JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Roper varsku mot antibiotika

Arbeiderpartiets Martin Kolberg advarer mot overdreven bruk av antibiotika. Nå ber han Nordisk råd ta saken opp i EU.

kjell.werner@anb.no

– Vi som politikere har ikke tilstrekkelig oppmerksomhet på hvor stor fare det er at bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika. Det er viktig å hindre at vi får en bakterieflora som vi mister kontrollen på, sier Martin Kolberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette er det bare politikken som gjennom lover og kontroll kan gjøre noe med, og det kan bare gjøres internasjonalt. Det hjelper ikke hva ett land gjør i en verden som er så mobil som i dag. Det er umulig for ett land å håndtere dette nasjonalt, sier Kolberg.

Han frykter økt resistens mot antibiotika og peker på at det er sammenheng mellom mennesker og dyrs sykdommer. Mye står på spill når det globaliserte samfunnet rammes av verdensomspennende sykdommer som fugleinfluensa. Denne pandemien kostet verdenssamfunnet 1.250 milliarder dollar.

Sterke krefter

Han peker på at politikerne her møter sterke økonomiske drivkrefter.

– Det gjelder særlig i andre land hvor både leger og veterinærer tjener på å selge medisiner. Da sier det seg selv at det blir solgt mye medisiner som folk ikke trenger. Resultatet blir at resistensen går fra bakterie til bakterie og lever sitt eget liv, sier Ap-talsmannen.

– Men medisinindustrien forsøker å dra i den andre retningen. Det er det bare en kraft som kan stå imot, og det er den politiske kraften, poengterer han.

I regi av Nordisk råd skal det innkalles til en stor konferanse som skal skape et solid faglig grunnlag. Samtidig oppfordres den danske regjeringen til å ta saken opp i EU.

– Det er særlig i de søreuropeiske landene hvor det skjer et stort overforbruk av antibiotika. Dette er et problem som utfordrer den medisinske balansen i hele vår verdensdel, sier Kolberg.

Norsk suksess

Kolberg mener Norge har et strålende eksempel på at det går an å håndtere resistens og sykdommer. Han sikter til fiskeoppdrett, hvor overdrevet bruk antibiotika var et stort problem for ti-femten år siden.

– Nå er bruken av antibiotika her nede på et absolutt minimum, og vi har aldri hatt så friske stammer innen fiskeoppdrett. Det er fordi vi gjør ting riktig og ikke overforer fisken med antibiotika. Der har markedet selv klart å løse problemet uten at staten har gått inn, sier han.

– Folk følte med rette at de fikk i seg antibiotika da de spiste fisken. Det gikk ut over markedet, og så tok markedet selv tak i det. Vi har fått en bærekraftig næring ved å avvikle overdreven bruk av antibiotika, sier Martin Kolberg.

Bekjempelsen av salmonella er en annen suksesshistorie innenfor arbeidet med å finne smittekilder. (ANB)

Nordisk råd består av 87 valgte medlemmer fra parlamentene i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt fra de tre selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland.

Nordisk ministerråd består av de nordiske samarbeidsministrene. Fornyingsminister Rigmor Aasrud er ansvarlig for de nordiske sakene i den norske regjeringen.

Tirsdag samles Nordisk råd til et tredagers møte i København. I tillegg møtes flere nordiske ministre, deriblant statsministrene til egne møter. (ANB)

Annonse
Annonse

Nordisk ministerråd består av de nordiske samarbeidsministrene. Fornyingsminister Rigmor Aasrud er ansvarlig for de nordiske sakene i den norske regjeringen.

Tirsdag samles Nordisk råd til et tredagers møte i København. I tillegg møtes flere nordiske ministre, deriblant statsministrene til egne møter. (ANB)