JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lite framtidsrettet

Opposisjonen mener regjeringen er lite framtidsrettet når de legger ned forskningsfondet.

Regjeringen skylder på lave renter når de legger Forskningsfondet. Opposisjonen er kritisk og mener forklaringen ikke står til troende.

– Det er ikke noe godt argument for å legge ned fondet og endre måten norsk forskning finansieres på. Derimot er det et veldig sterkt argument for å øke fondsbeholdningen, sier Venstres leder Trine Skei Grande til NTB.

Forskningsfondet er i dag på 80 milliarder kroner. Ifølge Venstre bør det økes til 150 milliarder.

– Nedleggingen av Forskningsfondet føyer seg inn i rekken av kunnskapsfiendtlige og lite framtidsrettede grep fra regjeringens side, sier Skei Grande.

– Nødvendig

Forskningsminister Tora Aasland (SV) mener det er helt nødvendig at regjeringen i statsbudsjettet foreslår å legge ned Forskningsfondet. På grunn av det lave rentenivået ville avkastningen med dagens modell synke med 650 millioner kroner de neste to årene, sier statsråden.

– Det var helt nødvendig å gjøre noe med strukturen. Renten er omtrent halvert i forhold til for ti år siden, sier Aasland til Aftenposten.

Formålet med fondet, som ble etablert i 1999, har vært å sikre kvalitet og langsiktighet i satsingen på norsk forskning. Avkastningen i 2011 er på 3,7 milliarder kroner og utgjør 16 prosent av de offentlige forskningsbevilgningene. Nå føres fondskapitalen tilbake til statskassa, og regjeringen legger fram en ny modell for finansiering i statsbudsjettet. Etter det Aftenposten erfarer, vil de regionale forskningsfondene opprettholdes.

For at avkastningen ikke skulle gått ned i 2013, hadde fondet trengt tilførsel av 29 milliarder kroner. 26 av milliardene hadde gått med til å bøte på rentenedgangen, opplyser Aasland til avisen.

Varsler kamp

Høyres nestleder Jan Tore Sanner er ikke overbevist av Aaslands argumentasjon.

– Først fjernet regjeringen forpliktelsen om forskningens andel av bruttonasjonalproduktet, så fjernet de målet om at oljepengene skulle gå til kunnskap/forskning, infrastruktur og vekstskapende skattelettelser, og nå legges forskningsfondet ned, sier Sanner.

Han mener forslaget skaper usikkerhet og varsler kamp om saken i Stortinget. I denne kampen vil han få støtte av KrF.

– Regjeringen viser enda en gang at den ikke forstår viktigheten av langsiktighet og forutsigbarhet innen forskningen. En fondsstruktur har vært helt avgjørende, fordi forskning aldri vil vinne fram i samfunnsdebatten sammenlignet med eldreomsorg, skole og samferdsel, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Også Fremskrittspartiets Tord Lien er kritisk. Han viser til at regjeringen i forskningsmeldingen selv har pekt på viktigheten av langsiktig finansiering.

– At Regjeringen velger å legge ned Forskningsfondet med ett budsjettvedtak - helt på tvers av det et enstemmig storting så sent som i 2009 la til grunn - er intet mindre enn en politisk skandale. Den politiske uavhengigheten i norsk forskning blir svekket, i likhet med Forskningsrådets mulighet til å forplikte seg til langsiktige prosjekter, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse