JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierforbundet: Nei til mer helgejobbing

Sykepleierforbundet sier blankt nei til mer helgejobbing for å løse turnusutfordringene og redusere ufrivillig deltid i helsesektoren.

Men LO og Fagforbundet er på glid.

– Sykepleierne har lang tradisjon for å jobbe hver tredje helg og ikke oftere. Vi har et landsmøtevedtak om saken, og det vil medlemmene våre opprettholde, sier leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund til NTB.

Imøtegår LO-topper

Hun går dermed i rette med LO-nestleder Gerd Kristiansen og Fagforbundets leder Jan Davidsen, som åpner for økt helgebelastning.

– Dette får stå for LOs regning. Vi følger våre 93.000 medlemmer i denne saken, sier Normann.

Hun avviser at Sykepleierforbundets motstand mot hyppigere helgevakter er til hinder for tetting av turnushullene ved norske sykehus og sykehjem.

– Vi er verken fundamentalistiske eller gammeldagse, selv om noen prøver å stemple oss som det. Vi har flere ganger åpnet for løsninger som innebærer at sykepleiere som ønsker det, kan jobbe oftere helg og at vaktene i helgene gjøres lengre. Men dette må selvsagt kompenseres av arbeidsgiversiden, sier hun.

Nye signaler

I intervjuer med Kommunal Rapport kommer LO og Fagforbundet med nye signaler om helgebelastningen for de kommuneansatte i pleie- og omsorgssektoren.

– Retten til hele stillinger for deltidsansatte bør komme foran heltidsansattes hevd på å jobbe hver tredje helg, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen, som støttes av sin gamle sjef i Fagforbundet, Jan Davidsen.

– Det er ikke urealistisk at kommuneansatte i pleie og omsorgssektoren skal jobbe to til fem flere helger i året, sier han.

LO-toppene er godt kjent med statistikken. Den viser at 52 prosent av 429.000 kommuneansatte jobber deltid. Mellom 70.000 og 115.000 av dem ønsker å jobbe mer.

– Lokale arbeidsgivere er feige og redde for å ta diskusjonene med arbeidstakere. Slik er det med alle endringer, en møter motstand i utgangspunktet. Arbeidstakere skal være på jobb når arbeidsgiver har bruk for dem, og avtaleverket gir muligheter, sier Kristiansen til Kommunal Rapport.

Åpner for annenhver helg

Hun medgir at arbeidsmiljøloven åpner for å jobbe annenhver helg, men understreker at det neppe er behov for så hyppige helgevakter.

– Man må ta en diskusjon på hver enkelt arbeidsplass. Det kan være at noen er interessert i å jobbe annenhver helg mot å ha fri midt i uka, sier hun.

Glade arbeidsgivere

Viseadministrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, mener LO viser stor grad av ansvarlighet for å løse det hun beskriver som ett av Norges største likestillingsproblem.

– Ufrivillig deltid er et problem som ikke kan løses uten at man tar tak i helgearbeidet. Dette er dokumentert i mange utredninger. Vi håper at Norsk Sykepleierforbund også blir med på å diskutere dette tiltaket, som alle vet virker, sier Bratten til NTB.

Responsen er positiv også fra kommunesektorens arbeidsgiver- og interesseorganisasjon KS.

– Det gir oss en mulighet til å komme videre i dette spørsmålet, som er svært viktig for norske kommuner og ikke minst for dem som bor på sykehjem, sier KS' direktør for arbeidsliv, Per Kristian Sundnes, til NTB.

Berømmer LO

Han berømmer LO og Fagforbundet for å være så tydelige på hva de mener om spørsmålet. Fagforbundet er LOs største forbund og dermed en meget betydningsfull aktør.

– Vi vet jo at de som jobber i jernbanen, brannvesen og i aluminiumsverk – ja alle steder der man jobber døgnet rundt – også jobber helg. Alle på sykehjemmene vet at når en går hjem, overtar noen andre. Det gjelder bare å finne fornuftige og forutsigbare løsninger, sier Fagforbundets mangeårige leder Jan Davidsen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse