Skuffet opposisjon
- Det er ingen grunn til at vi skal oppføre oss som om det er krise i norsk økonomi, sier Frp-leder Siv Jensen. Les alt om statsbudsjettet her.
bjorn.erik.dahl@anb.no
Også Høyre, Venstre og KrF er kritisk til budsjettet.
Norge har penger, arbeidskraft og et stort behov for investeringer, slår Frp-lederen fast.
– Det er uforståelig hvordan regjeringen velger å øke skattene for kronisk syke og matmomsen. Det er i sum usosialt. Å tvinge syke til å søke om tilskudd i stedet for å la dem beholde sin egen inntekt skaper et søknadssamfunn. Det er Frp motstander av, sier Jensen.
– At regjeringen fjerner skattefradraget for kronikere fullstendig, men samtidig øker fradraget for fagorganiserte gir helt feil signaler, mener hun.
Hun mener at av de nesten 700 millioner kronene som foreslås ekstra til politiet, går det meste til helt nødvendige tiltak som følge av den ekstraordinære situasjonen etter terrorangrepene.
– Det er skuffende at regjeringen ikke ser behovet for mer synlig politi. Det vil bli store problemer med å gi alle nyutdannede politifolk jobb med dette budsjettet, sier Siv Jensen.
Høyre savner tiltak for kunnskap
– Regjeringens budsjett gjør Norge enda mer avhengig av oljeinntektene. Bedriftenes konkurranseevne vil bli ytterligere svekket i 2012, og det er for liten satsing på kunnskap og innovasjon, slår Høyres Jan Tore Sanner fast.
– Regjeringen gir litt til alt, men satser for lite på de viktigste tiltakene, mener han..
Høyre savner en strategi for å skape trygghet gjennom kunnskap og konkurransekraft.
– Fremfor å gjøre Norge mer avhengig av oljeinntektene, er det behov for å øke satsningen på kunnskap, infrastruktur og bedre rammebetingelser for bedriftene. Budsjettet innebærer ikke noe løft for nye investeringer i veier og jernbane, sier Sanner.
– Høyre vil i sitt alternative statsbudsjett prioritere økt satsing på etter- og videreutdanning av lærere, forskning, infrastruktur og bedre rammebetingelser for bedriftene. Skal vi trygge velferden i årene som kommer må vi skape mer, ikke skatte mer, legger han til.
Sanner mener det er riktig å øke politibevilgningene på bakgrunn av terroranslaget 22. juli og andre endringer i kriminalitetsbildet.
- Høyre vil gå nøye gjennom politibudsjettet, og styrke politikapasiteten. Vi kan ikke godta enda et år med svekket politikapasitet.
Småbarnsfamiliene er taperne
– Regjeringen synes tydeligvis at foreldrene har for mye valgfrihet og kutter i kontantstøtten. Det vil gi flere fattige barnefamilier. Den lave engangsstønaden for unge mødre økes ikke og fosterhjemsdekningen er ikke god nok. Dessuten savner KrF en sterkere satsing på eldreomsorg og flere lærere i skolen, sier KrFs parlamentariske leder og finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen.
– Det er ingen samarbeidsinvitasjon til KrF når regjeringen kutter en viktig velferdsordning for familiene. Regjeringens motto i familiepolitikken synes å være tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedals ord om at det er et forfeilet syn på barneoppdragelse å tro at foreldre er de beste til å oppdra barn. Regjeringen legger til grunn at kun 30 prosent av toåringene på kontantstøtte vil gå over til barnehage. Dermed er resultatet for de resterende 70 prosent utelukkende en svekket familieøkonomi. Det er oppsiktsvekkende, sier Syversen.
Studenter og andre unge mødre med liten arbeidstilknytning har kun rett på engangsstønad, som tilsvarer rundt 35.000 kroner. Yrkesaktive derimot får opp mot en halv million kroner i fødselspenger. Det reagerer KrF sterkt på.
– Nok en gang glimrer de konkrete tiltakene mot fattigdom med sitt fravær. Ikke nok med at engangsstønaden og rusomsorgen fortsatt ikke prioriteres, det er heller ikke signaler om normerte sosialhjelpssatser eller tilstrekkelig satsing på arbeidsmarkedstiltaksplasser. Dette er et budsjett som vil føre flere mennesker ut på trygd, og færre tilbake i arbeid, sier Syversen.
– Viljen mangler
– Dette er regjeringens 7. budsjett, men heller ikke dette budsjettet løser framtidens utfordringer. Viljen mangler til å satse på kunnskap, forskning og høyere utdanning, sier Venstres leder Trine Skei Grande.
– Det er påfallende at regjeringspartiene i valgkampen stort sett er enig med Venstre i behovet for å satse på miljø, kunnskap, fattigdomsbekjempelse og småbedriftene. Så fort man på høsten inntar plassene på Stortinget, er løftene glemt, mener hun.
Den store skandalen i budsjettet er ifølge Venstre forskning og utdanning.
Forskningsfondet legges ned, gaveforsterkningsordningen legges ned, energiforskningen reduseres, ingen nye stipendiatstillinger, ikke flere studieplasser og ingen økning i etterutdanning av lærere, lister Venstre-lederen opp.
- Heller ikke den samlede innsatsen på klima- og miljøområdet samsvarer med våre utfordringer og Stortingets klimaforlik, mener hun.
- Regjeringen kutter i ytelsene til folk med alvorlige og kroniske sykdommer, men opprettholder massive subsidier til fagorganiserte og bønder. Dette er betaling til egne velgere, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.
(ANB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes