Tilbakeslag for fagbevegelsen
Det svenske bygningsarbeiderforbundets blokade i Vaxholm var et hinder for friheten til å tilby tjenester i EUs indre marked, konstaterer EF-domstolen.
Ifølge EF-domstolen aksjonerte de svenske bygningsarbeiderne på et så uklart grunnlag, at det latviske byggefirmaet Laval un Partneri Ltd ikke kunne få klarhet i sine forpliktelser med hensyn til minstelønn. Domstolen kan ikke akseptere de kollektive kampskritt som ble gjennomført, framgår det av dommen som falt i dag formiddag.
«Slik handling i form av en blokade utgjør en inngripen i friheten til å tilby tjenester som i den foreliggende sak ikke er begrunnet i hensynet til den allmenne interessen om å beskytte arbeidstakerne», heter det i pressemeldingen fra EF-domstolen.
Kjernen i saken er at det etter traktatens artikkel 49 eksisterer fri etableringsrett. Artikkelen inneholder et forbud mot restriksjoner som hindrer fri utveksling av tjenester innenfor fellesskapet. Det framgår av dommen at kollektive kampmidler ikke i seg selv inneholder en urettmessig begrensning av den frie bevegelighet. Men i det avgjørende premisset heter det:
«Kollektive kampskritt kan imidlertid ikke begrunnes med hensvisning til det tvingende allmenne hensyn om å beskytte arbeidstakerne, når de lønnsforhandlinger som de kollektive kampskritt har til formål å gjennomføre i forhold til en virksomhet som har hjemsted i en annen medlemsstat, inngår i en nasjonal kontekst, som er kjennetegnet av at det ikke finnes bestemmelser av noen som helst art (...) og det i praksis gjøres umulig eller urimelig vanskelig for en slik virksomhet å få klarhet i hvilke forpliktelser den skal overholde med hensyn til minstelønn».
Krever lovendring
Dommen mottas i svensk fagbevegelse med et krav om at den svenske utstasjoneringsloven må forandres.
– Hvis ikke den svenske loven blir forandret, vil svenske og utenlandske virksomheter få ulike vilkår i det svenske arbeidsmarkedet, noe som åpner for forverringer, sier Wanja Lundby-Wedin, leder i svensk LO, i en pressemelding.
Hun er overrasket over at den svenske utstasjoneringsloven kunne få slike konsekvenser for kollektivavtalene.
TCOs sjefsjurist Ingemar Hamskär mener også at loven må forandres. Ellers er det en åpenbar risiko for at Sverige åpnes for sosial dumping fra utenlandske virksomheter med dårligere avtaler. I Danmark er dette løst lovteknisk slik at den for arbeidstakerne beste tariffavtalen alltid skal gjelde, framholder Hamskär overfor nettstedet europaportalen.se.
Grunnleggende rettighet
Dommen understreker som i Viking-dommen i forrige uke, at kollektive kampaksjoner er en grunnleggende rettighet. Men den sier også at man kan ikke gå til slike tiltak overfor en utenlandsk arbeidsgiver, hvis man ikke gjør det samme overfor svenske arbeidsgivere i samme situasjon.
De svenske arbeidsgiverne som har ført saken mot bygningsarbeiderforbundet, og det latviske utenriksdepartementet har hele tiden hevdet at aksjonsretten i den konkrete sak ble brukt til det de kaller sosial proteksjonisme. Altså ikke en rent faglig kamp, men en kamp for å bevare svenske arbeidsplasser for svenske arbeidstakere. De vant saken og fikk rett i deler av den.
Detaljstyrer nasjonal arbeidsrett Ifølge LO-advokat Einar Stueland er det usikkert hvilke konsekvenser dommen vil få for norsk arbeidsrett som skiller seg fra den svenske. I Sverige betyr domstolens avgjørelse at den kan føre til ulike vilkår i arbeidsmarkedet.
– Det er ikke sikkert konsekvensene blir så store i Norge. Og jeg er ikke enig i Nei til EUs uttalelse om at dommen er en trussel mot den nordiske avtalemodellen, sier Stueland.
Han oppfatter det som helt klart i dommen er at den ikke skaper problemer for systemet med allmenngjøring av tariffavtaler. Samtidig reagerer LO-advokaten på at EF-domstolen i denne dommen detaljstyrer nasjonal arbeidsrett. I forrige ukes Viking-dom ga domstolen mer generelle retningslinjer.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm