JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestinas økonomi er fastkjørt

Ny rapport viser at donormidler fra utlandet kun tjener til å fastholde en status quo, som ikke hjelper palestinernes muligheter for å komme på fote.20.03.2013
11:03
16.12.2013 22:09

Situasjonen er høyspent. Forleden ble Mahmoud Adel Tete, en 25-årig universitetsstudent, drept under nattlige sammenstøt med israelske soldater. De var kommet til stedet for å pågripe noen som angivelig hadde kastet molotovcocktails mot israelske biler ute på hovedveien, og soldatene ble straks omringet av sinte mennesker. Tete var personlig involvert i en helt annen sak, nemlig solidariteten med de palestinenske innsatte i israelske fengsler som sultestreiker i protest mot okkupasjonen.

– Konfliktene er mange akkurat nå, og de har en tendens til å krysse hverandre, for folk er desperate, sier Musa Abu Hashhash, som følger oss rundt.

Vi er i Al Fawwar, en palestinensisk flyktningleir i den sørøstlige utkanten av Hebron på Vestbredden. Det er en relativt liten leir, med bare knappe 9.000 beboere, men den er også blant de fattigste i et befolkningssegment som allerede befinner seg på bunnen av samfunnet.

– Alt smelter sammen, og jeg vet ikke hva det ender med, sukker Musa.

Strukturell skade på økonomien

Denne måneden har Verdensbanken offentliggjort en rapport som advarer om at den politiske stillstanden og de israelske restriksjonene nå har ført den palestinske økonomien dit at det påvirker dens konkurransedyktighet på lengere sikt.

– Israelske restriksjoner på palestinernes økonomiske aktiviteter er ikke blitt hevet for å tillate palestinerne å bygge en bærekraftig økonomi. Den israelske okkupasjonen forblir den største hindringen for framskritt, sa utenriksminister Espen Barth Eide tirsdag kveld på et pressemøre i Brussel, hvor han hadde deltatt i et møte i AHLC – gruppen, som koordinerer donorstøtten til det palestinske selvstyret.

Møtet var sammenkalt for å drøfte Verdensbankens rapport, og EUs utenriks- og sikkerhetspolitiske sjef, Catherine Ashton, benyttet anledningen til å understreke situasjonens alvor.

– Men rapporten sender også klare signaler til donorlandende om at uten politisk handling er pengene deres til ingen nytte, sier den palestinske forretningsmannen og aktivisten Sam Bahour fra Ramallah på Vestbredden.

Så vidt han vet er det første gang Verdensbanken har belyst de økonomiske langtidsvirkningene i en rapport, og det er ikke videre behagelig lesning.

– Rapporten sier klart at så lenge donorlandene kun investerer i status quo, så gir de Israel råderom til å påføre den palestinske økonomien en permanent strukturell skade, legger han til. – Det er et budskab til tredjeland om å få ut fingeren og gjøre noe.

Ramallah er en boble

Verdens oppmerksomhet har gjennom lengre tid vært rettet mot gatebildet i Ramallah, hvor selvstyret holder til. Omfattende nybygging, mange unge og smarte virksomheter og et blomstrende caféliv har gitt inntrykk av et samfunn i oppblomstring. Tallene viser at Vestbreddens palestinenske økonomi vokste med 15 % mellem 2008 og 2011, men man skal ikke så langt vekk fra byen for å se at den er en boble, som Sam Bahour beskriver det, og at virkeligheten lengre ute på Vestbredden er en helt annen.

– De høye veksttallene skyldes samarbeidet med israelerne som ut over den sikkerhetsmessige siden av saken, har ligget konsentrert i Ramallah, forklarer Musa ute i Al Fawwar. – Veksten har aldrig nått hit ut.

Utenfor Ramallah lever palestinerne med restriksjonene. Økonomiske transaksjoner og helt enkel varetransport fra by til by er forbundet med store vanskeligheter, og det har blant annet hatt til resultat at utenlandske investorer nesten utelukkende har plassert sine penger i Ramallah, hvor for forholdene er litt lettere.

Industrien på retur

Rapporten viser hvordan de fortsatte israelske restriksjonene har ført til en deindustrialisering av store deler av den palestinske økonomien. Industriens andel av Vestbreddens bruttonationalprodukt er falt fra 18 % i 1995 til 11 % i 2011. Tar man høyde for veksten i økonomien betyr det at industrisektoren reelt har stagnert i denne perioden.

Samtidig har den palstinske industrien endret seg, noe som også skyldes ytre omstendigheter. På grunn av restriksjonene har det vært forbundet med store vanskeligheter å innføre ny teknologi, akkurat som innførsel av råvarer og eksport av ferdige produkter som regel er et byråkratisk helvete. Industrien i dag er derfor karakterisert av simple produkter med dårlig inntjening og basert på lokale råvarer – det være seg steinbrudd, møbler i den billige enden av prisskalaen, pakkematerialer og keramikk, som alt sammen overlever med et foreldet og nedslitt produksjonsapparat.

– Tidligere var Hebron hjem for en omfattende produksjon av kvalitetssko, husker Musa. –Det er det ingenting igjen av, og de faglærte arbeiderne i den sektoren har måttet ta ufaglært arbeide i andre sektorer, hvis de da ikke er helt uten sysselsetting.

Tallene taler for seg selv. Ifølge rapporten var den palestinske arbeidsløsheten i fjerde kvartal av 2012 steget to prosentpoeng i forhold til samme periode året før – til 22,9 %. For Vestbredden isolert var tallet 18,3 %, mens det for Gazastripen fortsatt er blant de høyeste i verden med hele 32,2 %. Og det er bare de offisielle tallene.

Med til det dystre bildet hører også at eksportens andel av den palestinske økonomien er tilsvarende falt fra 10 % i 1996 til 7 % i 2011, noe som er et av de laveste tallene i verden. Og hovedparten av eksporten går til Israel, mens de tidligere i langt større grad nådde ut på verdensmarkedet.

Manglende donormidler

Det som for alvor har skapt ny oppmerksomhet om palestinernes alvorlige økonomiske forhold, er urolighetene, som bølget på Vestbredden tidligere i år. Den ytre anledningen var den lokale misnøyen med det palestinske selvstyret, og dets manglende evne til å innfri sine økonomiske forpliktelser.

Det skyldes at donormidlene fra de rike arabiske oljeøkonomiene stort sett er tørket inn. De har typisk valgt å kanalisere pengene andre steder, til for eksempel Egypt, der behovet for stabilitet er avgjørende i kjølvannet av de politiske omveltningene. Og det fikk i januar selvstyret i Ramallah til å bebude at halvdelen av samtlige knapt 70.000 offentlig ansatte måtte avskjediges, fordi det ikke lenger var penger til lønninger.

– Det fikk snøballen til å rulle, forklarer Sam Bahour. – Flere og flere innså at den økonomiske veksten var kunstig, og så bredte urolighetene og misnøyen seg i flere forskjellige retninger, som vi har sett det i Al Fawwar i disse dagene. Boblen er bristet.

Det store spørgsmål er nå hvor utviklingen vil føre hen. Et av samtaleemnene på Vestbredden er den nye israelske regjeringen som ble presentert samtidig med møtet i AHLC, etter at israelerne gikk til Knesset-valg 22. januar.

– Jeg frykter det verste, sier en mann ved navn Muhammed, som er lærer på skolen i AL Fawwar. – Det er en regjering med en klar sosial dagsorden, men den er rettet utelukkende mot israelske behov. Sikkerhetspolitisk ligger den nye regjeringen langt til høyre og den gir ikke mye håp om ny fredsdialog.

– Det skal langt større oppmerksomhet omkring å få fjernet hindringene for vekst i palestinernes private næringssektor, tilføyer rapporten.

Dette kan man virkelig snakke om når det gjelder flyktningleiren. Her er det ingen offisielle tall for arbeidsløsheten, men alle vet at den er kjempehøy.

– Det er ingen produksjonsvirksomheter her på stedet, slutter Muhammed. – Før i tiden dro folk på arbeid i Israel, men det kan man ikke lengre, og i Hebron, rett ved siden av, er det heller ikke noe å dra til. Jeg håper at verden etterhvert vil forstå at det ikke hjelper noe å sende penger til Ramallah, mens vi her sitter med hendene i fanget.

Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen

20.03.2013
11:03
16.12.2013 22:09Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker