JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over 3000 ut i streik

Mer enn 3000 lærere, sykepleiere, førskolelærere, forskere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og administrativt personell er i streik. Sykepleiere fra i morgen, lærere fra mandag.

19,5 time på overtid i meklinga i KS-oppgjøret kom ryktene om at lærerne er tatt ut i streik. Meklingsmann Dag Nafstad bekreftet 20.25 at det er streik.

SL og MFO sa nei Både Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes fellesorganisasjon sa nei til skissen fra meklingsmann Dag Nafstad da de møttes før klokka 20.00. Men Arnfinn Bjerkestrand, MFO-leder, understreker at de følger Hovedavtalens bestemmelser som går ut på at det må gå 14 dager før det eventuelt kan bli streik.

Kompenserer ikke - Vi vil bruke tiden fram til da for å finne ut om vi skal gå ut til streik, sier Bjerkestrand. - Vi er ikke fornøyd med tilbudet vi fikk for våre medlemmer i skolen. Her er vi helt på linje med SL og Unio, sier han. Og legger til: - Vi har hatt en mindrelønnsutvikling siden 2004 og dagens forslag kompenserer overhodet ikke dette.

Bjerkestrand understreker at det særlig er MFOs medlemmer i grunn- og videregående skole som er blitt hengende etter. Men heller ikke for musikk- og kulturskolelærerne er tilbudet godt nok.

Lærernes etterslep Lærerorganisasjonene varslet tidlig at lønnsutviklingen for lærere i henhold til privat sektor har blitt hengende langt etter. Nå forventet partene at noe av etterslepet skulle tas igjen. Og det var spesielt dette som skissen fra meklingsmannen ikke innholdt.

- Vi er skuffa. Abeidsgiver har signalisert lenge at lærerne stod for tur, sier Else Hostvedt, 2. nestleder i SL. Dette var helt uakseptabelt, sier forbundsleder i SL, Stein Grøtting.

SL-støtte fra Hjetland - Jeg er veldig glad SL også sa nei, sier Utdanningsforbundets leder, Helga Hjetland. SL var selvfølgelig også glad for at Unio sa nei.

Utdanningsforbundet og SL var forberedt på utfallet av meklingen. Derfor er de innstilt på å ta ut medlemmer ved de samme skoler og virksomheter.

Streikevilje på topp Mest sannsynlig blir streikepartnerne enige i morgen om når streiken trappes opp. Streikeviljen er på topp, sier forbundslederne.

De andre partene i KS-oppgjøret sa ja til skissen, derfor er en storstreik avverget i dette oppgjøret.

KS fortvilet over Unio

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, er overrasket og oppgitt over at Unio gikk til streik. Han presiserer at en ramme på 6,3 prosent er så mye som de kunne tåle.

– Dette vil føre til problemer for mange kommuner, mener han. Administrerende direktør Olav Ulleren sier til LO-Aktuelt at de ikke får noe pengekompensasjon av staten for økte lønninger, men at kompensasjonen på 600 millioner i året gjelder utgifter knyttet til AFP.

Per Kristian Sundnes er oppgitt over lærerne. Han hevder at lektorer har fått et påslag på begynnerlønnen på 10.8 prosent.

– Dette er en kjempeprofil for utdanningsgruppene, mener han. Sundnes mener at Unio-Kommunes nei til oppgjøret blir ekstra merkelig sett i lys av at Unio-Stat sa ja.

Annonse
Annonse