JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

130 krav til Labour

Britisk fagbevegelse betaler 90 prosent av Labours utgifter. Nå vil de ha valuta for pengene, og krever venstredreining av Gordon Brown.

eline.lonna@lomedia.no

Generalsekretærene i de tre mektigste fagorganisasjonene i Storbritannia legger nå press på statsminister Gordon Brown og det sosialdemokratiske Labour-partiet for en mer arbeidervennlig politikk. Brown får nå presentert en liste med ikke mindre enn 130 konkrete krav fra fagbevegelsen. Fredag denne uka samles de faglige lederne og Brown på et valgforberedende møte, samme dag som resultatet fra suppleringsvalget på Labours hjemmebane i Glasgow blir kjent. Gjør Labour et dårlig valg, vil fagorganisasjonene stå desto sterkere i møtet med statsministeren.

På defensiven Det vil uansett være en svært svekket Gordon Brown som møter fagbevegelsen. Han gikk på et durabelig nederlag i lokalvalgene i mai, og i hovedstaden ble borgermester «Red» Ken Livingstone skiftet ut med konservative Boris Johnson, kjent blant annet for å hevde at dersom du stemmer konservativt «vil din kone få større bryster, og sjansene dine for å få deg en BMW M3 øker». Gordon Brown har siden september sølt bort en ledelse over de konservative på 11 prosentpoeng, og måtte ved valget nå se seg slått av Liberaldemokratene i tillegg. 11 år etter at Tony Blair inntok regjeringskontorene med «New Labour» og «Cool Britannia » sitter sosialdemokratiet i britisk politikk ribbet tilbake.

Mot konkurs

I tillegg er partikassa så godt som tom. Financial Times forteller at denne måneden arrangerte partiet en kjendisauksjon for å skaffe midler til å betjene en gjeld på rundt 400 millioner kroner. Blant annet ble det auksjonert bort en tenniskamp mot Tony Blair og en lunsj med Manchester United-manager (og Labour-støttespiller) Alex Ferguson. I en situasjon nær konkurs er det i dag fagbevegelsen som står for 90 prosent av inntektene til sosialdemokratiet, ifølge ft.com.

Toppene

Fagforeningsinitiativet samler toppene i bevegelsen. Lederen i Unite Tony Woodley sier ifølge ft.com at det er lite poeng i å støtte et arbeiderparti som ikke støtter arbeidervennlig politikk. – Vår oppgave er å tale våre to millioner medlemmers sak, sier han, mens Paul Kenna i GMB sier at han er bekymret og misfornøyd med regjeringens nåværende kurs. Trade Union Congress (LO)-lederen Brendan Barber regnes vanligvis som en lojal støttespiller for partiledelsen, men også han hever stemmen i forbindelse med plattformdiskusjonen: – Labour har ikke vært klar på hva det ønsker å være eller hvor det ønsker å gå.

Sympatistreiker

Fagbevegelsen ser åpenbart hvor svekket Brown er, og dermed en åpning for å få reversert en del av de fagforeningsfiendtlige lovene som ble innført under Margaret (nå Baronesse) Thatchers styre. Høyt oppe på listen over krav står fjerning av lovforbudet mot sympatistreiker. Dette forbudet ble innført i kjølvannet av gruvearbeiderstreiken, som utløste mange sympatiaksjoner. Ifølge ft.com sitter imidlertid dette svært langt inne for Brown. Så sent som på vei til G8-møtet i Japan for noen uker siden uttalte han at «vi skal ikke tilbake til 1970-tallet, 80-tellet eller til og med 90-tallet med tanke på faglige rettigheter».

Utskilling og skattefradrag

På smørbrødlisten med 130 krav, som Guardian har fått tilgang til i sin helhet, finnes også fjerning av egenandeler i helsevesenet, at renhold på sykehusene ikke skal være utskilte oppgaver og en helt ny avtale med finansdepartementet om lønninger i offentlig sektor. Videre krever de at lærlinger over 18 år betales det som i dag er minstelønn for voksne, rett til fem dagers betalt etterutdanning i året, gratis skolemåltider for alle barn i grunnskolen, samt en rekke miljøkrav og arbeidsmiljøkrav. Skattefradrag for fagforeningskontingent er også med på listen. Målet til fagorganisasjonene er å få kravene sine inn som en integrert del av plattformen til Labour ved neste parlamentsvalg. Valg må avholdes innen to år.

Annonse

Flere saker

Annonse