JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den utrolige optimisten

I Zimbabwe er fagforeningsarbeid farlig. Japhet Moyos liv fra ungdom i geriljaleiren til generalsekretær i fagbevegelsen har vært preget av konflikter og vold.14.10.2011
14:07
16.12.2013 17:20

torgny.hasaas@lomedia.no

Japhet Moyo sitter i klasserommet. Han hører før han ser, soldater til hest. Plutselig er det noen som utbryter: «5. brigade». Soldatene stormer inn i klasserommet. De har med seg navnelister, og de som står på lista blir dratt fram og får juling foran sine medelever.

Den kvelden rømmer Moyo. Han er 20 år gammel, og bor i Matabeleland, sørvest i Zimbabwe. Året er 1984. Mugabes soldater har sperret av hele provinsen. De kaller operasjonen «Guguraundi». Guguraundi betyr egentlig «det første regnet», det første regnet i regntida som vasker bort støvet og får landet til å spire. Når statsminister Robert Mugabe kaller operasjonen sin «Guguraundi», er det i betydningen «vasker bort all dritt».

Flukten til Bulawayo

Moyo_ går langt den kvelden, sju mil bringer ham utenfor Matabeleland. Han reiser videre til Zimbabwes neststørste by Bulawayo. Der blir han boende.

I august i år ble Japhet Moyo valgt til generalsekretær i ZCTU (Zimbabwe Confederation of Trade Unions). Sammen med presidenten i ZCTU, George Nkiwane, leder han 200 000 fagorganiserte i Zimbabwe. Landet er kjent som et av verdens vanskeligste land for fagorganiserte. Arbeidsløsheten blir oppgitt til over 90 prosent.

Når Moyo rømmer fra Mugabes 5. brigade, har han tid til å tenke over hva som har skjedd, og vold er ikke noe nytt for ham. I 1978, da han var 14 år gammel, flyttet Moyo til en av Zapus geriljaleire. Han fikk militær opplæring, men var aldri i kamp. Han tok ungdomsskolen der.

Fortsatt regjerte Ian Smith på vegne av det hvite mindretallet i landet. Mot seg hadde han to geriljahærer ledet av Robert Mugabe i Zimbabwe African National Union (Zanu ), og Joshua Nkomo i Zimbabwe African People’s Union (Zapu ). I 1979 var det hvite mindretallsstyret over og i 1980 måtte de gi fra seg makta til flertallet. Det første valget ble gjennomført i februar 1980.

Japhet Moyo ble født i Nyamadhlovi i Tsholotsho-provinsen i Matabeleland i 1964. Han var yngst av sju barn. Moyo er ndbele. Ndbelene utgjør 20 prosent av befolkningen i Zimbabwe, nesten 80 prosent er shonaer. Robert Mugabe er shona og ved det første frie valget i februar 1980 ble det et valgskred for Mugabe.

Murrer mot ettpartistaten

– Hva følte du da? Var du glad for at de hvite hadde gitt fra seg makta?

– Nei, jeg var veldig skuffet. Jeg ville vi skulle fortsette krigen, svarer Moyo.

I årene som kom gjennomførte Mugabe Guguraundi. Mange tusener av Moyos folk ble drept.

– I 1986 begynte jeg å jobbe som maskinoperatør. Året etter ble jeg aktiv i fagforeningen. Forbundet var National Engeneering Workers Trade Union (NETU). Samme året slo Zanu og Zapu seg sammen og dannet Zanu - PF. Zimbabwe ble en ettpartistat, sier Moyo.

Disse årene var kanskje de mest fredelige i Zimbabwes historie. Fagbevegelsen samarbeidet med regjeringspartiet og enda hadde ikke den økonomiske nedturen begynt.

Moyo blir kjent som en dyktig fagforeningsaktivist. I 1994 får han jobb som regionssekretær for NETU sentralt, og flytter til Zimbawes hovedstad, Harare. Han verver og hjelper medlemmer

som har havnet i vanskeligheter. Etter hvert rykker han opp og blir generalsekretær for et av de største forbundene i ZCTU.

Starter nytt parti

Midt på 90-tallet opphører den fredelige sameksistensen mellom regjeringa og fagbevegelsen. I fagbevegelsen har det begynt å ulme. På gulvet begynner folk å murre mot ettpartistaten. Vanstyret gjelder ikke bare politikken, men Mugabes styre fører til en stadig forverring av økonomien. Flere mener det er behov for et opposisjonsparti. I 1998 starter diskusjonen innad i ZCTU om å danne et slikt parti. Generalsekretær i ZCTU er Morgan Tsvangirai. Selv om Moyo ikke er en del av styret, deltar han flittig i diskusjonene.

I 1999 ble Movement for Democratic Change (MDC) stiftet. Initiativet kom fra ZCTU. Tsvangirai ble president og ZCTUs president, Gibson Sibanda, ble visepresident i det nye partiet. Fagbevegelsen sto ikke aleine. Rundt 30 frivillige organisasjoner støttet opp om det nye opposisjonspartiet.

– Hva sa Mugabe og ZANU-PF til det nye partiet?

– De sa at dette er helt i orden. Det nye partiet kommer til å dø, forklarer Moyo.

– Var fagbevegelsen viktig i oppbyggingen av det nye partiet?

– Vi var i fronten. MDC-møtene var organisert av ZCTU. Oppbygginga av MDC skjedde etter samme lest som fagbevegelsen. I begynnelsen ble ZCTU-komitéene omdannet til MDC-komitéer.

I februar 2000 avholdt Zimbabwe folkeavstemning om ny grunnlov. Fagbevegelsen og MDC oppfordret folket til å stemme nei fordi det ville binde Mugabe til makta. Det slo ned som en bombe i ZANU-PF da opptellingen viste at flertallet av de som stemte sa nei.

Seinere på året var det parlamentsvalg. ZANU-PF fikk 62 mandater. MDC fikk 57.

– Da begynte ZANU-PF å se på oss som en fiende. Vi ble arrestert, avhørt og løslatt, forteller Moyo.

De forferdelige årene

I 2002 var det presidentvalg. Morgan Tsvangirai stilte opp mot Mugabe. Mugabe vant med 56,2 prosent av stemmene. I løpet av valgkampen hadde volden tatt seg opp og rammet i hovedsak opposisjonen. ZANU-PFs ungdomsbrigader reiste rundt på landsbygda for å skremme folk fra å stemme noe annet enn Mugabe.

To år seinere var det nytt parlamentsvalg. De offisielle resultatene viste at ZANU-PF vant med 60 prosent, MDC fikk 40 prosent.

– Var disse valgene frie og demokratiske?

– Nei, disse valgene hadde ZANU-PF fikset. De sa det var fritt og uavhengig, men det var valgjuks, mener Moyo.

– Volden tok seg opp. Hvordan arter volden seg?

– Det er kidnapping om natta, du blir banket opp, folk forsvinner.

– Har du vært utsatt for vold?

– Ja, selvfølgelig. Jeg har flere ganger blitt slått av politiet. I oktober 2004 ble jeg arrestert og holdt fengslet i fire dager, sier Moyo. Men han har likevel ikke vært blant dem som har vært utsatt for den verste julinga. Wellington Chibebe, som var generalsekretær i ZCTU før ham og som nå er visegeneralsekretær i Den internasjonale faglige samorganisasjonen, og nåværende president i ZCTU, George Nkiwane, har blitt tatt hardere enn ham.

– Hjelper det å slå? Har du endret mening av slagene?

– Nei, når vi blir slått blir vi hardere. Vi blir sikrere i saken vår, svarer Moyo. Men han innrømmer at han kjenner kamerater som har blitt redde og trukket seg unna.

2006 til 2008 kalles «De forferdelige årene». Jordbruket i Zimbabwe hadde brutt sammen. De hvite som kunne drive farmene ble jagd, og jorda ble gitt til dem som var lojale mot ZANUPF. Regjeringa trykte penger for å dekke utgiftene. Den politiske volden økte. Industrien i landet kollapset.

– I 2008 nådde inflasjonen 560 billiarder prosent. Prisene skiftet fire-fem ganger om dagen, sier Moyo.

I mars 2008 var det valg på nytt. Selv ikke ZANU-PFs kontroll over opptellinga kunne hindre at Tsvangirai vant første valgomgang. Siden ingen fikk flertall aleine måtte det en valgomgang til for å velge president.

– Volden hadde nå blitt til åpen krig, forteller Moyo.

Krigsveteraner sammen med ungdomsmilitsen, politiet og hæren startet en voldsorgie.

– Offisielt var det 200 som ble drept, men det er mange flere enn det. Mange hadde ikke slektninger som kunne rapportere at de var drept. Et sted nær Harare var det rapportert at det var én som var drept. Da de kom til plassen, lå det mange lik der. De drepte ble aldri rapportert.

– Ved Mount Darwin oppdaget de en nedlagt gruvesjakt fylt med dusiner av lik. De ble heller aldri rapportert.

Fortsatt optimist

Den andre valgomgangen skulle vært holdt i juni, men Tsvangirai trakk seg for å få slutt på volden. Mugabe vant valget og fortsatte som president. Hele høsten var det forhandlinger. Spesielt Sør-Afrika presset Tsvangirai. I desember gikk han med på å bli statsminister i en samlingsregjering mellom ZANU-PF og MDC.

– Støttet du denne avgjørelsen?

– Nei. ZANU-regimet var ferdig.

MDC kunne spart masse tid. Systemet ville kollapset i løpet av få måneder, og så kunne MDC bare plukket opp bitene. I stedet valgte Tsvangirai å bære høy til et døende esel, sier Moyo. Det første den nye regjeringa gjorde var å suspendere zimbabwedollaren og i realiteten innføre amerikanske dollar som det viktigste betalingsmiddelet.

– Hvordan er det mulig å drive fagbevegelse under disse forholdene?

– Vi er kristne. Vi ber til Gud hver morgen og hver kveld. Om morgenen ber vi for at vi skal komme trygt hjem, om kvelden ber vi for at vi skal være i stand til å gå på jobben neste morgen, at ikke noe skal skje i løpet av natta. Fagforeningsarbeid er farlig, og våre kjære sier til oss: Hvorfor kan ikke du skaffe deg en jobb et annet sted? Men dette handler ikke om ansettelse. Dette handler om kampen.

– Det kommer et nytt valg. Hva mener du om det?

– Det er viktig at vi får et nøytralt organ som gjennomfører valget, uavhengig av ZANU-PF. De som står for det, må komme fra det internasjonale samfunnet, sier Moyo. Han peker på SADC, sammenslutningen av 15 afrikanske stater i Det sørlige Afrika.

– Du er fagforeningsleder i et land med 90 prosent arbeidsløshet. Er du optimist?

– Ja, svarer han uten å blunke.

– Hvordan er det mulig?

– SADC er svært bestemte på at valgene i Zimbabwe skal være demokratiske. Dette vil sette Mugabe under kontroll. Vi må skifte styre slik at investorer får tillit til Zimbabwe.

14.10.2011
14:07
16.12.2013 17:20Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge. I dag har Eva sin siste arbeidsdag

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Nye regler for AAP fra 1. juli

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nå innføres det nye regler for hjemmekontor. Dette må du vite

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne


Flere saker