JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europas nye spøkelse

Den vestlige verden har for mye gjeld og en befolkning hvor raseriet over politikere uten økonomisk gangsyn er voksende. Kan vi få krisa i Norge også?21.10.2011
13:55
16.12.2013 17:23

jan.erik@lomedia.no

«Et spøkelse går omkring i Europa – kommunismens spøkelse». Sånn lyder åpningssetningen i «Det kommunistiske manifest» av Karl Marx og Friedrich Engels, en av verdens mest berømte bøker. I dag, 163 år etter at boka kom ut, er kommunismen død og nærmest begravet. Det spøkelse som nå går omkring i Europa heter gjeldskrisa. Og det er av en noe annen karakter, men skal ifølge økonomen Erik Reinert være et spøkelse som også Karl Marx visste noe om. Gjeldskrisa strekker seg fra Hellas i sør til Tyskland i nord. Bare Norden (om vi holder Island utenfor) slipper unna. Enn så lenge.

Raseri og redsel

I Hellas råder raseriet. Fra folkedypet, og i gatene. Raseri over politikere som har styrt den greske staten utfor stupet, og brakt store statsmenn som antikkens Alexander den store og Perikles, en av demokratiets grunnleggere, i vanry. Og enda viktigere: Brakt millioner av grekere i gjeld til langt over pipa på de husene de aldri har hatt. Mens vi her i Norden generelt, og Norge spesielt også har begynt å skjelve i buksene. For vår egen statsminister Jens Stoltenberg med finansminister Sigbjørn Johnsen på tre armlengders avstand er av den oppfatningen at krisa kan komme til oss også – nesten før vi aner det. Til tross for at vi har mer «pæeng» på bok enn noensinne. Det mangler ikke på dommedagsprofetier.

Inflasjonsseminarer

Derfor går det nå knapt ei arbeidsuke uten at ett eller annet seminar om finans- og gjeldskrisa arrangeres i Oslo. Onsdag gikk tenketanken Res Publicas «Gjeld – Hvordan Vesten lurte seg selv» av stabelen, fredag og lørdag er det Attacs tur med «Veier ut av krisa». Det er nærmest gått inflasjon i kriseseminarene. Spørsmålet må kanskje snart stilles om disse seminarene bidrar til opplysning og kunnskap, eller om de skaper mer frykt enn godt er. Foreløpig får vi stole på at det første er tilfellet.

En mann uten gjeld

Res Publicas seminar var begrunnet i tre forhold. For det første ønsket den rødgrønne tenketanken å hedre Ingjald Ørbeck Sørheim (1937-2010), advokaten og arbeiderpartipolitikeren som døde i fjor høst og var en nær venn av miljøet rundt Res Publica. Seminaret ble da også lansert som Ingjald Ørbeck Sørheim-konferansen 2011. Og med et håp om at konferansen heretter blir en årlig hendelse. Et litt artig poeng er at hans fornavn Ingjald kommer fra gammelnorsk og betyr «en mann uten gjeld». Dette stemte for øvrig ikke helt med virkeligheten, ifølge opplysninger Res Publicas leder Håvard Nilsen har fra Ingjalds datter Tuva Ørbeck Sørheim.

De to andre grunnene til seminaret er at Res Publica lanserte sin nye bok «Gjeld – Hvordan Vesten lurte seg selv» av økologen Christian Anton Smedshaug og det faktum at gjeldskrisa er det temaet de fleste med sans for politikk og egen økonomi snakker om for tiden.

To menn, en kvinne og en ødelagt mur

Smedshaug fikk tre kvarter til å presentere sin bok og gjennomgikk bakteppet for hvorfor kapitalismen seiret. I forordet til boka skriver han: «Kina er et helt sentralt enkeltland som nærmest alene har endret situasjonen i verdensøkonomien. Mens Kina har bygd opp produksjonen, har Vesten akkumulert gjeld. Det mange opplevde som velstandsøkning, var i realiteten tuftet på gjeldsvekst». Det er i denne gjeldsveksten hunden ligger begravet, ifølge Smedshaug.

Men situasjonen ville ikke vært mulig uten Deng Xioapengs inntreden som Kinas sterke mann i 1978, Margaret Thatcher i Storbritannia året etter og Ronald Reagan i USA året deretter. Og sjølsagt Berlinmurens fall i 1989 som legitimerte kommunismens endelikt og kapitalismens seier.

Markedsleninismen

Nå var festen i gang, nå ble det meste «made in China», og Smedshaug forteller at det ikke lenger var marxismen-leninismen som rådde i verdens mest folkerike land, men markedsleninismen som har gitt Vesten alle de billige industrivarene. Samtidig faller industrisysselsettingen i USA dramatisk, reallønnsveksten for amerikanske arbeidere holdes lav og fagorganisasjonsgraden i USA synker som en stein til dagens nivå på om lag 12 prosent.

