Mer penger til kommunene
Kommunene får et kraftig økonomisk løft neste år. Videre skal det satses på samferdsel, miljøvern og kampen mot fattigdom.
Dette er det, etter det Avisenes Nyhetsbyrå kjenner til, bred enighet om blant de rødgrønne partiene. Men det er en tøff dragkamp om nivået på bevilgningene og hvilke andre saker som skal prioriteres.
Søndag samles regjeringen til den første budsjettkonferansen om statsbudsjettet for 2009. Det tegner til å bli et strammere budsjett enn årets, og dermed blir det vanskelig å finne plass til godbitene som er egnet til å trekke velgere i et valgår.
Finansminister Kristin Halvorsen vil måtte holde ekstra igjen på oljemilliardene. Faren for ytterligere økt rente er åpenbart til stede. Det strømmer heller ikke så mye penger inn på oljefondet som tidligere antatt, og dermed blir avkastningen som kan brukes innenlands lavere.
Regjeringen vil ventelig ha 10-12 milliarder «frie» kroner å rutte med neste år. Dette monner ikke stort når alle gode ønsker og de gjenstående løftene i Soria Moria-erklæringen skal innfris.
Mer til kommunene
Kommunene vil bli tilført flere milliarder kroner ekstra neste år. Bare det å oppfylle løftet om full barnehagedekning til en lavere pris vil koste to-tre milliarder kroner. De rødgrønne politikerne er videre svært så opptatt av å sette kommunene i stand til å gi innbyggerne en god skole og en verdig eldreomsorg.
Arbeiderpartiets folk er spesielt bekymret over at det fortsatt finnes svømmebasseng uten vann i flere kommuner. SVs folk er skuffet over at skolene ikke har fått en stor nok andel av den økonomiske kaka i kommunene. Mange i SV ønsker å tvinge kommunene til en mer skolevennlig fordeling, men Senterpartiets folk slår kraftig ring om den lokalpolitiske handlefriheten.
Forsvaret må vente
Det er stor uenighet mellom de tre partiene om hva som bør prioriteres neste år. Den interne striden om forsvarsbudsjettet går i realiteten på overtid. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har i utgangspunktet lovet å legge fram proposisjonen om framtidens forsvar før påske, men det rekker hun ikke. Finansminister Kristin Halvorsen har sagt nei til å gi Forsvaret spesialbehandling i forkant av dragkampen i budsjettkonferansen på Jevnaker. Dermed blir forsvarsproposisjonen tidligst klar 29. mars.
SV ønsker å redusere den økonomiske rammen for Forsvaret med flere milliarder, mens forsvarsfolkene i både Ap og Sp kjemper for å øke rammen med 1,4 milliarder kroner på toppen av dagens bevilgning på 31,5 milliarder kroner.
Vei og bane
Regjeringen vil trolig plusse på en drøy milliard kroner ekstra på samferdselsministerens budsjett. Mesteparten av dette vil nok gå til jernbaneinvesteringer, både for å følge opp klimaforliket og for å tilfredsstille SV i en tid hvor partiet sliter på meningsmålingene. Men sterke krefter i Senterpartiet og ute på Arbeiderpartiets grunnplan ivrer for å investere ekstra i nye og bedre veier.
SV ønsker på sin side å prioritere det klassiske miljøvernarbeidet. Det betyr mer penger på Miljøverndepartementets budsjett på toppen av klimasatsingen i flere andre departementer.
Regjeringen står samlet om at det nå skal tas nye grep for å bekjempe fattigdom. Det vil antakelig skje i form av bedre bostøtte og sosialhjelpssatser.
SV vil videre stå hardt på å rette opp det såkalte hvileskjæret, som innebar kutt på forskning og høyere utdanning under daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal. Dette ønsket er ikke like utbredt i Sp og Ap.
Fars permisjon
Det synes å være bred enighet blant de rødgrønne om at foreldrepermisjonsordningene må bli bedre, men den nye barneministeren må nok se i øynene at løftene i Soria Moria ikke blir fullt ut innfridd. Det store spørsmålet er om det blir om Anniken Huitfeldt vil prioritere å gi fedrene flere ukers permisjon eller selvstendig opptjeningsrett uavhengig av mødrenes tilknytning til arbeidslivet.
Arbeiderpartiets strateger er veldig opptatt av å få dreis på sykehussektoren. Helseminister Sylvia Brustad har gjort det klart at sykehusene må klare seg med årets bevilgning og at fjorårets underskudd på 1,5 milliarder kroner må hentes inn ved tilsvarende kutt. Dersom Brustad lykkes med å få sykehusene til å omstille seg i år vil de kunne se fram til en viss økonomisk påskjønning neste år.
Det store slaget om 2009-budsjettet vil ikke stå før på regjeringens neste budsjettkonferanse i slutten av august. Det er nemlig flere usikkerhetsfaktorer og mørke skyer på den internasjonale himmelen enn normalt. Mange viktige forutsetninger kan dermed endre seg innen den tid. (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus