å være til stede der ute og hjelpe dem i hverdagen, sier Myhre.
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.
Jan-Erik Østlie
Meklingen i lønnsoppgjøret fortsetter. De som skulle ha startet streiken i dag, har fått beskjed om å gå på jobb.
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen
Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com