JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV og Sp tror ikke på Fafo

Oslo: Striden om veto mot EUs tjenestedirektiv ligger fortsatt som en udetonert bombe under regjeringen. Fafos konsekvensutredning rokker ikke motstanden i SV og Sp.

Av JAN INGE KROSSLI og KJETIL ELSEBUTANGEN, ANB

Fafo konkluderer i en fersk utredning med at det omstridte direktivet ikke vil ha noen direkte eller selvstendig betydning for arbeidsrettslige spørsmål.

Det samme gjelder for regjeringens handlingsplan mot sosial dumping, skriver Dagsavisen.

Selvstendig

Per Østvold mener SV fortsatt bør gå inn for å legge ned veto mot tjenestedirektivet i regjeringen.

– SV må ta et selvstendig standpunkt. Kamp mot sosial dumping er så viktig for partiet at SV bør stå på sitt syn om norsk veto mot direktivet, mener Østvold.

Han sitter i SVs sentralstyre, og er leder i Transportarbeiderforbundet i LO.

Østvold er ikke overrasket når Dagsavisen refererer hovedkonklusjonene i utredningen.

– Det er ganske forutsigbart at Fafo havner ned på at tjenestedirektivet ikke vil være problematisk for Norge. De har vært veldig klart pro EU og EØS, og har hatt få motforestillinger mot direktivet. Jeg skal selvfølgelig lese utredningene nøye. Jeg har vært meget skeptisk til tjenestedirektivet, og tviler på at jeg vil skifte mening, sier Østvold.

Krever ny utredning

Senterpartiets stortingsrepresentant Dagfinn Sundsbø mener Fafos mandat har vært for smalt. Fafo har kun vurdert hvilke konsekvenser tjenestedirektivet kan ha for regjeringens handlingsplan mot sosial dumping.

– De har ikke vurdert om direktivet kan føre til sosial dumping generelt. Det er helt klart en svakhet, sier Sundsbø.

Han mener det ikke er noen grunn til å avblåse debatten, og mener andre eksterne aktører nå bør foreta en ny utredning av direktivet.

Det eneste problemet Fafo peker på i sin utredning, er bruken av såkalte «antikontraktørklausuler», som skal forhindre en undergraving av lønns- og arbeidsvilkår i offentlige anbudsrunder. Dersom tjenestedirektivet blir gjort gjeldende i Norge, må sannsynligvis bruken av slike klausuler opphøre.

Ny høring?

Det ligger også an til strid i regjeringen - og med LO - om hvorvidt tjenestedirektivet skal sendes ut på ny høring. Statssekretær Annelene Svingen (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet sier det ikke er lagt opp til noen ny høringsrunde.

Så sent som i sin tariffuttalelse 19. februar fastslo LO nettopp at de «forutsetter at det (direktivutkastet) sendes på ny høring før det tas endelig standpunkt».

Per Østvold forutsetter også at regjeringen sender saken ut på ny høring.

Regjeringen har høstet kritikk for å be nettopp Fafo utrede konsekvensene av tjenestedirektivet. Forskningssjef Jon Erik Døvik og andre fra Fafo har tidligere sagt at tjenestedirektivet er helt uproblematisk for norsk arbeidsliv, og kritikere mener regjeringen dermed visste hvilket svar den ville få ved å gi oppdraget til Fafo.

– Fafo har den kunnskapen vi trenger. De kan disse spørsmålene, sier statssekretær Svingen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse