JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter offentlig sosial dumping

LO Stat i Oppland frykter at ambulansetjenester på anbud er et system for å legitimere at det offentlige driver med sosial dumping.

Harde konflikter om lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte i ambulansetjenesten i Gudbrandsdalen har fått LO Stat lokalt til å spørre om anbudsordningen er til fare for publikums helse og sikkerhet, og om de ansatte ofres i kampen for kostnadskutt. De utfordrer nå de politiske partiene til å jobbe for at det offentlige tar tilbake tjenesten når neste anbudsrunde starter i 2009. mandag møtes helseforetak, ansatte og politikere til debatt på Otta.

Konkurs

Da selskapet som drev ambulansene i Nord-Gudbrandsdalen gikk konkurs tidligere i år, kom firmaet Namsos Trafikkselskap på banen. Selskapet har vunnet anbudsrunder om ambulansetjenester flere steder i landet, med lavere lønn til de ansatte som sitt fremste konkurransefortrinn.

De ansatte i Nord-Gudbrandsdalen følte seg presset til å gå inn på kontraktene selskapet tilbød, selv om de gikk ned rundt 35.000 kroner årlig i lønn. Dette har fått LO Stat lokalt til å reagere, og de krever nå at ambulansetjenesten gjøres til en del av det offentlige helsetilbudet.

Sykehuset Innlandet har vært under press på grunn av bråket i Nord-Gudbrandsdalen, og har ifølge Gudbrandsdølen Dagningen signalisert at det er aktuelt å slutte med å konkurranseutsette ambulansetjenestene når neste mulighet byr seg i 2009.

Trafikkfarlig

Jørund Hassel i LO Stat Oppland mener det er flere betenkelige sider med anbudsordningen slik den fungerer i Helse Innlandet.

– Skiftordningen hos de private er døgnlange vakter, der de ansatte kan risikere å gå 24 timer uten søvn. Dette er ikke akkurat helsefremmende arbeidsbetingelser, i tillegg til at det kan være direkte trafikkfarlig å kjøre bil etter så mange timer på jobb, sier han.

Hassel mener også at man ikke kan snakke om like konkurransevilkår dersom helseregionene synes det er greit at private firmaer opererer med døgnlange vakter, mens det offentlige må forholde seg til regelverket i arbeidsmiljøloven. Lovens utgangspunkt er at ingen skal jobbe mer enn ni timer i strekk.

Anbud uegnet

LO Stat mener det er på tide at politikerne tar stilling til om anbud som system er egnet for å ivareta befolkningens behov for trygghet for egen helse.

– Det handler også om at alle har krav på ambulansepersonell med samme kompetanse, uansett hvor man bor og hvem som driver ambulansetjenesten, sier Hassel. Han peker på at når ansatte må drive etterutdanning på fritida vil det bli store variasjoner.

– Vi mener det beste ville være en nasjonal instans som har ansvaret for å lære opp personell, samt sertifisere og kontrollere en så viktig tjeneste som ambulanse, sier Jørund Hassel.

Politisk bevegelse

Før valget i 2003 var det bare SV, Venstre og RV lokalt som støttet LO Stats forslag for ambulansetjenesten. Nå har Arbeiderpartiet snudd, og lover i sitt valgprogram for kommende periode at de vil at ambulansetjenesten skal være et offentlig ansvar, og være garantert en økonomi som sikrer et likeverdig tilbud i hele fylket.

Annonse

Flere saker

Annonse