Stigende boligpriser

Den vestlige verden har ikke manglet penger, snarere tvert imot, men pengene har stort sett gått til boliger. For eksempel har de norske boligprisene siden 1986 steget med 350 prosent. Her er vi best – eller verst etter hvordan vi ser det – i verden. Men generelt for Europa, og spesielt for de såkalte PIIGS-landene (Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania): penger er brukt så det holder også i gode tider. Noen trodde nemlig at markedet kunne erstatte styring, plan og fordeling. Dette burde de ifølge Smedshaug ikke gjort.

Noe kan gjøres

Vesten har kommet i en situasjon der gjelden øker. Flere land er inne i en ond spiral. En av djevlene heter rentes rente, og er for dem som blir rammet på linje med kommunismen når det gjelder ondskap.

USA har nå en gjeld på 100 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). I kriseårene på 1930-tallet var den aldri over 45 prosent. Tyskland, et økonomisk lokomotiv i Europa og landet som skal hjelpe gjeldsofferet Hellas (som har gjeld på over 150 prosent av BNP), ligger på 80-90 prosent gjeld av BNP. Smedshaug stiller derfor Lenins spørsmål: Hva må gjøres? Og svaret er: Gjeld må nedskrives, penger må trykkes, skattene må økes og den statlige opplåningen må økes.

Arbeid for flest mulig

Stein Reegård, LOs sjefsøkonom har også noen perspektiver når det gjelder arbeid og kapital i tiden framover. Blant annet at arbeidsmarkedet er viktigere enn finans- og kapitalmarkedet. Ikke minst av den enkle grunn at det jobber langt flere i det ordinære arbeidsmarkedet.

– Hellas har drevet dårlig politikk, de har i hovedsak stelt i stand dette sjøl. Det samme har italienske politikere gjort. De har levd for høyt, og krevd inn for lite skatt, sier Reegård på Ørbeck Sørheim- konferansen.

Reegård vektlegger også arbeidsløshetstallenes betydning for økonomien og minner om at Spania i dag har en arbeidsledighet på over 20 prosent. Norge ligger så vidt over 3 prosent, og er her best i Norden. Resonnementet om at arbeidsløse betyr mye for et statsbudsjett er forståelig også for oss som ikke er økonomer da ledige er trygdeutgifter, mens folk i arbeid gir skatteinntekter.

Også Reegård mener noe kan – og må – gjøres: Finanssektoren må jekkes ned gjennom økt skatt og strengere regulering, sterke statsfinanser er nødvendig, en samordnet lønnsdannelse likeså og det må til en bremsing av fri flyt av arbeid og tjenester.

En ny boligpolitikk

Christian Anton Smedshaug har i Res Publicas rapportserie (nr. 2/2011) også skrevet en liten pamflett der han problematiserer en mulig norsk gjeldskrise hvor boligprisfall, økt arbeidsledighet og svekket offentlig økonomi kan bli resultatet. Han peker på at norske husholdninger har økt gjelda mer enn lønnsveksten hvert år siden midt på 1990-tallet.

Han mener videre at dagens skattefradrag på boliglån fungerer som en indirekte subsidie til biler, båter og hytter, samt til ekstra utleieboliger, og mener at finanstilsynet bør legge inn begrensninger for hvor mye det er lov å låne på egen inntekt.

Det er vel ikke å ta for sterkt i å påstå at det spøkelset Christian Anton Smedshaug er mest redd for skal få gå fritt omkring i Norge heller ikke heter kommunismen, men «økt privat forbruk».

Trapp ned skattefradraget for boliglån

Skjerp eiendomsskatt på bolig nr. to

Begrens låneopptak til 80 prosent av takst

Begrens hvor mye det er lov å låne til maksimalt tre ganger egen inntekt

En aktiv offentlig boligpolitikk for å bygge flere kommunale boliger og studentboliger

Gjenreis Husbanken som et middel for sosial boligpolitikk

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.10.2011
13:55
16.12.2013 17:23Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

LO Stat-leder Egil André Aas på vei inn døren til Riksmekleren for å få hjelp til å finne en løsning i lønnsoppgjøret for ansatte i staten.

LO Stat-leder Egil André Aas på vei inn døren til Riksmekleren for å få hjelp til å finne en løsning i lønnsoppgjøret for ansatte i staten.

Merete Jansen

LO Stat-lederen optimist foran meklingen for statsansatte

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene


Flere saker