Høyre freder ingen tiltak
Torbjørn Røe Isaksen garanterer ikke for noen av tiltakene mot sosial dumping, med unntak av allmenngjøring. Først vil han kutte kollektiv søksmålsrett.
frode.ronning@lomedia.no
Høyres Torbjørn Røe Isaksen er en heit kandidat til posten som arbeids- og sosialminister. Nå utdyper han hva Høyre vil gjøre med sosial dumping.
– Vi har tidligere sagt at vi vil beholde loven om allmenngjøring. Nå slår vi fast at vi vil videreføre den, sier Røe Isaksen.
Videre vil Frp og Høyre evaluere tiltakene mot sosial dumping, og se om de fungerer bra. Det gjør at LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen frykter den nye regjeringa vil bruke tida på evalueringer, og ikke nye offensive tiltak mot sosial dumping.
Røe Isaksen beroliger LO-nestlederen.
– Det er ingen fare for at vi legger alle nye tiltak til side, mens vi venter på evalueringen, sier han.
Som eksempler på ting som kan startes opp tidlig, nevner han forslaget om kompetansekrav for ulike bransjer, og styrking av Arbeidstilsynet.
Ingen fredning
Røe Isaksen vil ikke garantere for noen av ordningene som er innført for å bekjempe sosial dumping, men han går langt i å verne om flere av dem.
Høyre har stemt for en rekke av forslagene da de var oppe i Stortinget, mens andre har partiet stemt mot. Selv om Høyre har stemt mot noen ordninger, betyr det ikke at partiet nødvendigvis avskaffer disse verktøyene.
– Vi gikk mot innsyn og solidaransvar, men jeg ser det som unaturlig at vi reverserer disse tiltakene. Grunnen til at vi vil evaluere tiltakene, er at vi vil se effekten av dem, sier Røe Isaksen.
I går uttalte Frps Robert Eriksson til FriFagbevegelse at han vil se hvilke tiltak som virker, og hvilke som bare fører til mer byråkrati.
– Vil dere sette ut evaluering til eksterne forskere, eller vil dere bare vurdere dem internt i departementet?
– Det må bli opp til en ny statsråd, sier Røe Isaksen.
Mot kollektiv søksmålsrett
Han er konkret når det kommer til spørsmålet om kollektiv søksmålsrett. Dette dreier seg om å gi lokale fagforeninger rett til å ta opp saker på vegne av vikarer som er ansatt i ulovlige vikariater. LOs ønske med kollektiv søksmålsrett er å disiplinere arbeidsgivere til å gi faste kontrakter når loven faktisk krever det. Arbeidsgiverne gikk veldig hardt mot tiltaket.
– Det Høyre vil reversere, er kollektiv søksmålsrett. Det antar jeg også at den nye regjeringen vil legge fram, sier Røe Isaksen.
Han er mer usikker på Arbeidstilsynet rett til å gi gebyrer når arbeidsgivere bryter loven. Dette ble vedtatt av det rødgrønne flertallet i juni, og skal etter planen tre i kraft fra 1. januar.
De borgerlige partiene stemte mot forslaget, og argumenterte med at Stortinget burde ta en større, prinsipiell debatt om gebyrer før man innførte en ny ordning med gebyrer.
– Vi er ikke prinsipielt imot å gi Arbeidstilsynet adgang til å gi større gebyrer, men gebyrregimet i Norge har vokst, og Stortinget har lenge etterlyst en sak fra regjeringen om gebyrregimet, sier Røe Isaksen.
– Vil en ny regjering avlyse Arbeidstilsynets mulighet til å gi nye og større gebyrer til Stortinget har tatt denne prinsipp-diskusjonen?
– Tankene rundt dette vil jeg holde for meg selv, svarer Røe Isaksen.
Vil se på regionale verneombud
Røe Isaksen mener ei ny regjering må se på innretning på ordningen med regionale verneombud for hoteller, restauranter og renhold.
– Ordningen ble lagt under Arbeidstilsynet, og det er en bedre løsning enn det først forslaget, som var at de skulle bli ansatt av fagforeningene, sier Røe Isaksen.
Han sier at han like fullt forstår kritikken fra arbeidsgiverne som betaler for ordningen, gjennom et gebyr.
– Det er ikke rart at seriøse arbeidsgivere blir litt provosert. De får ei regning i posten, og må betale for kontroll av useriøse som ikke følger norsk lov. På andre områder er slik kontroll noe vi betaler for alle sammen gjennom skatten.
– Betyr det at du vil betale for ordningen over statsbudsjettet?
– Det er aktuelt å vurdere det, men da får vi problem i forhold til ordningen med regionale verneombud for bygg og anlegg som vi har hatt lenge, sier Røe Isaksen.
Det har vært regionale verneombud for bygg og anlegg helt siden februar 1981, da det ble vedtatt under den første regjeringen Brundtland (Ap). Denne ordningen finansieres også av arbeidsgiverne gjennom en avgift, men det er ro om ordningen, i motsetning til de nye vernombudene i de tre serviceyrkene.
Ser framover
Røe Isaksen lover at det ikke blir pause i kampen mot sosial dumping.
Han vil følge opp flere av forslagene fra den rødgrønne regjeringas tredje handlingsplan. Den ble lagt fram i mai og er mindre konkret enn de to første planene. Regjeringa har kommet kort i oppfølginga av den tredje planen.
– Det er naturlig å lage et bransjeprogram for transportsektoren, og ett for servering og uteliv, sier Røe Isaksen. Detaljene må vi komme tilbake til, sier han.
Slår tilbake mot skremselspropaganda
Røe Isaksen mener regjeringsplattformen beviser at Høyre står ved det partiet lover.
– Denne regjerings-erklæringa speiler det vi har sagt i flere år. De som har forsøkt å skremme med at Høyre sier én ting, men mener en annen, har blitt grundig tilbakevist, sier Røe Isaksen, og understreker at Frp er en seriøs regjeringspartner.
– Det jeg har sagt om at Frp ikke er en cowboy i arbeidslivspolitikken, det er riktig, påpeker Røe Isaksen.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes