JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sør-Koreas skyggeside

De lager våre TV’er, telefoner, oljerigger og marinens nye logistikkfartøy. Men rettighetene til arbeidstagerne i Sør-Korea er blant de dårligste i verden.10.10.2013
14:41
17.12.2013 00:06

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Et 50-talls statsansatte sitter rolig på en parkeringsplass i Seoul i Sør-Korea og holder varsomt et stearinlys hver. Samtidig: Politibusser er parkert inn til gatehjørnet for å sperre innsynet. Det kryr av politifolk med skjold.

Medlemmene fra statsforbundet i Sør-Korea har vært her de siste 18 mandagene, de protesterer mot regjeringens siste avvisning. En tiårig konflikt skulle få sin avslutning i sommer, i stedet er frontene steilere enn noen gang.

Dette er landet som gir oss våre billige flatskjerm-TV’er og telefoner. Oljerigger for Statoil, og logistikkskip for Forsvaret. En suksesshistorie. Men bak den økonomiske suksessen skvises de svake fagforeningene hardt.

Situasjonen er desperat. I vår gikk det så langt at leder Kim Jungnam i statsforbundet Korean Government Employees’ Union (KGEU) valgte å ty til sultestreik for å markere alvoret i situasjonen. Han endte på sykehus.

Konflikten startet i 2004, da den sittende regjeringen ville innføre en lov som drastisk reduserte fagforeningenes rettigheter. Fagbevegelsen gjennomførte en endagsstreik.

Reaksjonen fra regjeringen var nådeløs: 500 fikk sparken og 4000 andre fikk ulike former for straff.

KGEU organiserte mange av de som mistet jobben. Fortsatt, nesten ti år senere, nektes 135 av dem å gå tilbake til jobben sin. KGEU står ved dem.

På bakgrunn av dette, nekter regjeringen å anerkjenne KGEU som forbund.

KGEU mener regjeringen bruker det som en unnskyldning og at grunnen egentlig er at forbundet kritiserer regjeringens politikk.

Retten til å organisere oppsagte medlemmer er for øvrig en grunnleggende rettighet internasjonalt, hjemlet i en konvensjon fra FNs arbeidslivsorganisasjon ILO.

Det betyr ikke så mye i Sør-Korea, som anerkjenner bare 28 av 189 ILO-konvensjoner.

Tiger

Sør-Korea er en av de såkalte asiatiske tigrene: Land med voldsom vekst i økonomien. Infrastrukturen er på topp og utdanningsnivået er høyt. Rettighetene til ansatte står det dårligere til med.

En nordmann som har jobbet mye i Sør-Korea beskriver de tøffe forholdene:

– Påpeker du mangler ved en ansatts arbeid, ser du ham ikke igjen neste dag. Da har han mistet jobben, forteller han.

Den uavhengige organisasjonen World Economic Forum plasserer Sør-Korea som en versting. De rangerer landet som 132 av 148 når det gjelder forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstager.

Fagforeninger motarbeides, organisasjonsgraden er på bare 10 prosent.

De enorme konglomeratene i Sør-Korea har mye makt. Samsung, Huyndai, Daewoo, LG og de andre utgjør rundt 80 prosent av landets økonomi.

Selskapene er involvert i «alt». Forbrukerelektronikk, verft, bilfabrikker, flyselskap – listen er endeløs. Disse selskapene har tette bånd til politikken.

KGEU ble sist avvist av regjeringen nå i sommer. Mistanken i forbundet er at president Park Geun-hye har grepet inn og sagt nei. Hun er datter av tidligere diktator Park Chung-hee og representerer det mest konservative partiet.

Fikk sparken

I KGEU’s lite prangende lokaler i Seoul, jobber Yun Seon Mun som politisk sekretær. Den milde og vennlige mannen er en av de 135 som fortsatt er oppsagt fra jobben sin.

Etter streiken i 2004 mistet han jobben i sosialtjenesten i Ulsan. I de ti årene som har gått, har han jobbet på forbundskontoret i Seoul.

Han synes situasjonen er frustrerende.

– Vi kunne ha jobbet for det koreanske folket! Regjeringa må forstå at dette forbundet ikke bare er til for seg selv, men for det beste for befolkninga.

Seon Mun mener demokratiet i Sør-Korea går i feil retning etter diktaturets fall på slutten av 80-tallet. Etter forrige valg er det avslørt at landets etterretningsorganisasjon påvirket nettdebatter til fordel for presidenten som ble valgt.

– Den avsløringen gjør at jeg konkluderer med at dette landet har gått tilbake til tiden før demokratiseringen. Dette er ikke den regjeringen som folket ønsker, sier han.

Mangler tillit

President Kim Jungnam i KGEU mener at det er en grunnleggende tillitskrise mellom myndighetene og fagbevegelsen.

Den senete mannen kjemper en tung kamp. Han føler regjeringas siste beslutning om å nekte å godkjenne KGEU som fagforening er et svik.

– Etter at dette forbundet ble dannet, har vi prøvd å endre den byråkratiske kulturen, for å jobbe mer for folket. Dette skremmer regjeringa. Den enser ikke landets framtidige behov, kun sine egne, kortsiktige interesser, sier Jungnam.

Støtten fra internasjonal fagbevegelse har vært stor, noe Jungnam er takknemlig for. Han forteller at situasjonen til KGEU følges nøye av resten av koreansk fagbevegelse.

– Dette handler om kjernen av faglige rettigheter: Å bli medlem i et forbund, løse problemer gjennom forhandlinger og å snakke med arbeidsgiver, sier han.

KGEU har gått kraftig i mot regjeringens privatiseringspolitikk, og har jobbet mot den bruken av irregulær arbeidskraft. Men enn så lenge er det kamp for de helt grunnleggende rettighetene som gjelder.

Hastverk

Jeoung Bo Hoon leder arbeidet med å få gjeninnsatt de 135 oppsagte. Han har dårlig tid.

– Mange av disse menneskene blir pensjonister om to-tre år. Om de ikke har fått jobben tilbake innen den tid, vil de ikke bli statspensjonister og ikke motta pensjon. Samtidig ønsker vi at de skal få tilbake statusen som statsansatte, sier han.

Bo Hoon tror politikerne er redd KGEU vil få for stor makt om de vinner fram og får gjeninnsatt de oppsagte medlemmene. Det siste eksempelet på det er et lovforslag fra en representant i parlamentet, som skal gi de 135 jobben tilbake.

Til tross for stor støtte i nasjonalforsamlingen, har forslaget blitt stoppet. Bo Hoon mener det er regjeringen som har satt ned foten.

– Vårt forbund prøver å reformere offentlig sektor. Det truer regjeringen. Den prøver å holde oss nede, oppsummerer han.

Det Sør-Koreanske arbeidsdepartementet og Daewoo-verftet har begge fått oversendt spørsmål om å kommentere denne artikkelen og KGEUs påstander. De hadde ikke svart på henvendelsen innen vi gikk i trykken.

Mange faktorer

Arbeidsforsker Roh Kwangpyo mener det er flere faktorer som gjør forholdene for fagforeninger vanskelige i Sør-Korea:

Den relativt korte erfaringen med demokrati, sosiale faktorer og den spente situasjonen med Nord-Korea.

– Fagforeninger er anerkjent i lovverket, men det er et gap mellom loven og realiteten. Fagforeninger er ikke allment akseptert, og det er underliggende sosiale faktorer som motarbeider fagforeninger, sier han.

Det blir heller ikke lettere av de tette båndene mellom politikere og de store konglomeratene.

– Det er en utbredt oppfatning at om det går bra for konglomeratene, så går det bra for nasjonen. Det ødelegger balansen mellom arbeidstagere og arbeidsgivere, forteller han.

Det andre statsforbundet «plager» ikke regjeringa med å kritisere politikken, slik KGEU gjør. Det er årsaken til problemene, mener Kwangpyo.

– Regjeringa sier årsaken til at de ikke anerkjenner KGEU er at de organiserer de oppsagte medlemmene. Men det er bare noe de sier. Den egentlige årsaken er at de virkelig ikke liker KGEU, sier han.

Direktøren mener press fra OECD, EU og fagbevegelse i andre land er en viktig årsak til at KGEU i det hele tatt er i en prosess for å bli anerkjent.

– Det KGEU ønsker, er en behandling i tråd med den globale standarden. Sør-Korea er helt klart et land som ikke beskytter arbeidstagernes rettigheter. Situasjonen blir heller ikke bedre, og det kan fortsette slik i lang tid, sier han.

Men med velstandsøkning vil dette bli et større problem, spår han:

– Etter hvert som økonomien vokser, vil folk bli mer opptatt av sosiale spørsmål. Det er et stort økonomisk gap mellom arbeidere og konglomeratene. Denne konflikten vokser, og det er allerede i gang, advarer han.

Ferskt demokrati

Det er flere enn fagbevegelsen som mener demokratiet har for svake kår i Sør-Korea. 750 jurister utgjør organisasjonen «Advokater for et demokratisk samfunn» i Sør-Korea. De fører en rekke saker som går på demokrati- og menneskerettighetsspørsmål.

Advokat Kwon Young Gook er en av dem, og han tegner et dystert bilde av demokratiets stilling i landet.

– Demokratiet har ikke «satt seg» i Sør-Korea, og det institusjonelle systemet for mennesker som trenger hjelp er ikke utviklet. Minoriteter diskrimineres, og situasjonen for menneskerettighetene forverres. Vi er nå nesten tilbake til nivået på 70-tallet, da vi hadde et autoritært, militært regime, beskriver han.

Young Gook mener også mediene i Sør-Korea er under sterk statlig kontroll, og at retten til å samle seg eller demonstrere er kontrollert av politiet.

– Myndighetene garanterer ikke for de grunnleggende rettighetene til folket, og synes heller ikke det er viktig.

Han nevner som eksempel at det til enhver tid er en rekke demonstrasjoner utenfor rådhuset i Seoul, store som små. Men politiet blokkerer tilgangen til disse med busser og mannskap, slik at forbipasserende verken ser eller har særlig mulighet til å ta del i disse demonstrasjonene.

– Mediene styres ved at en komité bestående av politikere fra partiet med regjeringsmakt velger ledelsen i de ulike tv-stasjonene. De desidert største avisene tilhører høyresiden, og disse tar mesteparten av inntektene. Som en konsekvens hører eller leser vi nesten aldri kritikk av myndighetene eller de store konglomeratene, sier han.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

Etter markeringa på gatehjørnet, som endte med sammenstøt og en arrestasjon, oppsummerer president Jungnam situasjonen for fagbevegelsen i Sør-Korea: – Dette er maktens ansikt i Sør-Korea. Alle har rett til å samle seg, men politiet nekter oss det. Det skjer overalt og hele tiden i dette landet. I Sør-Korea er det å holde munnen igjen den eneste måten å leve sikkert på. Å komme igjennom dette, krever mye mot.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.10.2013
14:41
17.12.2013 00:06Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker