Frp anklages for løftebrudd
Uføre risikerer et årlig tap på inntil 30.000 kroner per barn dersom den nye regjeringen kutter i barnetillegget.
Det sier SVs Karin Andersen. Hun mener Fremskrittspartiet har ført velgerne bak lyset.
– Høyre har aldri lagt skjul på sin mening, men Frp feiger ut. Partiet har lovet dyrt og hellig å kjempe pensjonistenes sak, men nå kuttes alderspensjonen til de uføre ved at det innføres full levealdersjustering. I tillegg skal det mest sannsynlig kuttes i barnetillegget. Det er ganske grovt, sier SVs markante sosialpolitiker Karin Andersen til NTB.
Levealdersjustering er et prinsipp fra den nye pensjonsreformen. Det innebærer at en arbeidstaker i takt med økt levealder må jobbe lenger for å få utbetalt det samme i pensjon.
– Les også: Vil la sosialklienter måke snø
Andersen mener det er høyst urimelig at uføres alderspensjon skal levealdersjusteres på samme måte som andres.
– Ingen velger å bli ufør. Er du ufør, kan du ikke jobbe. Det er dermed ikke mulig for denne gruppen å kompensere for effekten av levealdersjusteringer ved å jobbe mer, sier hun.
I regjeringsplattformen heter det at alle velferdsordninger skal gjennomgås for å sikre at det i alle tilfeller lønner seg å jobbe. Barnetillegget i uføretrygden blir eksplisitt nevnt.
I dagens system får uføre et noe høyere barnetillegg enn dem som mottar andre, mindre permanente velferdsytelser som for eksempel arbeidsavklaringspenger.
Karin Andersen mener den nye regjeringen legger opp til en standardisering, hvilket vil innebære et årlig tap på 27.000 kroner for uføre med ett barn. For uføre med to barn vil tapet bli 54.000 kroner. (Barnetillegget er behovsprøvd og anslaget gjelder dem med lavest trygd).
– Dette vil ramme de fattigste barnefamiliene på en dramatisk måte. Høyre og Frp gir 6 milliarder mer til staten ved å ta samme sum fra de sykeste alderspensjonistene, sier SV-representanten til NTB.
– Les også: Mye skepsis i fagbevegelsen
Fremskrittspartiets Robert Eriksson avviser kritikken fra SV.
– Vi har aldri lovet å reversere pensjonsreformen. Den ble vedtatt av Stortinget 23. april 2007. Også Frp må forholde seg til flertallsvedtak i Stortinget. Men det vi har lovet, er å jobbe beinhardt for å rette opp de største urettferdighetene, svarer Fremskrittspartiets Robert Eriksson.
– Blir systemet mer rettferdig av at dere kutter i alderspensjonen til uføre?
– Ja, fordi uføre alderspensjonister med dagens system slipper levealdersjustering. Alle andre rammes av dette, selv slitere som ikke orker å jobbe mer for å kompensere for dette, sier han.
Eriksson legger til at den nye uførepensjonen som innføres fra 2015 forsterker behovet for å innføre full levealdersjustering. Årsaken er at det nye systemet vil gjøre det lettere å kombinere trygd og arbeid, og dermed vanskeligere å differensiere mellom hvilke deler av inntekten som skal levealdersjusteres og hvilke deler som ikke skal det.
– SV var med på å innføre levealdersjusteringer. Fremskrittspartiet sto utenfor pensjonsforliket. Da klinger det hult når Karin Andersen refser oss, sier Eriksson.
– Les også: Kutt i uføres alderspensjon
Regjeringsplattformen slår også fast at overgangsstønaden skal legges om. Dette er en treårig ordning som er til hjelp for arbeidsledige aleneforsørgere.
– Vi la om denne ordningen slik at mottakerne de to siste årene må være i utdanning eller kvalifisering eller søke jobb. Høyre og Frp har i sine alternative budsjetter gjort stønaden ettårig. Det vil nok være utgangspunktet nå også. Dette vil også ramme fattige barnefamilier, sier hun.
Robert Eriksson mener SV leser regjeringsplattformen slik Fanden leser Bibelen.
– Regjeringen har ikke tiltrådt ennå. Det er altfor tidlig å regne på mulige konsekvenser av en mulig reduksjon i barnetillegget og overgangsstønaden, sier han. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.
Jan-Erik Østlie
Mehmet ble sagt opp: – Vinner jeg og beholder jobben, kan de finne på masse rare ting for å bli kvitt meg
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
Smittesituasjonen framover vil kunne bety at barn må holdes hjemme fra skole og barnehage.
Gorm Kallestad, NTB
Foreldre får økt kvoten med sykt barn-dager for 2021. Se hvilke regler som gjelder nå
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen