700 Rec-ansatte må gå
De 700 Rec-ansatte på Herøya, I Narvik og Glomfjord som har vært permittert siden i sommer får ikke komme tilbake på jobb. Fabrikkene blir lagt ned. Industri Energi etterlyser statlig redningsaksjon.
einar.fjellvik@lomedia.no
På et styremøte i går kveld vedtok solcelleselskapet å legge ned den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik. De ansatte fikk beskjeden på allmøter klokka åtte i dag morges.
Gårsdagens styrevedtak betyr at antall Rec-ansatte i Norge blir mer enn halvert, fra 1.200 til 500. Det som blir igjen av produksjon her til lands er to waferfabrikker på Herøya og en i Glomfjord – der det norske solcelleeventyret startet i sin tid.
Skuffelse på Herøya
– Min umiddelbare reaksjon er skuffelse over at de ikke klarte å holde liv i fabrikk en og fabrikk to, sier leder Thor Oscar Bolstad for Herøya Industripark til Nettavisen onsdag morgen.
Han har likevel tro på at det arbeidet som nå gjøres for å få ned kostandene vil gjøre at de to gjenværende fabrikkene på Herøya ved Porsgrunn kan overleve.
Presset marked
I løpet av de 15 årene Rec har eksistert har selskapet vokst fra et lokalt initiativ i Glomfjord i Nordland til å bli et av verdens største solenergiselskaper. De siste årene har imidlertid selskapet slitt voldsomt i et hardt presset marked for solenergi. Økonomiske nedgangstider i Europa, sammen med økt konkurranse fra Kina har gjort at både Rec og andre aktører i solcellemarkedet sliter voldsomt med å tjene penger. I tredje kvartal i år gikk driften med et underskudd på nesten 1,3 milliarder kroner, viser regnskapstall som ble lagt fram i morges.
LO-kritikk
Både LO-leder Roar Flåthen og lederen for fagforbundet Industri Energi har tidligere kritisert Rec, og hovedeier Orkla, for å være for raske på labben med å legge ned produksjon i Norge.
– Dette betyr at norsk solenergiindustri står ved et viktig veiskille, og vi må nå få en debatt hvordan en slik framtidsnæring kan fortsette her i landet, sa LO-leder Roar Flåthen da Rec i september varslet at produksjonen i Norge kunne bli helt eller delvis nedlagt.
– Det er skuffende og feil av Rec ikke å satse mer helhjertet og langsiktig på solindustri i Norge. Solenergi er en næring med et strålende potensial, sa Leif Sande den gangen.
LES OGSÅ: Stoltenberg frykter Rec bare er starten
Dømt til å tape
Blant finansanalytikere har det lenge vært ventet at Rec ville annonsere at virksomheten i Norge ville bli lagt ned – helt eller delvis.
– Slik markedssituasjonen er nå, er det ikke mulig å tjene penger på solenergi – enten virksomheten ligger i Kina, Tyskland, USA eller i Norge. Da er det til sjuende sist de som har størst finansielle muskler og mest tålmodighet som kommer til å vinne. Og da er REC dømt til å tape, sa analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets til NTB tirsdag.
Usikker framtid
Også administrerende direktør Ole Enger var utrygg på framtida for de gjenværende norske fabrikkene da han presenterte kvartalsregnskapet og nedleggingsplanene i formiddag. Han poengterte at det er langt dyrere å produsere ved de norske fabrikkene enn ved RECs fabrikker i Asia.
– Det er ikke til å legge skjul på at det blir krevende framover. Alle som er ansatt i REC vet at de må prestere måned for måned, og at virksomheten er i fare hvis vi ikke klarer å skape positive resultater. Jeg tror de ansatte forstår dette meget godt, og at de gjør det som er mulig for å bli mest mulig konkurransedyktige, sier Enger til NTB.
Solenergiselskapet Rec (Renewable Energy Corporation) ble grunnlagt i Glomfjord i Nordland i 1996.
Er i dag et av verdens største solenergiselskaper med 3.900 ansatte over hele verden.
Har produksjonsanlegg på Herøya i Telemark og i Glomfjord og Narvik. Har også viktige anlegg blant annet i USA og Singapore.
Orkla er selskapets største eier med nær 40 prosent av aksjene.
Produserer i hele verdikjeden innen solenergi og er verdens største produsent av superrent silisium og silisiumskiver (wafers).
Wafere er en viktig del av solcellepaneler og lages hovedsakelig av silisium. Multikrystallinske wafere brukes til å lage solceller, mens monokrystallinske wafere kan brukes både til å lage solceller med bedre ytelse og til integrerte kretser som benyttes i mikroprosessorer for PC-er og annet elektronisk utstyr.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim
«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning
HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen
NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.
NTB