JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europas nye spøkelse

Den vestlige verden har for mye gjeld og en befolkning hvor raseriet over politikere uten økonomisk gangsyn er voksende. Kan vi få krisa i Norge også?21.10.2011
13:55
16.12.2013 17:23

jan.erik@lomedia.no

«Et spøkelse går omkring i Europa – kommunismens spøkelse». Sånn lyder åpningssetningen i «Det kommunistiske manifest» av Karl Marx og Friedrich Engels, en av verdens mest berømte bøker. I dag, 163 år etter at boka kom ut, er kommunismen død og nærmest begravet. Det spøkelse som nå går omkring i Europa heter gjeldskrisa. Og det er av en noe annen karakter, men skal ifølge økonomen Erik Reinert være et spøkelse som også Karl Marx visste noe om. Gjeldskrisa strekker seg fra Hellas i sør til Tyskland i nord. Bare Norden (om vi holder Island utenfor) slipper unna. Enn så lenge.

Raseri og redsel

I Hellas råder raseriet. Fra folkedypet, og i gatene. Raseri over politikere som har styrt den greske staten utfor stupet, og brakt store statsmenn som antikkens Alexander den store og Perikles, en av demokratiets grunnleggere, i vanry. Og enda viktigere: Brakt millioner av grekere i gjeld til langt over pipa på de husene de aldri har hatt. Mens vi her i Norden generelt, og Norge spesielt også har begynt å skjelve i buksene. For vår egen statsminister Jens Stoltenberg med finansminister Sigbjørn Johnsen på tre armlengders avstand er av den oppfatningen at krisa kan komme til oss også – nesten før vi aner det. Til tross for at vi har mer «pæeng» på bok enn noensinne. Det mangler ikke på dommedagsprofetier.

Inflasjonsseminarer

Derfor går det nå knapt ei arbeidsuke uten at ett eller annet seminar om finans- og gjeldskrisa arrangeres i Oslo. Onsdag gikk tenketanken Res Publicas «Gjeld – Hvordan Vesten lurte seg selv» av stabelen, fredag og lørdag er det Attacs tur med «Veier ut av krisa». Det er nærmest gått inflasjon i kriseseminarene. Spørsmålet må kanskje snart stilles om disse seminarene bidrar til opplysning og kunnskap, eller om de skaper mer frykt enn godt er. Foreløpig får vi stole på at det første er tilfellet.

En mann uten gjeld

Res Publicas seminar var begrunnet i tre forhold. For det første ønsket den rødgrønne tenketanken å hedre Ingjald Ørbeck Sørheim (1937-2010), advokaten og arbeiderpartipolitikeren som døde i fjor høst og var en nær venn av miljøet rundt Res Publica. Seminaret ble da også lansert som Ingjald Ørbeck Sørheim-konferansen 2011. Og med et håp om at konferansen heretter blir en årlig hendelse. Et litt artig poeng er at hans fornavn Ingjald kommer fra gammelnorsk og betyr «en mann uten gjeld». Dette stemte for øvrig ikke helt med virkeligheten, ifølge opplysninger Res Publicas leder Håvard Nilsen har fra Ingjalds datter Tuva Ørbeck Sørheim.

De to andre grunnene til seminaret er at Res Publica lanserte sin nye bok «Gjeld – Hvordan Vesten lurte seg selv» av økologen Christian Anton Smedshaug og det faktum at gjeldskrisa er det temaet de fleste med sans for politikk og egen økonomi snakker om for tiden.

To menn, en kvinne og en ødelagt mur

Smedshaug fikk tre kvarter til å presentere sin bok og gjennomgikk bakteppet for hvorfor kapitalismen seiret. I forordet til boka skriver han: «Kina er et helt sentralt enkeltland som nærmest alene har endret situasjonen i verdensøkonomien. Mens Kina har bygd opp produksjonen, har Vesten akkumulert gjeld. Det mange opplevde som velstandsøkning, var i realiteten tuftet på gjeldsvekst». Det er i denne gjeldsveksten hunden ligger begravet, ifølge Smedshaug.

Men situasjonen ville ikke vært mulig uten Deng Xioapengs inntreden som Kinas sterke mann i 1978, Margaret Thatcher i Storbritannia året etter og Ronald Reagan i USA året deretter. Og sjølsagt Berlinmurens fall i 1989 som legitimerte kommunismens endelikt og kapitalismens seier.

Markedsleninismen

Nå var festen i gang, nå ble det meste «made in China», og Smedshaug forteller at det ikke lenger var marxismen-leninismen som rådde i verdens mest folkerike land, men markedsleninismen som har gitt Vesten alle de billige industrivarene. Samtidig faller industrisysselsettingen i USA dramatisk, reallønnsveksten for amerikanske arbeidere holdes lav og fagorganisasjonsgraden i USA synker som en stein til dagens nivå på om lag 12 prosent.

Stigende boligpriser

Den vestlige verden har ikke manglet penger, snarere tvert imot, men pengene har stort sett gått til boliger. For eksempel har de norske boligprisene siden 1986 steget med 350 prosent. Her er vi best – eller verst etter hvordan vi ser det – i verden. Men generelt for Europa, og spesielt for de såkalte PIIGS-landene (Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania): penger er brukt så det holder også i gode tider. Noen trodde nemlig at markedet kunne erstatte styring, plan og fordeling. Dette burde de ifølge Smedshaug ikke gjort.

Noe kan gjøres

Vesten har kommet i en situasjon der gjelden øker. Flere land er inne i en ond spiral. En av djevlene heter rentes rente, og er for dem som blir rammet på linje med kommunismen når det gjelder ondskap.

USA har nå en gjeld på 100 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). I kriseårene på 1930-tallet var den aldri over 45 prosent. Tyskland, et økonomisk lokomotiv i Europa og landet som skal hjelpe gjeldsofferet Hellas (som har gjeld på over 150 prosent av BNP), ligger på 80-90 prosent gjeld av BNP. Smedshaug stiller derfor Lenins spørsmål: Hva må gjøres? Og svaret er: Gjeld må nedskrives, penger må trykkes, skattene må økes og den statlige opplåningen må økes.

Arbeid for flest mulig

Stein Reegård, LOs sjefsøkonom har også noen perspektiver når det gjelder arbeid og kapital i tiden framover. Blant annet at arbeidsmarkedet er viktigere enn finans- og kapitalmarkedet. Ikke minst av den enkle grunn at det jobber langt flere i det ordinære arbeidsmarkedet.

– Hellas har drevet dårlig politikk, de har i hovedsak stelt i stand dette sjøl. Det samme har italienske politikere gjort. De har levd for høyt, og krevd inn for lite skatt, sier Reegård på Ørbeck Sørheim- konferansen.

Reegård vektlegger også arbeidsløshetstallenes betydning for økonomien og minner om at Spania i dag har en arbeidsledighet på over 20 prosent. Norge ligger så vidt over 3 prosent, og er her best i Norden. Resonnementet om at arbeidsløse betyr mye for et statsbudsjett er forståelig også for oss som ikke er økonomer da ledige er trygdeutgifter, mens folk i arbeid gir skatteinntekter.

Også Reegård mener noe kan – og må – gjøres: Finanssektoren må jekkes ned gjennom økt skatt og strengere regulering, sterke statsfinanser er nødvendig, en samordnet lønnsdannelse likeså og det må til en bremsing av fri flyt av arbeid og tjenester.

En ny boligpolitikk

Christian Anton Smedshaug har i Res Publicas rapportserie (nr. 2/2011) også skrevet en liten pamflett der han problematiserer en mulig norsk gjeldskrise hvor boligprisfall, økt arbeidsledighet og svekket offentlig økonomi kan bli resultatet. Han peker på at norske husholdninger har økt gjelda mer enn lønnsveksten hvert år siden midt på 1990-tallet.

Han mener videre at dagens skattefradrag på boliglån fungerer som en indirekte subsidie til biler, båter og hytter, samt til ekstra utleieboliger, og mener at finanstilsynet bør legge inn begrensninger for hvor mye det er lov å låne på egen inntekt.

Det er vel ikke å ta for sterkt i å påstå at det spøkelset Christian Anton Smedshaug er mest redd for skal få gå fritt omkring i Norge heller ikke heter kommunismen, men «økt privat forbruk».

Trapp ned skattefradraget for boliglån

Skjerp eiendomsskatt på bolig nr. to

Begrens låneopptak til 80 prosent av takst

Begrens hvor mye det er lov å låne til maksimalt tre ganger egen inntekt

En aktiv offentlig boligpolitikk for å bygge flere kommunale boliger og studentboliger

Gjenreis Husbanken som et middel for sosial boligpolitikk

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.10.2011
13:55
16.12.2013 17:23Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker