Tilbakeslag for fagbevegelsen
Det svenske bygningsarbeiderforbundets blokade i Vaxholm var et hinder for friheten til å tilby tjenester i EUs indre marked, konstaterer EF-domstolen.
Ifølge EF-domstolen aksjonerte de svenske bygningsarbeiderne på et så uklart grunnlag, at det latviske byggefirmaet Laval un Partneri Ltd ikke kunne få klarhet i sine forpliktelser med hensyn til minstelønn. Domstolen kan ikke akseptere de kollektive kampskritt som ble gjennomført, framgår det av dommen som falt i dag formiddag.
«Slik handling i form av en blokade utgjør en inngripen i friheten til å tilby tjenester som i den foreliggende sak ikke er begrunnet i hensynet til den allmenne interessen om å beskytte arbeidstakerne», heter det i pressemeldingen fra EF-domstolen.
Kjernen i saken er at det etter traktatens artikkel 49 eksisterer fri etableringsrett. Artikkelen inneholder et forbud mot restriksjoner som hindrer fri utveksling av tjenester innenfor fellesskapet. Det framgår av dommen at kollektive kampmidler ikke i seg selv inneholder en urettmessig begrensning av den frie bevegelighet. Men i det avgjørende premisset heter det:
«Kollektive kampskritt kan imidlertid ikke begrunnes med hensvisning til det tvingende allmenne hensyn om å beskytte arbeidstakerne, når de lønnsforhandlinger som de kollektive kampskritt har til formål å gjennomføre i forhold til en virksomhet som har hjemsted i en annen medlemsstat, inngår i en nasjonal kontekst, som er kjennetegnet av at det ikke finnes bestemmelser av noen som helst art (...) og det i praksis gjøres umulig eller urimelig vanskelig for en slik virksomhet å få klarhet i hvilke forpliktelser den skal overholde med hensyn til minstelønn».
Krever lovendring
Dommen mottas i svensk fagbevegelse med et krav om at den svenske utstasjoneringsloven må forandres.
– Hvis ikke den svenske loven blir forandret, vil svenske og utenlandske virksomheter få ulike vilkår i det svenske arbeidsmarkedet, noe som åpner for forverringer, sier Wanja Lundby-Wedin, leder i svensk LO, i en pressemelding.
Hun er overrasket over at den svenske utstasjoneringsloven kunne få slike konsekvenser for kollektivavtalene.
TCOs sjefsjurist Ingemar Hamskär mener også at loven må forandres. Ellers er det en åpenbar risiko for at Sverige åpnes for sosial dumping fra utenlandske virksomheter med dårligere avtaler. I Danmark er dette løst lovteknisk slik at den for arbeidstakerne beste tariffavtalen alltid skal gjelde, framholder Hamskär overfor nettstedet europaportalen.se.
Grunnleggende rettighet
Dommen understreker som i Viking-dommen i forrige uke, at kollektive kampaksjoner er en grunnleggende rettighet. Men den sier også at man kan ikke gå til slike tiltak overfor en utenlandsk arbeidsgiver, hvis man ikke gjør det samme overfor svenske arbeidsgivere i samme situasjon.
De svenske arbeidsgiverne som har ført saken mot bygningsarbeiderforbundet, og det latviske utenriksdepartementet har hele tiden hevdet at aksjonsretten i den konkrete sak ble brukt til det de kaller sosial proteksjonisme. Altså ikke en rent faglig kamp, men en kamp for å bevare svenske arbeidsplasser for svenske arbeidstakere. De vant saken og fikk rett i deler av den.
Detaljstyrer nasjonal arbeidsrett Ifølge LO-advokat Einar Stueland er det usikkert hvilke konsekvenser dommen vil få for norsk arbeidsrett som skiller seg fra den svenske. I Sverige betyr domstolens avgjørelse at den kan føre til ulike vilkår i arbeidsmarkedet.
– Det er ikke sikkert konsekvensene blir så store i Norge. Og jeg er ikke enig i Nei til EUs uttalelse om at dommen er en trussel mot den nordiske avtalemodellen, sier Stueland.
Han oppfatter det som helt klart i dommen er at den ikke skaper problemer for systemet med allmenngjøring av tariffavtaler. Samtidig reagerer LO-advokaten på at EF-domstolen i denne dommen detaljstyrer nasjonal arbeidsrett. I forrige ukes Viking-dom ga domstolen mer generelle retningslinjer.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie