130 krav til Labour
Britisk fagbevegelse betaler 90 prosent av Labours utgifter. Nå vil de ha valuta for pengene, og krever venstredreining av Gordon Brown.
eline.lonna@lomedia.no
Generalsekretærene i de tre mektigste fagorganisasjonene i Storbritannia legger nå press på statsminister Gordon Brown og det sosialdemokratiske Labour-partiet for en mer arbeidervennlig politikk. Brown får nå presentert en liste med ikke mindre enn 130 konkrete krav fra fagbevegelsen. Fredag denne uka samles de faglige lederne og Brown på et valgforberedende møte, samme dag som resultatet fra suppleringsvalget på Labours hjemmebane i Glasgow blir kjent. Gjør Labour et dårlig valg, vil fagorganisasjonene stå desto sterkere i møtet med statsministeren.
På defensiven Det vil uansett være en svært svekket Gordon Brown som møter fagbevegelsen. Han gikk på et durabelig nederlag i lokalvalgene i mai, og i hovedstaden ble borgermester «Red» Ken Livingstone skiftet ut med konservative Boris Johnson, kjent blant annet for å hevde at dersom du stemmer konservativt «vil din kone få større bryster, og sjansene dine for å få deg en BMW M3 øker». Gordon Brown har siden september sølt bort en ledelse over de konservative på 11 prosentpoeng, og måtte ved valget nå se seg slått av Liberaldemokratene i tillegg. 11 år etter at Tony Blair inntok regjeringskontorene med «New Labour» og «Cool Britannia » sitter sosialdemokratiet i britisk politikk ribbet tilbake.
Mot konkurs
I tillegg er partikassa så godt som tom. Financial Times forteller at denne måneden arrangerte partiet en kjendisauksjon for å skaffe midler til å betjene en gjeld på rundt 400 millioner kroner. Blant annet ble det auksjonert bort en tenniskamp mot Tony Blair og en lunsj med Manchester United-manager (og Labour-støttespiller) Alex Ferguson. I en situasjon nær konkurs er det i dag fagbevegelsen som står for 90 prosent av inntektene til sosialdemokratiet, ifølge ft.com.
Toppene
Fagforeningsinitiativet samler toppene i bevegelsen. Lederen i Unite Tony Woodley sier ifølge ft.com at det er lite poeng i å støtte et arbeiderparti som ikke støtter arbeidervennlig politikk. – Vår oppgave er å tale våre to millioner medlemmers sak, sier han, mens Paul Kenna i GMB sier at han er bekymret og misfornøyd med regjeringens nåværende kurs. Trade Union Congress (LO)-lederen Brendan Barber regnes vanligvis som en lojal støttespiller for partiledelsen, men også han hever stemmen i forbindelse med plattformdiskusjonen: – Labour har ikke vært klar på hva det ønsker å være eller hvor det ønsker å gå.
Sympatistreiker
Fagbevegelsen ser åpenbart hvor svekket Brown er, og dermed en åpning for å få reversert en del av de fagforeningsfiendtlige lovene som ble innført under Margaret (nå Baronesse) Thatchers styre. Høyt oppe på listen over krav står fjerning av lovforbudet mot sympatistreiker. Dette forbudet ble innført i kjølvannet av gruvearbeiderstreiken, som utløste mange sympatiaksjoner. Ifølge ft.com sitter imidlertid dette svært langt inne for Brown. Så sent som på vei til G8-møtet i Japan for noen uker siden uttalte han at «vi skal ikke tilbake til 1970-tallet, 80-tellet eller til og med 90-tallet med tanke på faglige rettigheter».
Utskilling og skattefradrag
På smørbrødlisten med 130 krav, som Guardian har fått tilgang til i sin helhet, finnes også fjerning av egenandeler i helsevesenet, at renhold på sykehusene ikke skal være utskilte oppgaver og en helt ny avtale med finansdepartementet om lønninger i offentlig sektor. Videre krever de at lærlinger over 18 år betales det som i dag er minstelønn for voksne, rett til fem dagers betalt etterutdanning i året, gratis skolemåltider for alle barn i grunnskolen, samt en rekke miljøkrav og arbeidsmiljøkrav. Skattefradrag for fagforeningskontingent er også med på listen. Målet til fagorganisasjonene er å få kravene sine inn som en integrert del av plattformen til Labour ved neste parlamentsvalg. Valg må avholdes innen to år.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen