JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever omkamp

Regjeringen gjeninnfører gamle regler for dagpenger til arbeidstakere som permitteres og sparer 160 millioner kroner. Les alt om statsbudsjettet her.

LO-leder Roar Flåthen er lite fornøyd.

– Du kan gjerne si at vi vil ha omkamp. Vi forventer i alle fall at regjeringen gjør om på dette dersom arbeidsledigheten igjen begynner å stige, sier Flåthen til NTB.

Fellesforbundets leder Arve Bakke går enda lenger.

– Vi er svært kritiske til innstrammingene i permitteringsregelverket. Selv om situasjonen på arbeidsmarkedet er bedre nå enn i 2009, er dette et feil tiltak som kan føre til at kompetanse i bedriftene forsvinner, sier Bakke.

Krisetiltak

Det var under finanskrisen for to år siden at regjeringen bestemte seg for å lempe på permitteringsreglene. I forslaget til statsbudsjett går det fram at det gamle regelverket skal tilbakeføres fra og med 1. januar 2012.

Det innebærer at bedriftenes arbeidsgiverperiode forlenges fra fem til ti dager ved minst 40 prosent permittering. I tillegg reduseres maksimal periode med dagpenger under permittering fra 52 til 30 uker for nye tilfeller, og arbeidsgivers fritak fra lønnsplikten reduseres tilsvarende.

Kravet til arbeidstidsreduksjon for rett til dagpenger under permittering økes fra 40 til 50 prosent.

Nye vurderinger

– Usikkerheten er veldig stor i norsk økonomi. Det avtegner seg en fare for et todelt næringsliv, der oljeindustrien går så det griner, mens annen industri sliter. Det er absolutt en fare for at vi igjen vil trenge et mer fleksibelt permitteringsregelverk, sier Flåthen.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) merker seg kritikken fra fagbevegelsen og viser til at det i statsbudsjettet eksplisitt er uttrykt at regelverket vil bli vurdert på nytt dersom utviklingen på arbeidsmarkedet tar en ny retning.

– Dette var tiltak som kom i en periode da ledigheten økte. Nå er arbeidsledigheten lavere enn på 20 år. Vi kan ikke ha guarden oppe hele tiden. Det kan være lurt å senke den i gode tider, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse