JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen ut mot Frp-omsorg

LO-leder Roar Flåthen mener Frps ønske om å privatisere all eldreomsorg gjør årets kommunevalg til et veldig viktig valg.23.08.2007
10:42
16.12.2013 01:56

Fremskrittspartiet i Oslo har programfestet at all eldreomsorg skal utføres av private. Partiet vil si opp de 7000 kommunalt ansatte og selge alle sykehjemmene, ifølge et oppslag i Dagsavisen.

Det får LO-lederen til å reagere: - Dette synliggjør veldig godt hva partiet står for og hvilken holdning de har til offentlig ansatte som jo gjør en kjempejobb!

- Dette innebærer et helt annet samfunn. Et samfunn hvor det er pengeboka som avgjør folks velferd. Frp-landet tror ikke vi på!

Bekymret

Den siste konklusjonen overrasker naturligvis ingen som kjenner Roar Flåthen eller fagbevegelsen. For LO–lederen er bekymret over en utvikling hvor forskjellene i samfunnet ser ut til å øke. Hvor enkelte toppledere beriker seg selv og boligprisene holder mange utenfor boligmarkedet. Mengden med fakta i den pågående valgkampen viser også at det er store forskjeller mellom kommunene.

– Slike forskjeller er en del av lokaldemokratiet. Derfor er kommunevalget av stor betydning for LOs medlemmer. Mange er jo også med på å velge sin egen arbeidsgiver, påpeker han.

Skjev sosialhjelp De store ulikhetene på sosialhjelp har han derimot lite til overs for.

– Det er nok dyrere å bo i Oslo og andre pressområder, men her har vi et klart behov for nasjonale minstesatser som sikrer alle et anstendig liv, mener LO–lederen. Slik sett blir regjeringens varslete evaluering av sosialhjelpen, godt mottatt.

Men en god sosialhjelp er i seg selv ikke nok til å bekjempe fattigdommen.

– Dette er en av de største utfordringene vi har i dag. I økonomiske oppgangstider er det ekstra tungt å stå utenfor. Og det er urovekkende at vi får så mange unge uføre. Vi må derfor lykkes med å gjennomføre NAV–reformen på en skikkelig måte. Ikke minst er det viktig at vi får folk ut i arbeid.

Tøffere arbeidsliv Han erkjenner at arbeidslivet på mange måter er blitt tøffere. Verken i kommunene eller i det private næringslivet er det lenger plass til de som ikke kan yte hundre prosent.

– «Retrettjobbene» er blitt borte. Vi må få et rausere arbeidsliv hvor det også er plass til de med redusert arbeidsevne.

LO–lederen har også store problemer med å forstå hvorfor ikke samfunnet som skriker etter arbeidskraft tar i bruk ressursene til de 109 000 menneskene som er undersysselsatte.

– I dag jobber 43 prosent av kvinnene deltid. Vi kan ikke akseptere at mange må ta til takke med deltidsarbeid når de ønsker fulle stillinger, sier han og viser til LO og Arbeiderpartiets krav om kartlegging av deltidsbruken i kommuner og fylkeskommuner.

– Når vi får en slik oversikt må neste skritt være å finne tiltak som kan iverksettes for å redusere uønsket deltid.

Ti likestillingspunkter I sommer har LO–lederen utfordret kommunene til økt likestilling. Og han har lansert ti punkter som kan bidra til det. Ett av dem er å få flere kvinner inn i kommunestyrene og i kommunale maktposisjoner. Han vil også at kommunene skal utarbeide likestillingsplaner, at tilbud om krisehjelp sikres og at det innføres gratis SFO–timer.

Ett annet forslag er å skape møteplasser for innvandrerkvinner og arbeidslivets parter.

– Det er helt nødvendig å få innvandrerkvinnene ut i arbeidslivet. Vi trenger ressursene deres. Det vil også være et viktig skritt for å bekjempe fattigdommen og bedre integreringen, mener Flåthen.

Han oppfordrer også kommunene til å opprette nærings– og sysselsettingsplaner som har tiltak for innvandrere.

Hydro-opsjoner

Den mest aktuelle ikke–valgkampsaken har dreid seg rundt Hydro–ledelsens 210 millioner kroner i opsjoner.

LO–lederen vil ikke uttrykke noen form for mistillit til Eivind Reiten verken som Hydro–sjef eller som framtidig styreleder for Statoil Hydro. For han er det avgjørende at Reiten har tillit hos de tillitsvalgte og ansatte. Og hos Flåthen er det ingen tvil om at Reiten er kvalifisert for jobben.

– Men han må innse at det han har gjort med lønninger og opsjoner har gått utover hva vi kan akseptere i Norge. Og vi må kunne kreve at de lederne som forvalter våre naturressurser viser et spesielt samfunnsansvar. Jeg vil ikke gå så langt som statsministeren å betrakte dem som tillitsvalgte. Men, de utøver et tillitsverv, fastslår han.

– Jeg håper at saken og regjeringens håndtering av den, har gitt signaler til resten av næringslivet. Dette er ikke noe mer akseptabelt i næringslivet hvor staten ikke er medeier.

Men, legger han til:

– Det er blåøyd å tro at lønnsutviklingen for ledere ikke blir tema i kommende tariffoppgjør.

Også nøkterne ledere Flåthen er likevel stort sett fornøyd med norske næringslivsledere.

– Det store flertallet leder mindre og mellomstore bedrifter. Her finner du mange gode og nøkterne mennesker som også ser betydningen av den norske samarbeidsmodellen. Og nettopp dette samarbeidet mellom dyktige tillitsvalgte, ansatte og ledelsen gjør norske virksomheter produktive og konkurransedyktige til tross for et relativt høyt kostnadsnivå, mener Flåthen.

– Og i den grad man tar i bruk opsjoner og bonusordninger, må alle som er med på verdiskapningen omfattes. Ikke bare en håndfull ledere!

Dialog med Valla

At det kan blåse på toppene har også LOs ledelse fått oppleve i år. Roar Flåthen legger ikke skjul på at det har vært en tøff tid både for de ansatte og ledelsen.

– Og spesielt for Gerd–Liv. Vi har en god dialog med Gerd-Liv om hennes rolle og oppgaver framover. Hennes rolle vil være som andre tidligere LO-ledere, og som dem har hun mye å gi og vil være en ressurs i mange år framover.

– Nå er det mitt ansvar å dra organisasjonen videre. Og vi vokser også i motgang.

Han tror ikke at LO er svekket. Ute møter han optimistiske tillitsvalgte med stort driv og en klar forståelse for LOs betydning i samfunnet.

Vellykket rødgønt Og utfordringene står i kø fram mot LO–kongressen i 2009.

– Det er LOs oppgave å holde trøkket oppe på de viktige politiske sakene, slik at disse fire rødgrønne årene blir vellykkete. Ingen andre vil stå på barrikadene for lavlønn eller likelønn hvis ikke vi gjør det, påpeker Flåthen.

Han er urolig over en jevn renteøkning som nå for alvor begynner å ramme de som har svakest betalingsevne.

– Vi tåler den renta vi har nå, men finanspolitikken må følges nøye i tida framover.

AFP ikke reddet

AFP er trolig den største enkeltsaken. Han advarer alle mot å tro at AFP er reddet og berømmer «opposisjonen» i fagbevegelsen som synliggjør hvor viktig denne saken er for LO.

– Vi har ennå ikke pratet med arbeidsgiverne. Den kampen gjenstår. Og de har flere ganger gitt signaler om at AFP er alt for kostbar.

Målet for Flåthen er helt klart:

– Vi vil ha en AFP–ordning som sikrer sliterne en verdig avgang. Og det må være en ordning som er sikret for framtida, uavhengig av kommende regjeringer.

Mange av sliterne finner du innen helse– og omsorgsektoren. Her har du også en rekke organisatoriske utfordringer og høy bruk av deltid.

Gasskraft – Miljø er en annen stor sak hvor LO skal være en pådriver. Alt av miljøtiltak kan ikke være kommersielt lønnsomt og her er det viktig at staten går inn og bruker ressurser. Dette gjelder blant annet CO2–rensing av gasskraftverk, sier LO–lederen. Han trekker fram den store tilgangen på rimelig kull som en hovedutfordring for det globale miljøet og advarer mot bare å tenke på oss selv

– Vi er nødt til å ta et ansvar for rensing av kraftverk også i den tredje verden, utfordrer Flåthen. Samtidig må vi styrke og videreutvikle vår egen industri her hjemme. Legges denne produksjonen andre steder vil den forurense langt mer, fastslår en engasjert LO–leder.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.08.2007
10:42
16.12.2013 01:56Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Høyre-politikeren kommer med en advarsel til venstresida på 1. mai

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Privat

«Det er 1. mai, og jeg tenker på mamma, en vaskedame»

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Jan-Erik Østlie

«Vi er ikke alle i samme båt. Noen er i en yacht», sier Rødt-lederen i sin 1. mai-tale

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte


Flere saker